Передплата 2024 «Добра кухня»

«Школи відкриються, але дітей в них не буде…»

Цьогорічний навчальний рік розпочнеться 19 серпня

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Штаб підготовки міста Львова до зими ухвалив рішення: розпочати навчальний рік у школах раніше — 19 серпня. У разі повного блекауту всі львівські школи стануть цілодобовими пунктами незламності, де львів'яни зможуть зігрітися та зарядити пристрої. Таке рішення мерія узгодила з міністерством освіти України.

Раніше міністр освіти і науки Оксен Лісовий заявляв, що МОН не має намірів розпочати навчальних рік у школах на місяць раніше, щоб заощадити електроенергію.

Батьки заскочені таким рішенням. Хтось, наприклад, саме на цей період запланував відпустку… Чи будуть вчителі відкликані з відпусток? Якщо так, то якими законними підставами це аргументовано і як це буде оформлено документально?

Начальник міського управління освіти Андрій Закалюк каже:

— Давайте будемо відверті, рішення прийнято за півтора місяця. Це дуже багато. Я сумніваюся, що у нас є люди, які мають півтора місяця відпустки.

Нам треба вчити дітей! Діти мають трьохмісячні канікули, цього більше, ніж достатньо.

— За кордоном канікули тривають два місяці…

— Я вважаю цю практику трьохмісячних канікул абсолютно недолугою. Це великий провал у навчанні, особливо для діток початкової школи. Нам теж потрібно про це подумати.

— Що ми виграємо по електроенергії, якщо підемо на навчання раніше?

— Ми це рішення приймаємо лише з позиції того, щоб діти вчилися за партами! Якщо ми будемо мати реально складну зиму, навіть цих дванадцять днів навчання у школі, дадуть результат. І це немало, повірте… Якщо ми десь канікули трішки підкорегуємо… Це дасть можливість бути більш гнучкими.

— Багато говорять про освітні втрати… Якою є ситуація у львівських школах?

— Освітні втрати Львова і Харкова є різні. Бо ми все ж таки два останні роки вчимо дітей повноцінно. Звичайно, що освітні втрати є. Вони ще тягнуться з ковідних років. Плюс війна. Але зараз ситуація з навчанням є значно кращою.

Цього навчального року лише 4% уроків діти пропустили через повітряні тривоги. Ми рахували, маємо цю статистику. Тобто 96% уроків діти відвідували. У попередній рік ця статистика коливалася у межах 8% (саме стільки уроків діти пропустили через повітряні тривоги).

Як відреагували на таке рішення ЛМР вчителі?

Вчителька математики пані Олена каже, таке рішення треба було ухвалювати наприкінці навчального року.

— Я, наприклад, на серпень взяла відпустку за власний рахунок, — каже вчителька. — Отже, на мої уроки доведеться ставити заміни… До 19 серпня переважна більшість вчителів повернеться з відпусток. Але чи повернуться з відпочинку діти? Багато хто поїхав за кордон… Батьків ніхто не попередив. Школи відкриються, але дітей в них не буде… Отже, за мінімальної кількості дітей не буде ефективного навчання.

З огляду на таке рішення, вчителям треба приступати до роботи ще раніше. Потрібно зробити календар планування, адже доведеться заповнювати журнал… Провести шкільні збори методоб'єднань. На цих зборах вчителі-предметники обговорюють усі нюанси щодо навчання (оцінювання тощо).

Схожі новини