Передплата 2024 «Добра кухня»

Цьогоріч на складання НМТ подавали заявки навіть ті, кому за 50

Завершилася основна сесія Національного мультипредметного тесту для випускників шкіл

Фото з сайту ps.informator.ua
Фото з сайту ps.informator.ua

Завершилася основна сесія Національного мультипредметного тесту (НМТ) для цьогорічних випускників. Цьогоріч складання НМТ відбувалося в особливо екстремальних умовах, адже при щоденному вимиканні електроенергії в освітян додалося хвилювань і роботи. Як усе відбулося, що було найскладнішим, журналістка «ВЗ» запитала у директорки Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариси Середяк.

Лариса Середяк
Лариса Середяк

— Цього року на участь у Національному мультипредметному тесті у Львівській області зареєструвалося 23 686 осіб, — каже Лариса Середяк. — Вперше у травні цього року і 1 червня, тобто три суботи поспіль, було організовано Національний мультипредметний тест для випускників минулих років. На НМТ подавали заявки учасники 70-х років народження, і навіть 1968-го. Це добре, що люди, які колись закінчили школу і не мають вищої освіти, вирішили її здобути. Але ми були прикро заскочені, бо явка людей, які у минулі роки закінчили школу чи училище і мали намір скласти НМТ для вступу у вищі навчальні заклади, становила лише 73,75 відсотків. Тобто 25 відсотків людей, які зареєструвалися, просто не прийшли складати. Для чого було реєструватися? Розумієте, четвертина пунктів тестування стояли порожніми! А для цього було виділено немалі кошти. Натомість, коли у червні пішли складати цьогорічні випускники шкіл, ми побачили явку 98 відсотків. Загалом сесія відбулася організовано, без особливих ситуацій.

— Торік зависав і навіть пропадав Інтернет. А цього року додалося ще й світло. Як дали собі раду з цим?

— Так, були випадки і цього року, що зникало світло, зависав Інтернет. Був прикрий випадок, коли в один із тестувальних днів було виявлено помилку у тестуванні з математики. Але апеляційна комісія вирішила це питання — усім учасникам, які того дня складали НМТ, буде додано позитивний результат за це конкретне питання з математики. Учасники, які писали до 4 червня, уже мають результати у своїх персональних кабінетах. Усі решта їх отримають пізніше.

— Цього року, на відміну від попереднього, учні складали НМТ з чотирьох предметів…

— Оскільки цьогоріч при вступі беруться до уваги результати з чотирьох іспитів, тому учні і писали чотири предмети і матимуть результати з чотирьох предметів — українська мова, математика, історія України — це обов’язкові предмети, і четвертий — на вибір.

— Читала у соцмережах відгуки батьків і дітей про те, що скласти іспити з 4 предметів в один день — дуже складно, мовляв, варто розбити складання НМТ на два рази і писати по два предмети. Чи це можливо на майбутнє?

— Це нереально. Бо 23 686 учнів писали НМТ 18 днів поспіль. А потім складали іспит бакалаври-аграрії, а далі єдиний вступний іспит для магістрів і аспірантів, яких є 30 тисяч у Львові. І складають вони у дві зміни — до обіду і після обіду. Тому це нереально через терміни подання документів на вступну кампанію. До речі, більшість випускників у Європі пишуть чотири години.

— Також випускники скаржилися, що завдання були надскладні. Чи це правда?

— Неправда. Той, хто отримав «4», а прохідний бал з математики «5» з 36, то для таких учнів і справді завдання були надскладні. Мабуть, ті і писали.

— Чи можна загалом вважати, що цьогорічний НМТ був успішнішим, ніж у минулі роки?

— Не хочу порівнювати стосовно результатів, бо ще не маю відповідей, але у програмному забезпеченні - кращим. Ми страшенно хвилювалися, бо ж збільшилися об'єми, але загалом він пройшов краще.

— Як давали собі раду з вимкненням світла. Адже торік такого не було?

— Ми дуже гарно попросили в Обленерго, і вони нам не вимикали. Так, були випадки, що десь пропадало світло, написання Національного мультипредметного тесту зупиняли, а потім дітям додавали той час для виконання завдань. Тішимося, що у нас жодного разу не було такої ситуації, як у Києві у перший день складання НМТ — там діти закінчили писати о 23-й годині. Були повітряні тривоги, потім зникло світло… У нас був випадок, що із доданим часом завершували о 17.30.

— У нас також було у ці дні багато повітряних тривог…

— Звісно, виграли ті учасники, які писали в укритті, бо вони не переривали процесу. А ті, хто не в укритті, переривали складання і виходили в укриття. Безпека важливіша. А далі поверталися на свої місця і продовжували.

— Ті діти, які з певних причин не змогли взяти участь в основній сесії, зможуть скласти НМТ під час додаткової?

— Так, якщо ці причини були вагомі, то мають можливість скласти НМТ з 15 по 20 липня. Усі документи подано, ми вже формуємо мережу. Торік у трьох областях додаткову сесію складали 860 учасників, а цього року — 6000. Кількість учасників зросла в рази. Відповідно зросло навантаження на освітян — вчителів і директорів, які беруть участь, підставляють плече, а також керівники вузів, коледжів, у яких є добрі комп’ютери. До речі, ця сесія показала недостатню кількість комп’ютерів відповідного рівня, як у закладах вищої освіти, так само в училищах і у школах. Було би добре техніку оновити…

Схожі новини