Передплата 2024 «Добрий господар»

Змії міняють гардероб

На березі ставочка між верболозами побачив шматок напівпрозорої білої смужки у сіточку. Коли взяв до рук, зрозумів природу її появи у цьому місці - то був зимовий «кожух» якоїсь гадини, яких багато поблизу цієї водойми. У міжсезоння скидають цей свій одяг, який їм стає занадто тісним. Як мовиться, міняють гардероб

Одяг змій вирізняється стильністю. Фото автора
Одяг змій вирізняється стильністю. Фото автора

Наші здогадки підтвердив відомий львівський серпен­толог (фахівець з вивчення змій) Тарас Гринчишин.

— Скидати шкіру може кожна змія і ящірка, — розповідає до­слідник плазунів. — Кілька ра­зів під час сезону вони линя­ють, і так ростуть. Біля водойми, швидше за все, ви знайшли «старий одяг» вужа. Стара шкіра у нього зношується, крім того, вуж росте, йому треба свою «одяганку» міняти. Робить це з допомогою розчох якогось ку­ща-дерева або щілини у камін­ні, між якими протискається і у такий спосіб скидає стару шкіру.

Пан Тарас мав рацію: у воді цього ставочка, спритно робля­чи зиґзаґи, плаває багато ву­жів. Не раз доводилося бачити, як вони ловили маленьких, наче ґудзики, пуголовків жаб. А якось помітили у роті одного такого змія маленького коблика. Вужі - особливо вправні рибалки. Во­дойма — їхня рідна стихія. Тут їм можна поїсти і заодно, як бачи­мо, «переодягнутися».

Шкіра змій — це ще й матері­ал для кравців. Вона має високу ціну, за виробами з неї ганяють­ся модниці, любителі брендових речей. Вузькопрофільні май­стри шиють з неї елементи одя­гу для жінок, ремінці, гаманці, сумочки, черевички. А ще при­крашають ними капелюхи, ви­готовляють портсигари. І навіть продукують музичні інструмен­ти.

Схожі новини