Малосольні огірки — натуральні пробіотики
Покращують травлення, виводять токсини, рятують від вірусних інфекцій
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/515606/ohirky.jpg)
На ринках з’явилися домашні ґрунтові огірки. А значить, на столах будуть ароматні і хрумкі малосольні огірочки.
Малосольні огірки є корисним продуктом, оскільки містять велику кількість мікроелементів та вітамінів. Вони підтримують кислотно-лужний баланс, щоб нормально працювали м’язи, без перебоїв функціонувало серце. Також поповнюють втрату води та електролітів під час потовиділення.
Крім того, малосольні огірки перешкоджають зниженню тиску у гіпотоніків у спеку. За високої температури повітря судини розширюються, тому є ризик, що він може значно впасти, можуть з’явитися сплутаність свідомості та втома. Якщо гіпотонік з'їсть малосольний огірок, то рідина в організмі затримається і тиск не знижуватиметься. Така людина, навпаки, матиме приплив енергії.
Малосольні огірки — джерело натуральних пробіотиків, або, як їх ще називають, «хороших бактерій». Вони позитивно впливають на травлення та всмоктування їжі, а також на імунну систему організму: допомагають позбутися різних видів вірусних інфекцій, діареї та харчової алергії.
Малосольні огірки покращують травлення та стимулюють апетит. Їсти їх краще перед їдою, щоб активувати виділення шлункового соку та ферменти слинних залоз і підшлункової. Також допомагають вивести токсини з організму. Та важливо враховувати кількість споживаного продукту в день. Нормою є 3−5 огірків на день, допустимі будь-які поєднання з іншою їжею.
Огірки добре смакують до страв, які містять вуглеводи, білки чи жири. З малосольних огірків можна зробити смузі з додаванням кропу, петрушки та часнику.
Важливо пам’ятати, що навіть малосольні огірки мають сечогінний і протинабряковий ефект. Проте обережно споживати ферментований овоч слід підходити людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Огірки солять у розсолі з набором спецій. Зазвичай це кріп, листя хрону, дуба, смородини та вишні, а також часник. Готові до вживання через день-два-три. Листя хрону, вишні і смородини не лише покращує смак огірків, а й робить їх міцними.
Крім води, солі, кропу, які повторюються майже в кожному рецепті, можна експериментувати з іншими добавками, які покращують та змінюють смак: лаврове листя, перець, гірчиця, листя винограду, чебрець, базилік, цукор, мед, волоські горіхи — залежить від того, що любите.
Традиційні
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/07/%D0%BE%D0%B3%D1%96%D1%80%D0%BA%D0%B8%20%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D1%96%D0%B9%D0%BD%D1%96.jpg)
1,5 кг свіжих ґрунтових огірків, невеликих, зі шкіркою без пошкоджень, 1 маленька головка або ½ великої свіжої головки часнику, кілька гілочок кропу, трохи кореня хрону та/або кілька листків, 2 ст. ложки солі, 2 літри води.
У 5-літровий контейнер вміщується 1,5 кг огірків. Можна використовувати велику банку, горщик чи керамічну бочку.
Між огірками покласти хрін та спеції. Закип’ятити воду, розчинити у ній сіль, остудити і залити огірки. Огірки притиснути гнітом, щоб були накриті розсолом.
Мінімальний час соління — день-два. Першу добу огірки тримати за кімнатної температури і так, щоб повітря доходило до розсолу (посудина має бути ненакритою або прикритою марлею).
Хрусткі
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/07/%D0%BE%D0%B3%D1%96%D1%80%D0%BA%D0%B8%20%D1%85%D1%80%D1%83%D1%81%D1%82%D0%BA%D1%96.jpg)
1,5 кг огірків, 5−6 зубчиків часнику, 1−2 листки хрону, 3 листки вишні, 5−6 листків смородини, 3 гілочки кропу, 8−10 горошин духмяного перцю, 3−4 гвоздики, 3−4 лаврові листки, 2 л води, 2 ст. ложки солі.
Огірки мають бути невеликими, не більше 6−7 см завдовжки. Вимити їх, обсушити паперовими рушниками та зрізати кінчики.
Зубчики часнику очистити, можна грубо нарізати. Листя хрону, вишні та смородини, а також кріп вимити і обсушити на паперових рушниках. Підготовлені огірки вертикально вкласти у чисту 3-літрову простерилізовану банку, перемежовуючи зеленню та часником.
Налити в каструлю воду для розсолу. Додати сіль, перець, гвоздику та лаврове листя. Поставити на великий вогонь і закип’ятити. Відразу зняти з вогню.
Киплячим розсолом залити огірки в банці. Накрити її чистим рушником і залишити у теплому місці (кімнатної температури достатньо).
Наступного дня хрумкі малосольні огірки будуть готові. За бажання їх можна закрити на зиму. Для цього розсіл з-під огірків процідити і прокип’ятити. Залити огірки у банках. Закрити кришками і простерилізувати 10−15 хв.
Відразу закрити.
З яблуками
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/07/%D0%BE%D0%B3%D1%96%D1%80%D0%BA%D0%B8%20%D0%B7%20%D1%8F%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8.jpg)
800 г огірків, 2 стиглі яблука кисло-солодких сортів, 10 горошин чорного перцю, 30 г петрушки, 30 г кропу, 3 листки вишні, 8 листків смородини, 4 зубчики часнику, 1 ст. ложка солі, 1 л води.
Вимити огірки та яблука, сполоснути зелень петрушки та кропу, листя вишні та смородини. Очистити зубчики часнику.
Відрізати в огірків кінчики з обох боків. Яблука розрізати на четвертинки, серцевину з насінням вирізати не потрібно: насіння додасть пікантності смаку.
Зубчики часнику нарізати на скибочки. Покласти частину листя та зелені в миску, 2-літрову банку чи каструлю. Викласти огірки впереміш зі шматочками яблук, часником і зеленню, що залишилася. Роздробити горошини чорного перцю. Закип’ятити в окремій каструльці літр води із сіллю та перцем. Залити гарячим розсолом огірки та яблука, закрити ємність кришкою та залишити на 12−24 год за кімнатної температури.
Такі малосольні огірочки з яблуками краще їсти охолодженими. Тому на наступну після засолювання добу відразу поставити ємність у холодильник. Подавати огірки разом із яблуками, нарізаними на часточки. Яблука будуть ще смачнішими, якщо залишити їх у розсолі довше.
Замість листя смородини для приготування малосольних огірків із яблуками можна взяти кілька гілочок естрагону. А ще можна додати традиційний листок хрону.
За таким самим рецептом можна зробити мариновані огірки з яблуками на зиму, додавши в розсіл по столовій ложці цукру та оцту. Залити гарячим розсолом огірки з яблуками в банці і закрити як зазвичай.