Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Малосольні огірки — натуральні пробіотики

Покращують травлення, виводять токсини, рятують від вірусних інфекцій

На ринках з’явилися домашні ґрунтові огірки. А значить, на столах будуть ароматні і хрумкі малосольні огірочки.

Малосольні огірки є корисним продуктом, оскільки містять велику кількість мікроелементів та ві­тамінів. Вони підтримують кис­лотно-лужний баланс, щоб нор­мально працювали м’язи, без перебоїв функціонувало серце. Також поповнюють втрату води та електролітів під час потовиді­лення.

Крім того, малосольні огірки перешкоджають зниженню тис­ку у гіпотоніків у спеку. За висо­кої температури повітря суди­ни розширюються, тому є ризик, що він може значно впасти, мо­жуть з’явитися сплутаність сві­домості та втома. Якщо гіпото­нік з'їсть малосольний огірок, то рідина в організмі затримається і тиск не знижуватиметься. Така людина, навпаки, матиме при­плив енергії.

Малосольні огірки — джерело натуральних пробіотиків, або, як їх ще називають, «хороших бак­терій». Вони позитивно впли­вають на травлення та всмок­тування їжі, а також на імунну систему організму: допомага­ють позбутися різних видів ві­русних інфекцій, діареї та хар­чової алергії.

Малосольні огірки покращу­ють травлення та стимулюють апетит. Їсти їх краще перед їдою, щоб активувати виділення шлун­кового соку та ферменти слин­них залоз і підшлункової. Також допомагають вивести токсини з організму. Та важливо врахову­вати кількість споживаного про­дукту в день. Нормою є 3−5 огір­ків на день, допустимі будь-які поєднання з іншою їжею.

Огірки добре смакують до страв, які містять вуглеводи, біл­ки чи жири. З малосольних огір­ків можна зробити смузі з до­даванням кропу, петрушки та часнику.

Важливо пам’ятати, що навіть малосольні огірки мають сечо­гінний і протинабряковий ефект. Проте обережно споживати ферментований овоч слід підхо­дити людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Огірки солять у розсолі з на­бором спецій. Зазвичай це кріп, листя хрону, дуба, смородини та вишні, а також часник. Готові до вживання через день-два-три. Листя хрону, вишні і смородини не лише покращує смак огірків, а й робить їх міцними.

Крім води, солі, кропу, які по­вторюються майже в кожно­му рецепті, можна експеримен­тувати з іншими добавками, які покращують та змінюють смак: лаврове листя, перець, гірчиця, листя винограду, чебрець, бази­лік, цукор, мед, волоські горіхи — залежить від того, що любите.

Традиційні

1,5 кг свіжих ґрунтових огірків, невеликих, зі шкір­кою без пошкоджень, 1 ма­ленька головка або ½ вели­кої свіжої головки часнику, кілька гілочок кропу, тро­хи кореня хрону та/або кіль­ка листків, 2 ст. ложки солі, 2 літри води.

У 5-літровий контейнер вмі­щується 1,5 кг огірків. Можна використовувати велику банку, горщик чи керамічну бочку.

Між огірками покласти хрін та спеції. Закип’ятити воду, роз­чинити у ній сіль, остудити і за­лити огірки. Огірки притиснути гнітом, щоб були накриті розсо­лом.

Мінімальний час соління — день-два. Першу добу огірки тримати за кімнатної темпера­тури і так, щоб повітря доходило до розсолу (посудина має бути ненакритою або прикритою марлею).

Хрусткі

1,5 кг огірків, 5−6 зубчиків часнику, 1−2 листки хрону, 3 листки вишні, 5−6 листків смородини, 3 гілочки кропу, 8−10 горошин духмяного пер­цю, 3−4 гвоздики, 3−4 лавро­ві листки, 2 л води, 2 ст. лож­ки солі.

Огірки мають бути невелики­ми, не більше 6−7 см завдовжки. Вимити їх, обсушити паперови­ми рушниками та зрізати кінчи­ки.

Зубчики часнику очисти­ти, можна грубо нарізати. Лис­тя хрону, вишні та смородини, а також кріп вимити і обсушити на паперових рушниках. Підготов­лені огірки вертикально вкласти у чисту 3-літрову простерилізо­вану банку, перемежовуючи зе­ленню та часником.

Налити в каструлю воду для розсолу. Додати сіль, перець, гвоздику та лаврове листя. По­ставити на великий вогонь і закип’ятити. Відразу зняти з вогню.

Киплячим розсолом залити огірки в банці. Накрити її чистим рушником і залишити у тепло­му місці (кімнатної температури достатньо).

Наступного дня хрумкі ма­лосольні огірки будуть готові. За бажання їх можна закрити на зиму. Для цього розсіл з-під огірків процідити і прокип’ятити. Залити огірки у банках. Закри­ти кришками і простерилізува­ти 10−15 хв.

Відразу закрити.

З яблуками

800 г огірків, 2 стиглі яблу­ка кисло-солодких сортів, 10 горошин чорного перцю, 30 г петрушки, 30 г кропу, 3 лист­ки вишні, 8 листків смороди­ни, 4 зубчики часнику, 1 ст. ложка солі, 1 л води.

Вимити огірки та яблука, сполоснути зелень петрушки та кропу, листя вишні та смороди­ни. Очистити зубчики часнику.

Відрізати в огірків кінчики з обох боків. Яблука розрізати на четвертинки, серцевину з насін­ням вирізати не потрібно: насін­ня додасть пікантності смаку.

Зубчики часнику нарізати на скибочки. Покласти частину листя та зелені в миску, 2-літро­ву банку чи каструлю. Виклас­ти огірки впереміш зі шматоч­ками яблук, часником і зеленню, що залишилася. Роздроби­ти горошини чорного перцю. Закип’ятити в окремій каструль­ці літр води із сіллю та перцем. Залити гарячим розсолом огір­ки та яблука, закрити ємність кришкою та залишити на 12−24 год за кімнатної температури.

Такі малосольні огірочки з яблуками краще їсти охолодже­ними. Тому на наступну після засолювання добу відразу по­ставити ємність у холодильник. Подавати огірки разом із яблу­ками, нарізаними на часточки. Яблука будуть ще смачнішими, якщо залишити їх у розсолі до­вше.

Замість листя смородини для приготування малосольних огірків із яблуками можна взя­ти кілька гілочок естрагону. А ще можна додати традиційний лис­ток хрону.

За таким самим рецептом можна зробити мариновані огір­ки з яблуками на зиму, додавши в розсіл по столовій ложці цукру та оцту. Залити гарячим розсо­лом огірки з яблуками в банці і закрити як зазвичай.

Схожі новини