Передплата 2024 «Добрий господар»

Що їсти, щоб гарно засмагнути?

Моркву, болгарський перець, помідори…

Мрієте про рівну бронзову засмагу? Недостатньо просто лежати на пляжі! Є продукти, які допоможуть отримати красивий відтінок шкіри і захистять її від шкідливого впливу ультрафіолету.

Коли на шкіру потрапляють сонячні промені, у тілі відбува­ються біохімічні процеси. В ор­ганізмі людини є природний пігмент меланін, який захищає шкіру від УФ-випромінювання та надає їй гарного відтінку під впливом сонячних променів. Якщо в організмі виробляєть­ся мало меланіну, на шкірі та на волоссі можуть з’являтися білі плями. Знижують вироблення меланіну такі фактори, як ен­докринні захворювання, неста­ча вітамінів, хронічний стрес, нестача сонячних променів та прийом гормональних засобів.

Меланін синтезується в ор­ганізмі за допомогою двох амі­нокислот — тирозину та трип­тофану. Тирозин є у таких продуктах, як мигдаль, волось­кі горіхи, банани, авокадо, бо­бові, яєчний білок, гарбузове насіння, кунжут, тверді сорти сиру. Велику кількість трипто­фану містять овес, бурий рис, банани, фініки, кунжут, кедро­ві горіхи, сири твердий і кисло­молочний, гриби, йогурт, яйця, риба. Ще на гарну і рівну засма­гу впливають вітаміни.

Вітамін А. Його попередни­ком є бета-каротин — червоно- оранжевий рослинний пігмент, який має антиоксидантні влас­тивості. Він є у моркві, абрико­сах, гарбузі, бататі, печінці тріс­ки. Якщо хочете, щоб засмага протрималася довше, перед прийомом сонячних ванн ви­пийте склянку морквяного соку з однією чайною ложкою олив­кової або лляної олії.

Сезонним продуктом для за­смаги є кавун. Високий вміст бета-каротину в кавуні довше збереже засмагу, а лікопін при­скорить природне вироблен­ня меланіну та захистить шкіру. Крім того, кілька шматочків ка­вуна втамують спрагу і налаго­дять водний баланс у спеку.

Вітамін Е — найпотужніший антиоксидант, що захищає шкі­ру від передчасного старіння. Він надає шкірі еластичності, рятує від лущення. Є в оливко­вій олії, горіхах, насінні соняш­нику, льону, печінці тріски, чер­воній рибі.

Вітамін С також є антиокси­дантом, що захищає від шкід­ливого впливу УФ-променів, стимулює вироблення колаге­ну. Є в болгарському перці, ци­трусових, ківі, білокачанній ка­пусті, особливо у квашеній.

Лікопін прискорює виро­блення меланіну, посилює при­родний захист шкіри від віль­них радикалів. Рекордсмени за вмістом лікопіну — томати. По­мідори зменшать ризик опіків і навіть убережуть від шкідливо­го ультрафіолету. Після тепло­вої обробки кількість лікопіну в томатах збільшується. Тому для гарної засмаги додайте у свій раціон томатний сік та гаспачо. Цей холодний суп особливо по­пулярний у літній період.

Гаспачо

1 кг стиглих м’ясистих по­мідорів, 1 огірок, 2 болгар­ські перці (червоний, зеле­ний), ½ червоної солодкої цибулини, 2 зубчики час­нику, 1 скибочка білого хлі­ба (без скоринки), 1−1,5 ст. ложки червоного винного оцту, 1 ст. ложка соку ли­мона, 1−2 ст. ложки оливко­вої олії «Еxtra vergine», 0,5 ч. ложки цукру (або до смаку), кілька крапель соусу табас­ко, сіль.

Для крутонів: 4 скибоч­ки білого хліба або батона (вчорашнього), 2−3 ст. лож­ки оливкової олії, сіль.

Помідори вимити і зроби­ти на кожному помідорі з боку плодоніжки хрестоподібний надріз. Опустити в окріп на 1- 2 хв. Перекласти помідо­ри у крижану воду, потім зня­ти шкірку. Розрізати помідори навпіл або на 4 частини та ви­різати плодоніжки. Червоний перець вимити, очистити від насіннєвої коробки і нарізати великими кубиками. Огірок ви­мити, зрізати шкірку та наріза­ти кубиками. Зубчики часнику очистити та розчавити плас­ким боком леза ножа. Скибоч­ки білого хліба розламати на 3−4 шматочки. У чаші бленде­ра подрібнити овочі: помідори, огірок, болгарський перець та часник.

Додати хліб (можна залиши­ти на 5−7 хв, щоб набряк) і по­дрібнити на однорідну масу. Томатну суміш до смаку при­правити сіллю, цукром, винним оцтом, лимонним соком і соу­сом табаско. Перелити в густе сито і протерти. Протирати че­рез сито не обов’язково. Але консистенція протертого супу приємніша і гладша. Додати оливкову олію і перемішати.

Поставити гаспачо на 3−4 год у холодильник, щоб суп на­стоявся і добре охолодився.

Крутони (грінки). Хліб (без скоринок) нарізати невелики­ми кубиками. У пательні розі­гріти олію, викласти кубики хлі­ба і обсмажити на середньому вогні до світло-золотисто­го кольору. Можна підсушити до готовності на пательні або в духовці/аерогрилі. Зелений перець і цибулю нарізати ма­ленькими кубиками.

Охолоджений гаспачо роз­лити у тарілки, посипати куби­ками зеленого перцю, цибу­лею та крутонами. Скропити оливковою олією і, за бажання, додатково охолодити суп, по­клавши трохи колотого льоду.

Схожі новини