Що їсти, щоб гарно засмагнути?
Моркву, болгарський перець, помідори…
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/515607/haspocha.jpg)
Мрієте про рівну бронзову засмагу? Недостатньо просто лежати на пляжі! Є продукти, які допоможуть отримати красивий відтінок шкіри і захистять її від шкідливого впливу ультрафіолету.
Коли на шкіру потрапляють сонячні промені, у тілі відбуваються біохімічні процеси. В організмі людини є природний пігмент меланін, який захищає шкіру від УФ-випромінювання та надає їй гарного відтінку під впливом сонячних променів. Якщо в організмі виробляється мало меланіну, на шкірі та на волоссі можуть з’являтися білі плями. Знижують вироблення меланіну такі фактори, як ендокринні захворювання, нестача вітамінів, хронічний стрес, нестача сонячних променів та прийом гормональних засобів.
Меланін синтезується в організмі за допомогою двох амінокислот — тирозину та триптофану. Тирозин є у таких продуктах, як мигдаль, волоські горіхи, банани, авокадо, бобові, яєчний білок, гарбузове насіння, кунжут, тверді сорти сиру. Велику кількість триптофану містять овес, бурий рис, банани, фініки, кунжут, кедрові горіхи, сири твердий і кисломолочний, гриби, йогурт, яйця, риба. Ще на гарну і рівну засмагу впливають вітаміни.
Вітамін А. Його попередником є бета-каротин — червоно- оранжевий рослинний пігмент, який має антиоксидантні властивості. Він є у моркві, абрикосах, гарбузі, бататі, печінці тріски. Якщо хочете, щоб засмага протрималася довше, перед прийомом сонячних ванн випийте склянку морквяного соку з однією чайною ложкою оливкової або лляної олії.
Сезонним продуктом для засмаги є кавун. Високий вміст бета-каротину в кавуні довше збереже засмагу, а лікопін прискорить природне вироблення меланіну та захистить шкіру. Крім того, кілька шматочків кавуна втамують спрагу і налагодять водний баланс у спеку.
Вітамін Е — найпотужніший антиоксидант, що захищає шкіру від передчасного старіння. Він надає шкірі еластичності, рятує від лущення. Є в оливковій олії, горіхах, насінні соняшнику, льону, печінці тріски, червоній рибі.
Вітамін С також є антиоксидантом, що захищає від шкідливого впливу УФ-променів, стимулює вироблення колагену. Є в болгарському перці, цитрусових, ківі, білокачанній капусті, особливо у квашеній.
Лікопін прискорює вироблення меланіну, посилює природний захист шкіри від вільних радикалів. Рекордсмени за вмістом лікопіну — томати. Помідори зменшать ризик опіків і навіть убережуть від шкідливого ультрафіолету. Після теплової обробки кількість лікопіну в томатах збільшується. Тому для гарної засмаги додайте у свій раціон томатний сік та гаспачо. Цей холодний суп особливо популярний у літній період.
Гаспачо
1 кг стиглих м’ясистих помідорів, 1 огірок, 2 болгарські перці (червоний, зелений), ½ червоної солодкої цибулини, 2 зубчики часнику, 1 скибочка білого хліба (без скоринки), 1−1,5 ст. ложки червоного винного оцту, 1 ст. ложка соку лимона, 1−2 ст. ложки оливкової олії «Еxtra vergine», 0,5 ч. ложки цукру (або до смаку), кілька крапель соусу табаско, сіль.
Для крутонів: 4 скибочки білого хліба або батона (вчорашнього), 2−3 ст. ложки оливкової олії, сіль.
Помідори вимити і зробити на кожному помідорі з боку плодоніжки хрестоподібний надріз. Опустити в окріп на 1- 2 хв. Перекласти помідори у крижану воду, потім зняти шкірку. Розрізати помідори навпіл або на 4 частини та вирізати плодоніжки. Червоний перець вимити, очистити від насіннєвої коробки і нарізати великими кубиками. Огірок вимити, зрізати шкірку та нарізати кубиками. Зубчики часнику очистити та розчавити пласким боком леза ножа. Скибочки білого хліба розламати на 3−4 шматочки. У чаші блендера подрібнити овочі: помідори, огірок, болгарський перець та часник.
Додати хліб (можна залишити на 5−7 хв, щоб набряк) і подрібнити на однорідну масу. Томатну суміш до смаку приправити сіллю, цукром, винним оцтом, лимонним соком і соусом табаско. Перелити в густе сито і протерти. Протирати через сито не обов’язково. Але консистенція протертого супу приємніша і гладша. Додати оливкову олію і перемішати.
Поставити гаспачо на 3−4 год у холодильник, щоб суп настоявся і добре охолодився.
Крутони (грінки). Хліб (без скоринок) нарізати невеликими кубиками. У пательні розігріти олію, викласти кубики хліба і обсмажити на середньому вогні до світло-золотистого кольору. Можна підсушити до готовності на пательні або в духовці/аерогрилі. Зелений перець і цибулю нарізати маленькими кубиками.
Охолоджений гаспачо розлити у тарілки, посипати кубиками зеленого перцю, цибулею та крутонами. Скропити оливковою олією і, за бажання, додатково охолодити суп, поклавши трохи колотого льоду.