Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ліцею в Стебнику більше не буде

Ще два місяці тому на одній із сесій Дрогобицької міської ради було прийнято рішення про трансформацію мережі закладів загальної середньої освіти на території ОТГ, яка на той час складалась із 9 ліцеїв та 8 гімназій

Після кількох годин гарячих дебатів депутати, зваживши на всі «за» та «проти», остаточно визначились із новими «статусами» навчальних закладів. Згідно з прийнятим тоді рішенням лише три ліцеї зберегли за собою право функціонувати на колишніх засадах. Перші два з них, Дрогобицький науковий ліцей імені Б. Лепкого та Ліцей № 2, належать до мережі відділу освіти Дрогобицької міськради. Третій — це розташований у Дрогобичі Комунальний заклад Львівської обласної ради «Обласний науковий ліцей». Усі решта навчальні заклади, починаючи з 1 вересня 2026 року, як це й передбачено Законом України «Про повну загальну середню освіту», функціонуватимуть як гімназії. Це означає, що з вересня 2025 року у даних закладах набір учнів у старші класи припиняється.

Хоч і не буває правил без винятків

Але правил без винятків не буває. Так вийшло і в нашому випадку. На згадуваній сесії так і не вдалося остаточно визначитись із долею розташованого у Стебнику Ліцею № 7. Про свою незгоду із депутатським рішенням, яке передбачало пониження у «класі» найбільшого у місті калійників навчального закладу, яким дотепер є згадуваний ліцей, заявили представники батьківського та педагогічного колективів. До аргументів посланців Стебника, які, як завжди, коли справа доходила до вирішення долі єдиного в місті ліцею, діяли рішуче та наполегливо, у Дрогобичі прислухались. Було прийнято соломонове рішення, яке до одного зводилось — не загострювати ситуацію. Депутати погодились, що потрібна «пауза» для того, аби, давши влягтися пристрастям, згодом знову повернутись до обговорення нового «формату» функціонування навчального закладу в Стебнику, який, як показало життя, не міг більше працювати, як було дотепер.

Або до Дрогобича, або до Трускавця

Розпочату розмову продовжили через два місяці. Що робити, як бути з ліцеєм у Стебнику? На це запитання на недавньому сесійному засіданні Дрогобицької міської ради відповіла директорка ліцею Олена Іваник. За словами керівнички, в Стебнику завжди горіли бажанням зберегти такий навчальний заклад, як ліцей. Зробили все, що змогли, для того, аби так воно й сталося. Але сьогоднішні реалії справді не дозволяють зберегти колишній статус. Тому не залишається нічого іншого, як перейти на функціонування за новою «формулою». Як заявила Олена Іваник, після багатьох зустрічей та обговорень за участю педагогічного колективу та батьків учнів навчального закладу більшістю голосів прийнято рішення про переведення ліцею до функціонування за чинними для гімназій правилами. У Стебнику, попросивши Дрогобицьку міську раду дати змогу комплектувати початкові класи, як це передбачено навчальною програмою у гімназіях, все ж таки сподіваються, що в стінах їхнього закладу знайдеться місце і для навчання за програмою старшої школи. Це можна буде зробити, якщо в новоствореній гімназії вдасться відкрити філію одного з дрогобицьких ліцеїв. Важко змиритися з думкою, що відтепер для продовження навчання у старшій школі учням зі Стебника доведеться їздити або до Дрогобича, або ж до сусіднього Трускавця, де після трансформації мережі шкільної освіти продовжує функціонувати один ліцей.