Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Дрогобицькій громаді переселенців забезпечують постійним житлом

У Стебнику на вулиці Мельника для вимушено переміщених осіб за 52 дні й 15 годин реконструювали гуртожиток в 32 сучасні квартири

Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада

Гуртожиток, який простоював 20 років відбудували за спільного фінансування ЛОВА, Дрогобицької міської ради та благодійних організацій із Польщі.

Будинок у Стебнику на вулиці Мельника
Будинок у Стебнику на вулиці Мельника

За 52 дні місто не здало переселенцям голі стіни, а обладнали приміщення всією необхідною побутовою технікою та меблями. Більше того, фонди побудували поруч з будинком дитячий інклюзивний майданчик, на якому переселені дітки грають з місцевими.

«Я тут давно, в мене вже багато друзів. Навчаюсь у сьомій школі, закінчила 2 клас. За домом сумую. Але окрім школи, вдома малюю розмальовки», — розповіла дівчинка Уляна.

Уляна проживає з мамою та ще 4 дітьми у 2-кімнатній квартирі.

«Ми жителі Луганської області, міста Сєверодонецьк. На Львівщині з 5-ма дітьми від початку повномасштабного вторгнення. Чоловік воює. Навесні, коли вийшла постанова про житло для ВПО, ми встали на чергу і в серпні отримали ключі від житла. Заїхали в листопаді. У квартирі була кухня, плита, холодильник, пралка і були частково меблі в кімнатах. Єдиний мінус, будинок повністю електрифікований, і коли немає світла, то в нас не працює нічого», — розповіла мешканка Поліна, мама Уляни.

Будинок у Дрогобичі на вулиці Фабричній
Будинок у Дрогобичі на вулиці Фабричній

Другий будинок для ВПО знаходиться у Дрогобичі на вулиці Фабричній. Зараз там у вже експлуатованій будівлі колишньої їдальні готують один поверх. Для переселенців на 1 поверсі вміститься 9 квартир: три однокімнатні середньою площею 32−35 m² і шість двокімнатних площею квартир від 40 до 50 квадратних метрів.

Третій 12-квартирний житловий будинок у Дрогобичі розташований на вулиці Пилипа Орлика.

Будинок у Дрогобичі на вулиці Пилипа Орлика
Будинок у Дрогобичі на вулиці Пилипа Орлика

Будівництво модульно-каркасного будинку на вулиці П. Орлика у Дрогобичі стартувало навесні 2022 року. В експлуатацію житло здали під кінець листопада 2023 р. У кожній оселі зробили ремонт та встановили необхідні меблі: кухні, столи, ліжка, шафи, побутову техніку та сучасні санвузли.

Будинок у Дрогобичі на вулиці Пилипа Орлика
Будинок у Дрогобичі на вулиці Пилипа Орлика

«До спорудження будинку залучили кошти із бюджетів різних рівнів: державного бюджету — 6,0 млн грн, міського — 10 млн грн, обласного — 600 тис. грн. Окрім цього, майже 1 млн грн на спорудження житла для ВПО вдалось акумулювати від благодійних пожертв, які безпосередньо склали працівники виконавчого комітету Дрогобицької міської ради, відділів та структурних підрозділів мерії, а також окремих благочинців. Зокрема, здійснили відрахування трьох денного заробітку працівників виконавчого комітету ДМР. Таким чином вдалось зібрати понад півмільйона гривень. Тож цю суму долучили до загальної вартості будівництва, яка склала — 17,6 млн грн», — сказав міський голова Дрогобича Тарас Кучма.

Будинок у Дрогобичі на вулиці Пилипа Орлика
Будинок у Дрогобичі на вулиці Пилипа Орлика

Родина Сорокіних, що евакуювались на Львівщину з Лисичанська, проживає в цій квартирі площею 60 метрів з трьома дітьми:

«Ми переселенці з Луганської області. Спочатку на Львівщині винаймали житло. А потім дізналися від знайомих з Бахмута про чергу на квартири. Ми тоді подали документи і чекали. І вже в листопаді минулого року отримали житло. В квартирі були всі меблі. Єдине, що ми докупили, це стіл для комп’ютера, крісло й телевізор. У нас троє дітей — дівчинка (16 років), хлопчик (10 років) і третя дитина хлопчик (3 роки). Менша дитина ходить до садочка, а старший ще дистанційно навчається в Лисичанській гімназії», — розповіла Наталя Сорокіна.

Як зазначив чоловік Наталі, через те, що будинок теж повністю електрифікований, за світло влітку родина сплачує 1700 грн, а взимку 3 тисячі.

Зазначимо у Дрогобицькій громаді, що на Львівщині живе 9 тисяч ВПО, хоча з початку 2022 року їх кількість сягала 20 тисяч осіб. Тоді в громаді створили анкетування, в рамках якого майже 90% анкетованих переселенців зазначили, що не хочуть тимчасового житла. І щоб надати їм постійне місце проживання, а не перевалочний пункт, у мерії повністю змінили всю програму.

Постійне місце проживання переміщені особи можуть отримати по соціальній черзі, яка формується в балах. Ті, хто має найбільше балів, скоріше отримає житло. Бали формуються шляхом інвалідності, багатодітності, старості і т.д.. Також бали додаються сім'ям, чиї члени родини воюють або загинули від російської агресії. Але найголовнішою умовою для отримання жила — працювати.

Дану чергу можна побачити на сайті Дрогобицької міської ради. Наразі в черзі на житло перебуває близько 300 осіб. Усі квартири перебувають у комунальній власності міста.