Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Тема інклюзивної освіти дуже важлива, особливо у воєнний час»

  • 03.06.2024, 10:32
  • 305

Лідерка «Європейської Солідарності» у Київраді Марина Порошенко в інтерв'ю «5 каналу» розповіла, що вже майже 12 років опікується Святошинським дитячим будинком-інтернатом для дітей з інвалідністю. За її словами, інклюзивна освіта і загалом інклюзивний підхід для України стає дедалі актуальнішим — адже війна, на жаль, калічить і дітей, і дорослих

Фото "ЄС"
Фото "ЄС"

Торік за сприяння Марина Порошенко тут обладнали укриття, де можна і вчитись, і гратися, і спати. В укритті є зручні меблі, працює потужна вентиляція, щоб дітям було комфортно навіть під час повітряних тривог.

«Вже майже 12 років я опікуюся цим будинком-інтернатом для хлопчиків. Коли я ще в 2015 році започаткувала інклюзивну освіту для того, щоб соціалізувати цих дітей — це було потрібно більше навіть не для них, а для суспільства», — переконана Марина Порошенко.

«У 2023 році ми зробили їм укриття. Це була обов’язкова умова, щоб дітки повернули. Тому що їх вивозили з 24 лютого 2022 року, всіх дітей вивезли з будинку-інтернату. І вони частково знаходилися на заході України, частково за кордоном. Але їх там неможливо вічно тримати, а щоб сюди повернутися, треба було обов’язково облаштувати укриття», — пояснює Марина Порошенко.

Вона наголошує: діти з інвалідністю не мають почуватися ізольованими від суспільства.

«Вони такі ж самі люди, такі ж самі діти, як і всі решта. І треба просто бути поруч, і просто з ними поруч зростати. Я тоді зрозуміла, що вони мають бути в своєму середовищі своїх однолітків. Я від них заряджаюся добром, позитивом, тому що вони настільки щирі і їм нічого не треба, крім уваги, добра, любові. Якщо ти приходиш до них, то вони діляться цим», — говорить депутатка Київради.

«Для мене продовження цієї теми інклюзивної освіти дуже важливе, особливо зараз у воєнний час, коли я розумію, що після війни нам треба буде робити не тільки інклюзивну освіту в Україні, а у нас взагалі стане інклюзивною країна. Стільки поранених, скалічених людей, людей після отримання психічних стресів, яких треба буде виводити з цих станів, яким треба буде робити доступність навколишнього середовища. Дуже багато питань і викликів постане перед суспільством», — говорить Марина Порошенко.

«Ми маємо відійти від хибної радянської практики, коли після Другої світової війни людей, які поверталися з фронту і мали поранення, відправляли з великих міст, ховали десь у селах, районах, показували штучно, як „класно“ в радянському союзі радянській людині. А ці люди залишалися напризволяще нікому не потрібними. Ми маємо зробити, щоб суспільство було відкрите, доступне і підтримувало кожну людину, яка пережила наслідки війни», — наголошує Марина Порошенко.

Схожі новини