Передплата 2024 «Добрий господар»

Знову звучить гасло «Свій до свого по своє!»

На території Крехівського монастиря відбувся форум кооператорів з п’яти областей заходу України

На тлі Крехівського монастиря кооператори дегустують продукцію своїх колег. Фото автора
На тлі Крехівського монастиря кооператори дегустують продукцію своїх колег. Фото автора

Коли говоримо про кооперативний рух заходу Україні, одразу пригадується популярне гасло «Свій до свого по своє!» Принцип, який зародився ще серед українців Австро-Угорщини наприкінці ХІХ століття і діяв у Галичині у 1920−1930-х роках, зараз напрочуд актуальний.

З нагоди Міжнародного дня кооперативів представники п’яти областей заходу України з'їхалися на Львівщину на конференцію «Роль церкви і особистості у розвитку кооперації». Другий рік поспіль кооператорів скликає Львівська аграрна дорадча служба. Учасників форуму приймав Крехівський монастир святого Миколая Отців Василіян УГКЦ. Зібрались понад півсотні представників сільськогосподарських кооперативних об'єднань, які працюють у молочному, плодово-ягідному, овочевому та зерновому напрямах. У заході взяли участь науковці, представники дорадчих служб, фінансових установ Львівської області та духовенство.

Про історію зародження та розвитку кооперативного руху на заході України, а також участі УГКЦ у цьому процесі розповів тренер із питань кооперації БО ЛАДС Михайло Вишньовський і Ліцензіат УГКЦ отець Василь Куриляк. Також обговорили проблеми розвитку сільськогосподарської кооперації у час війни та її впливу на життя сільських громад. Михайло Вишньовський розповів про свій досвід у розвитку кооперації, залучення до цієї справи школярів — завдяки цікавим розповідям, проведенню конкурсів.

Аграрні кооперативи сприяють соціальній згуртованості, зміцненню місцевої економіки, розвитку інфраструктури. До речі, багато інфраструктурних об'єктів у селах Львівщини побудовані саме в час активної фази розвитку кооперативного руху", — зауважив Михайло Вишньовський.

Його слова також підтвердив керівник БО ЛАДС Іван Паньків: «Лише через кооперацію зможуть якісно функціонувати дрібні та малі виробники, що виготовлятимуть безпечні продукти й надаватимуть якісні послуги населенню. Завдяки цьому зможе жити та розвиватись українське село».

Крехівський монастир не випадково обрали місцем проведення конференції. Адже, як відомо, біля джерел сільськогосподарської кооперації Галичини стояли церква та її кращі служителі, часто вони очолювали об'єднання.

«Розвиток сільськогосподарської кооперації в українському селі за підтримки священників та парохів сягає ХІХ століття. Йдеться про такі особистості, як Тит Войнаровський, Остап Нижанківський, Юліан Дзерович. Кожен із них розумів феномен „кооперативу“ і навчав цього населення, адже це допомагало селянам реалізовувати свою продукцію й отримувати засоби до проживання», — зауважив отець Василь.

Особливо наголошували на ролі митрополита Андрея Шептицького в розвитку кооперативного руху.

Окрім історії, на конференції говорили про сьогодення цього руху. Адже нові обставини, обтяжені війною, формують особливі виклики для аграріїв. Директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман розповіла, що у Львівській області зареєстровано 70 кооперативів, з яких активно працює 20. Найбільше серед них — молочних.

Кожен учасник заходу міг розповісти про те, як працює його кооператив, про проблеми та шляхи їх подолання. Зокрема, згадували про здобутки кооператорів Стрийщини, де функціонував колись відомий на весь світ кооператив «Маслосоюз», в якому працював митрополит Андрей Шептицький. Зараз у Стрию працює спілка «Вигода», роботу котрої висвітлив Петро Маковський. А про кооператив «Добрий господар» розповів його виконавчий директор Олег Шмілик. Успішно трудиться кооператив «Покрова» у селі Заболотці нині Золочівського району, досвід якого приїжджають переймати з усієї України. На зустрічі кооператорів «Покрову» представляли Любов Клубок та Любов Пастушок.

Хорошою ілюстрацією кооперативного руху є сім'я Ольги і Миколи Пилипців зі села Кам’яна Гора Львівського району (донедавна Жовківського). Це працьовита родина, в якій десятеро дітей. У родині завжди тримали по 3−4 корови. За підтримки Канадійського проєкту та ЛАДС Пилипці створили сімейну молочну ферму. Тепер мають двадцять корів. Батькам допомагають діти. Про розвиток кооперації на Львівщині свідчить і те, що в області за допомогою Канади та за фінансової участі декількох кооперативів збудовано перший і наразі єдиний в Україні молокопереробний кооперативний завод.

Ділилися думками і гості. Зацікавила присутніх Наталія Никончук із Рівненщини. Хоч їхнє село Стара Мощаниця невелике, але люди охоче долучаються до кооперації, бо бачать у ній зиск.

За час, проведений у Крехові, учасники мали можливість налагодити контакти, обмінятися здобутками та встановити нові партнерства. Неодноразово звучало актуальне гасло «Свій до свого по своє!». Благодатна аура монастиря, участь в святковій Літургії, цікаві доповіді сприяли народженню ефективних ідей. Учасники семінару відвідали монастирську молочну ферму, де утримують близько півсотні високопродуктивних корів різних порід.

Кооператори мали нагоду продегустувати продукцію, виготовлену колегами. Наприклад, молокопереробний кооперативний завод ТОВ «Набіл» (ТМ «Білобока») представив близько двадцяти найменувань своїх виробів — йогурти, сирки, моцарелу, сировину для яких постачають господарства їхніх кооперативів. А сільськогосподарський кооператив «Стрийський Ясь» презентував продукцію власного виробництва з квасолі Ясь — це борошно і навіть джеми. На смак вони комусь нагадували абрикос, іншим — сливу.