Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Орбан із Зеленським домовилися про відкриття української школи в Угорщині

  • 02.07.2024, 14:45
  • 667

Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час переговорів у Києві домовилися про відкриття першої школи для україномовних дітей на території Угорщини

Фото Офісу президента України
Фото Офісу президента України

Про це повідомила пресслужба президента України.

Під час перемовин із угорським прем`єром президент України ініціював обговорення освіти для українських дітей, які перебувають в Угорщині.

«Зокрема, ми обговорили (з Віктором Орбаном) відкриття української школи в Угорщині, першої такої школи, і пан прем'єр-міністр запевнив мене у підтримці цього проєкту», — вказав Зеленський.

Орбан підтвердив, що українська сторона вже говорила про це, і повністю підтримав ініціативу Зеленського.

Він, зокрема, наголосив, що із приїздом до Угорщини великої кількості українських біженців з’явилася потреба для їхнього навчання.

«Українці і раніше були в Угорщині, але зараз з’явилася ціла низка додаткових потреб, ми повинні піклуватись про цих людей… Тому я з великою радістю почув ініціативу президента про відкриття української школи в Угорщині», — зазначив Орбан.

Він пояснив, що зараз українські діти в угорських містах, зокрема — у Будапешті, вчаться у багатьох різних школах, і ця система працює «непогано», але Угорщина розуміє також необхідність створення школи з українською мовою навчання.

«Ми не просто розуміємо цю потребу. Фінансування цієї школи угорська держава візьме на себе. Буде стільки українських шкіл, скільки треба. Для нас важливо, щоби українці почували себе в Угорщині, як вдома», — додав Орбан.

Він не наголосив на аналогічних рішеннях в Україні, але згадав, що сподівається також на розуміння потреб угорськомовної меншини, що традиційно проживає на Закарпатті.

Також Орбан запропонував Зеленському «припинення вогню».

«…я попросив пана президента подумати про те, чи не можна трошки інакше піти. Зробити перерву. Перервати вогонь і потім продовжити, почати перемовини», — вказав він Орбан.

Прем'єр Угорщини наголосив, що не є противником українських планів завершення війни, але вважає їх занадто тривалими у реалізації.

Схожі новини