Передплата 2024 «Добрий господар»

Григорій Козловський нагадує маркіза Карабаса…

Елітний комплекс Emily Resort хоче ще 118 га землі для нових об'єктів

Фото з архіву Emili Resort
Фото з архіву Emili Resort

Ексдепутат Львівської міської ради, бізнесмен з Винників Григорій Козловський продовжує «розширювати горизонти» та нарощувати свої апетити. Елітний відпочинковий комплекс Emily Resort у Винниках, який розкинувся на площі 17 га (загалом в користуванні бізнесмена та його родини — 46 га землі, включаючи ліси) розбудують. Згідно з проєктом креслень, який презентували на громадських обговореннях у Львові, комплекс забудують новим апартготелем на сім поверхів, оздоровим комплексом, майданчиком для відпочинку, адміністративними, торгово-громадськими будівлями з підземним паркінгом і тенісними кортами… І все це на площі плюс 118 га.

Історія нагадує казку «Кіт у чоботях». У цій казці є персонаж — маркіз Карабас, якому належать усі землі і села. У казці є діалог: «Чия це земля?» «Маркіза Карабаса!». Щоправда, цього персонажа вигадав хитрий кіт. А у нашому випадку маркіз Карабас, точніше Козловський, цілком реальна людина…

Апартготель спершу презентували, як будівлю на 24 поверхи з комерційними приміщеннями. У Львівській міській раді забудовнику погодили апартготель на сім поверхів. Чи дотримається інвестор цієї висоти — покаже час. У Ратуші кажуть, що в перспективі бізнесмен Козловський планує збудувати на території Emili дитсадок на 400 місць, шкільні навчальні корпуси. Та плани можна буде втілити лише тоді, коли Кабмін погодить переведення земель лісового фонду в землі рекреації.

Нагадаємо, НАБУ розслідує кримінальну справу щодо приватизації 16 га землі довкола озера (озеро стало звичайним платним басейном для товстосумів). З ухвали Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду випливає, що детективи вважають ціну продажу заниженою, ділянка належить до земель водного фонду. У 2020 році Винниківська міська рада продала ТзОВ «Академія футболу», що належить Григорію Козловському, ділянку за 17,5 млн грн. У рамках цього провадження суд арештував майно колишнього голови Винниківської міської ради покійного Володимира Квурта.

Що передбачено у проєкті розбудови комплексу?

Згідно з проєктом, який реалізовує команда Козловського, між Львовом та Винниками планують прокласти велодоріжку з оглядовими майданчиками та зонами відпочинку. У східній частині ділянки хочуть облаштувати урбан-парк зі спортивними майданчиками та пішохідною алеєю, що охоплює більшу частину території і веде до верхньої станції гірськолижного підйомника. Детальні плани території у районі вулиці Личаківської у Львові, а також вулиці Забави та Хмельницького у Винниках оприлюднили на сайті Львівської міської ради.

План нової забудови в межах відпочинкового комплексу Emili Resort. Фото ЛМР
План нової забудови в межах відпочинкового комплексу Emili Resort. Фото ЛМР

Що обурило винниківчан?

Перші громадські слухання проєкту були традиційно напружені, і причина зрозуміла. Мешканці містечка, які зараз в складі Львівської територіальної громади, не вірять у те, що Григорій Козловський розбудує Emily Resort за буквою закону. Мають прикрі факти — захоплення лісу та озера, яке бізнесмен після реконструкції обіцяв зробити безкоштовним для винниківчан. Громадськість протестувала на слуханнях, тож другу презентацію щодо розбудови комплексу через обурення та градус емоцій не представили. Одне із застережень винниківчан — будівництво в межах цих проєктів наближається до їхніх приватних будинків, ділянок. Люди також нагадали про плани будівництва трамвайної колії до Винників. Ці плани озвучували ще перед зведенням всього відпочинкового комплексу Emily Resort. Про це особисто говорив Григорій Козловський. Ціна цього проєкту — чотири мільйони євро.

Наступні слухання проєкту розбудови комплексу — в другій декаді липня. Та люди налаштовані рішуче. «Буду захищати свою земельну ділянку, яка впритул до розбудови комплексу, — наголосив житель Винників Андрій. — Є ризик, що всі втратимо ділянки».

«Бачимо, що ліс зникає, а проєкти Козловського підбираються до будинків людей», — зазначила мешканка Винників Оксана.

Що кажуть у львівській мерії?

Головне питання, яке точиться довкола масштабних розбудов комплексу Emily Resort — чи це законно і, чи має інвестор документи, дозволи. Директор департаменту архітектури та урбаністики Львівської міської ради, головний архітектор Львова Антон Коломєйцев розповів «ВЗ», що зараз проєкт на ранній стадії — публічне обговорення містобудівної документації. Тобто це лише планування нових об'єктів. Це означає, що інвестор отримає дозволи в процесі.

Головний архітектор Львова каже, що за позитивним сценарієм питання розбудови комплексу винесуть на розгляд містобудівної ради, згодом затвердять на сесії (якщо на громадських слуханнях не буде зауважень). Також виконком має видати містобудівні умови та обмеження на нові об'єкти.

Фото зі сайту "Бомок"
Фото зі сайту "Бомок"

«Їх не видадуть, якщо проєкт якимось чином зачіпає чужі майнові права, права власників земельних ділянок, — наголошує Антон Коломєйцев. — Львівська міська рада буде захищати інтереси власників ділянок, які розташовані поруч з майбутнім будівництвом, оскільки ділянка нового проєкту доволі велика — понад сто га. Там ділянки мають навіть військові, які воювали на фронті».

За його словами, підставою для розробки містобудівної документації щодо розбудови Emily Resort — ухвала сесії Львівської міської ради за 2022 рік. А мета документа — розвиток території відпочинкового комплексу з прилеглими територіями.

Фото зі сайту "Бомок"
Фото зі сайту "Бомок"

— Чи є ризик, що інвестор комплексу зазіхатиме на ліс у Винниках?

— Проєктний план не передбачає зміну лісового фонду. Є схема перспективного розвитку (вона не є проєктним планом), де в межах садових господарств Винників може бути зміна ділянок у статус земель рекреаційного призначення. Таке рішення може бути реалізовано за процедурою та рішенням центральних органів влади. Це довга земельна процедура.

Схожі новини