Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

До Львова повертається високий туристичний сезон

Але справжній туризм буде після завершення війни

Фото автора
Фото автора

Три центри туристичної інформації Львова (на площі Двірцевій, площі Ринок та при Меморіалі Героїв Небесної Сотні) з початку червня по сьогодні відвідало 6 тисяч 112 туристів. Іноземців з цього числа було 613 осіб. Це вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року, але ще це навіть не чверть гостей, яких Львів звик приймати у період до повномасштабного вторгнення (у 2019 році — 2,5 мільйона туристів). 95% відвідувачів декларують в центрах туристичної інформації, що приїхали до Львова з метою відпочинку. Географія гостей з України типова — найбільше гостей з Київщини, Харківщини, Дніпропетровщини та Одеської області.

Про це повідомив для «ВЗ» директор ЛКП «Центр туристичного розвитку» Віталій Кулик.

Сфера гостинності Львова з середини червня відчула повернення високого туристичного сезону. Частково це завдяки дитячим канікулам. До Львова на екскурсії та відпочинок прибувають туристичні групи з різних регіонів України. Також тут відпочивають військові з сім'ями, для них реалізовують традиційний туристичний проєкт «Місто лікує».

Керівник школи гостинного сервісу Horeca School та експерт ресторанно-готельного бізнесу Михайло Шевелюк розповів для «ВЗ», що упродовж останніх трьох місяців туристичну сферу Львова неабияк стимулює державна програма лояльності «Залізні друзі» від «Укрзалізниці» (за кожен кілометр подорожей залізницею у мобільному застосунку нараховують бали-«обнімашки», які можна обміняти на 20% знижку на проживання в готелях України, зокрема міста Лева).

«Booking змінює правила бронювання і повертає 20% комісії: це не вигідно готелям»

«Українські туристи, які приїжджають на вікенд до Львова, найчастіше бронюють номери саме за цією програмою, мають 20% знижки, — наголошує пан Михайло. — Зазвичай обирають номер класу Стандарт та Стандарт покращений за 2900 та 3900 гривень за добу. Близько десяти готелів міста мають хороше заселення завдяки таким знижкам-„обнімашкам“. Географія туристів з України — Київ, Дніпро, Одеса, Вінниця, Івано-Франківськ. З-за кордону їдуть зі США, Великої Британії. Зараз значно поменшало поляків. Серед інших „далеких країн“ до Львова їдуть туристи з Китаю та Індії. Зокрема, жителі Індії - це бізнесмени, які розглядають Львівщину, як регіон для інвестицій».

Тенденція — усі без винятку іноземці, каже пан Михайло, запитують про укриття в готелях, тепер ще й про генератори. Українські мандрівники на це рідше звертають увагу.

«Українці, які питають про укриття, це представники міжнародних фондів, зокрема ООН, UNESKO: безпеку від підлеглих вимагають їхні шефи», — відзначив мій співрозмовник.

Запитую, чи тенденція липневого туристичного буму збережеться восени. «Навряд, — продовжує розмову Михайло Шевелюк. — Головне нововведення — з середини липня Booking змінює правила бронювання і повертає 20% комісії. Таке нововведення не сприятиме заробіткам готелів. Раніше цих 20% готельєри могли витратити на оновлення номерного фонду, генератори…».

«Львів — ковток свіжого повітря»

«Люди втомилися від негативної інформації, їдуть до Львова за ковтком свіжого повітря, — розповіла для „ВЗ“ експертка з туризму, заступниця директора чотиризіркового готелю Олександра Гагаріна. — Туризм у Львові покращився, але він далеко не той, що був до ковідних часів… Розвивається конференц-туризм. Львів надалі залишається транзитним містом, де матері з дітьми з прифронтових регіонів їдуть на відпочинок до Трускавця і зупиняються у Львові. Раніше Львів був містом зустрічі чоловіків з дружинами. А тепер і цього не можна зробити, бо ТЦК вручають повістки на вокзалах».

Олександра Гагаріна каже, що ситуація з відвідуваністю Львова дещо краща через міжнародні місії та бізнес-проєкти. «З початку війни місій було багато. Потім статистика зменшилися, а зараз знову збільшилася, — каже. — Але все ж 96% туристів, які поселяються в готелі міста, українці. Видно, що економлять на проживанні, беруть дешеві номери. Хіба що в літній період люди рухаються в Карпати і зупиняються у Львові. Справжній туризм буде після завершення війни».