Передплата 2024 ВЗ

Рада ухвалила законопроєкт про реформу дошкільної освіти

  • 06.06.2024, 15:20
  • 356

Верховна Рада 6 червня ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт № 8033, який розпочинає глобальну реформу дошкільної освіти

Фото ілюстративне із сайту
Фото ілюстративне із сайту

Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк.

За відповідне рішення проголосували 299 депутатів.

У пояснювальній записці до законопроєкту вказано, що він має удосконалити законодавство у сфері дошкільної освіти. Зокрема, він передбачає створення нових засад державної політики щодо цього та реальну дерегуляцію та демократизацію у системі освіти.

Також він має розширити можливості та гарантії для здобуття дошкільної освіти усіх дітей з урахуванням потреб та здібностей, зокрема — дітей з особливими освітніми потребами та дітей внутрішньо переміщених родин, запровадити нові підходи до трудових відносин в закладах дошкільної освіти та нові гарантії для педагогічних працівників, сформувати системи економічних гарантій розвитку закладів дошкільної освіти та створити мотивації для інвестування в освіту.

Законопроєкт також має забезпечити справедливу черговість зарахування дітей до закладів освіти, а ще й змінити умови роботи педагогічних працівників. Він пропонує надати дітям право здобувати освіту у різних формах або поєднуючи їх, однак основною формою здобуття дошкільної освіти визначити очну (денну).

Також закон пропонує сприяти вивченню мов міжнародного спілкування (насамперед англійської) у садочках, дозволити дітям, які належать до корінних народів або національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, отримати дошкільну освіту мовою відповідного корінного народу поряд із державною мовою.

Схожі новини