Передплата 2024 «Добра кухня»

У львівській школі «зіткнули лобами» двох директорок

Ярина Нечепурна, яка виграла конкурс, не може приступити до виконання своїх обов’язків, бо батьківський комітет та вчителі підтримують стару директорку

Фото авторки
Фото авторки

У Львівській СШ 96, що на вул. Довженка, 13, скандальна кадрова турбулентність. Наступного тижня батьки учнів школи зібралися перекривати міжнародну трасу Київ-Чоп, оскільки їх не влаштував результат конкурсу на посаду нового директора… Вони підтримують стару директорку і всіма способами бойкотують нову. Заявку про перекриття автотраси батьки вже подали у львівську мерію та облраду. Кажуть, розуміють, що у воєнний час це не надто вдале рішення, але їх змусило на цей крок свавілля в освітній сфері Львова.

У чому суть конфлікту?

У лютому директорку школи на Сихові Галину Михайлик звільнили на підставі завершення терміну трудового договору. Пані Галина працювала директоркою два роки. Після звільнення директорки управління освіти Львівської мерії оголосило конкурс, де участь взяла Галина Михайлик. Але програла конкурс…

Галина Михайлик. Фото Пресклубу
Галина Михайлик. Фото Пресклубу

Після того в школі відбулися, м‘яко кажучи, дивні речі: вчителі не допускали на робоче місце нову директорку Ярину Нечепурну, яка виграла конкурс. Доходило до того, що привести на робоче місце нову директорку не міг сам начальник управління освіти Львівської міської ради Андрій Закалюк. Це завершилося бійкою…

Що каже адвокат, який захищає інтереси звільненої директорки школи?

Львівський правник Андрій Петришин у коментарі для «ВЗ» каже, що колектив школи та батьки учнів виступають не стільки проти нової директорки, як особистості (у СШ 96 Ярина Нечепурна не працювала, прийшла на конкурс з одного із ліцеїв міста), як проти грубих, на їхню думку, порушень конкурсу з боку управління освіти міської ради.

Андрій Петришин - юрист, адвокат. Фото Пресклубу
Андрій Петришин - юрист, адвокат. Фото Пресклубу

«Конкурс на посаду відбувся з грубими порушеннями, — аргументує адвокат Петришин. — У Галини Михайлик зняли бали за виправлення помилки. Це незаконно. Друге — конкурс на нового директора призначили після звільнення Галини Михайлик. Згідно зі статтею 39 частини 2 Закону України „Про загальну середню освіту“, конкурс мав бути призначений за два місяці до звільнення директорки».

Запитую Андрія Петришина, чи є офіційний висновок прокуратури про те, що конкурс на призначення директора школи відбувся з порушеннями закону? Відповів, що такого висновку компетентного органу немає. Але представники колективу школи звернулися з цим питанням в компетентні органи, відповіді наразі не отримали…

На пресконференції журналісти прямим текстом запитали директорку, чому брала участь в незаконному конкурсі. Адже ще до його оголошення (зі слів адвоката) було відомо, що є порушення процедури конкурсу.

«Мене примусив брати участь Закалюк», — відповіла Галина Михайлик.

На яких підставах головний освітянин Львова міг примусити директорку брати участь в конкурсі - не уточнила…

Окрім порушення кадрового конкурсу, Андрій Петришин бачить правоту і з боку батьків школярів. Мовляв, батьки школи мають право оголошувати догану керівництву школи, якщо воно їх в чомусь не влаштовує. Це передбачено у статуті цієї школи.

Що кажуть представники школи про конфлікт?

Вчителька математики СШ 96 Марія Петрук розповіла «ВЗ», що головна претензія колективу — на якій підставі управління освіти мерії не продовжило трудовий договір Галині Михайлик, оскільки директорка впродовж двох років отримувала премії, а, отже, претензій до її роботи не було. Що раптом трапилося?

«Директорка вклала в школу багато старань та енергії, зробила у фоє хороший ремонт, приймала вимушених переселенців і жила роботою», — наголошує Марія Петрук.

Моя співрозмовниця заперечила інформацію, що Галина Михайлик особисто просила кожного вчителя стати на її захист і блокувати роботу нової директорки. Навпаки, каже моя співрозмовниця, уже колишня директорка просила колектив не втручатися в конфлікт.

«Ніколи Галина Василівна не просила нас щось блокувати, протестувати», — наголошує Марія Петрук.

Що кажуть в управлінні освіти Ратуші?

«Основні причини непродовження договору Галини Михайлик — здійснення закупівель для школи без тендерів, проведення щонайменше двох закупівель без отримання попереднього погодження на предмет доцільності таких витрат у період воєнного стану, — повідомив начальник управління освіти Львівської міської ради Андрій Закалюк. — Також пані Галина взяла маму на роботу, преміювала її, але не попередила про це відділ чи управління освіти, що є конфліктом інтересів і порушенням закону».

Головний освітянин Львова не бачить підстав для такого несприйняття нової директорки. Галина Михайлик програла конкурс, а новою директоркою законним шляхом було обрано Ярину Нечепурну.

«Трансляція конкурсу проводилась на сторінці управління освіти у Facebook, тож кожен може його переглянути і зробити свої висновки, чи був він чесним і справедливим, — продовжує Закалюк. — Ми нічого не приховуємо, адже це стандартна для нас процедура. Упродовж останніх чотирьох років у Львові за результатами проведених конкурсів обрано 55 директорів. Сьогодні Ярина Нечепурна є директоркою школи № 96, але вона не може розпочати роботу, їй фізично не дають зайти до школи. Пані Михайлик не може змиритись із програшем у конкурсі та не дає можливості їй працювати, підбурюючи вчителів та батьків. Колишня директорка влаштовує бунти, підмовляє колектив не впускати законно обрану директорку в школу».

Андрій Закалюк згадав і про наслідки від того, що сихівська школа більше місяця не має офіційного директора: працівники школи не можуть отримати заробітну плату, бо зарплатні табелі не підписано, школярі можуть не отримати документів про освіту за 4,9,11 класи (подати документи можна лише за підписом директора), під загрозою харчування дітей — надавачі послуг не зможуть закупити продукти. Також у школи є неоплачені комунальні послуги, що призведе до відключення світла чи води…

Що далі?

До вирішення конфлікту залучили директорів інших шкіл міста. «Є невеличкі зрушення складної ситуації: на нараді з усіма керівниками шкіл Львова створено дві робочі групи, які будуть допомагати вирішити конфліктну ситуацію, — каже Ярина Нечепурна. — Зробимо все можливе, щоб школа працювала, щоб вчителі отримували зарплату, і щоб ситуація остаточно врегулювалась».

«Також мали конструктивну розмову з батьками, відповіли на всі їхні запитання, спокійно поспілкувались, — наголошує пан Закалюк.

«На якій підставі директори усіх шкіл Львова покинули свої робочі кабінети і прийшли на нараду в СШ 96, аби допомогти вирішувати конфлікт? — здивувалася на пресконференції представниця батьківського комітету Тетяна Куцир.

Тетяна Куцир. Фото Пресклубу
Тетяна Куцир. Фото Пресклубу

— Чи є це їхніми робочими обов’язками? Чи не є це перевищенням службових повноважень?".

За словами Тетяни Куцир, за два роки директорка підняла рейтинг школи, бо раніше не всі батьки хотіли віддати туди своїх дітей.

«Школа почала зростати не лише в ремонтах, а й у навчальному процесі, — каже. — Якщо директорка справляється з роботою, то їй потрібно було продовжити контракт ще на чотири роки. Батьківський комітет школи надіслав Садовому п’ятдесят звернень, але реакції немає. Ми писали освітньому омбудсмену, отримали формальну відписку з переліком законів про освіту».

Тим часом батьки учнів школи, де розгорівся кадровий конфлікт, вкотре звернулися до мера Львова Андрія Садового з вимогою провести службове розслідування дій Андрія Закалюка. Якщо у звільненні директорки школи є склад злочину — вимагають звільнити Закалюка з посади. А стару директорку вимагають поновити на посаді - на чотирирічний термін без проведення конкурсу…

На жаль, Андрій Петришин, як спікер пресконференції, не дав змоги висловитися про конфлікт в школі Андрію Закалюку, який теж був на ній присутній.

Попри кадровий конфлікт у сихівській школі, Закалюку «приписали» на пресконференції провину у заплющуванні очей на факти булінгу в деяких школах міста. Чиновник намагався публічно пояснити, що управління освіти не може це вирішувати, і що це компетенція поліції. Але адвокат Петришин перервав його розмову…

Також Петришин категорично не дав висловитися на пресконференції про суть освітянського конфлікту начальниці юридичного управління міської ради Гелені Пайонкевич…

Схожі новини