А липи цвіли не так уже й духмяно…
Через спеку, хвороби і шкідників бджіл українські пасічники недобрали щонайменше третину меду
«Такого поганого року у нас, бджолярів, давно не було, — скаржиться моїй колезі досвідчений пасічник. — Меду — як кіт наплакав. Навіть викачувати не було що…». Аналогічні нарікання чув я і від інших господарів, які доглядають «божих комах». Дехто з пасічників не те що мало заробив на солодкій продукції - зазнав збитків. Якщо раніше головною їх причиною називали безвідповідальні агрохолдинги, які під час обробітку полів хімікатами отруювали бджіл, то цього разу по продуктивності пасік найбільше вдарила сама природа. Точніше — аномальна погода, яку пережили ми з вами цих весни-літа. Для багатьох з нас вона була нестерпною. Для бджіл — і поготів.
Кілька місяців не йшли дощі…
— Цього сезону меду у мене майже не було. Вийшов на нуль, — розповідає пасічник-пенсіонер із Бережан на Тернопільщині Ярослав Гірка. — А все через спеку. Цвісти рослини цвіли, але не медували. Поясню по-простому. Природа має створити оптимальні умови для медування. Щоб рослинка дала нектар і бджоли його збирали, температура повітря повинна бути у межах 17−19 градусів, а ще повинно бути достатньо вологи. У нас же температура була надто високою, в окремі дні +35 і більше. А вологи не було. Кілька місяців не йшли дощі. Через це квіточка на рослинці була сухою. Звідки ж бджолі того нектару взяти?
Навесні мед із різнотрав'я був, але невеликий. Дуже скромно показала себе гречка. Навіть липа не дала того, що мала б. Хоча цвіла, але великого меду бджоли з неї не взяли. На ній, як і на гречці, вони навіть не сиділи — бо ці медоноси не медували…
Пан Ярослав — пасічник-аматор, господарство у нього невелике — лише три вулики. Узяв звідти всього півтора літра меду. А перед початком сезону розраховував щонайменше на два відра, планував надбати 20 літрів. Для його невеличкої сім'ї цього вистачило б.
— Одна причина недобору меду — спека, інша — шкідники, — продовжує наш співрозмовник. — У мої вулики занадилися великі миші з білими животами. Понищили рамки з бджолами, поробили собі там гнізда. У сусіда — також. Миші гризуть фанеру у вуликах, навіть 15-міліметрову дошку. Тож тепер на зиму обкладу рамки склом. Що-що, а його миші гризти точно не будуть…
Думаю, такі ж невеселі справи і у моїх колег-пасічників у Карпатах. Бо тамтешні люди приїжджають по мед до нас…
Ярослав Гірка, хоч і у збитках, не опускає рук. На зиму підгодував своїх бджіл цукром. З надією чекає весни. Сподівається, наступного року природа змилостивиться над пасічниками.
Таку ж надію мають і сотні бджолярів центральної та східної частин України, де особливо великі пасіки. За інформацією фахівців, на Полтавщині урожай меду цього року на 30−40% менший від торішнього. Вплинула засуха (спека дошкуляла навіть уночі), а також різкий перепад температур — від похолодання до перегрівання. За словами керівниці обласного об'єднання пасічників Наталії Сенчук, якщо у 2023-му кожна бджолосім'я в їхньому краї видавала за сезон до 100 кг меду, то у році нинішньому — лише 35…
Не краща ситуація і на Дніпропетровщині. Сергій Чернов, який має 150 вуликів, зазвичай щороку збирав 25 бочок меду — цього року ледве викачав його 15 бочок. Що сталося? За три місяці жодної краплі дощу, трави і квіти посохли. Бджоли не мали де взяти нектару…
Допікали оси і кліщі…
Ми поцікавилися, як склалися справи у пасічників на півночі Галичини — на Бродівщині. Почуте приємно здивувало: там не потерпали від погодних катаклізмів. Зате дошкуляла інша проблема.
Ось що розповів кореспонденту «Високого Замку» бродівський бджоляр, фронтовий волонтер Василь Целюх:
— Про негативний вплив спеки на бджіл ми чули від багатьох пасічників — але не в нашому регіоні. Урожай меду цьогоріч маємо один із найкращих. У господарствах насіяли багато гречки. Гарно медувало різнотрав'я, а потім — соняшник, другий товарний медонос. Кочові пасіки показали кращий результат, ніж стаціонарні. Я отримав у середньому за сезон по 50 кг меду від бджолосім'ї.
Але цього року нас підстерегла інша неприємність: засилля кліща Варроа. А ще — нашестя ос, які знищували бджіл…
Щоб відчути настрої на ринку меду, прямуємо на один із популярних ринків Львова. Дефіциту цієї продукцїі там не відчувається — на стелажах викладено пластикові контейнери з різними медами: з первоцвітів, хвої, ріпаку, гречки, липи, акації, соняшнику. Як мовиться, до кольору до вибору. Продавець каже, що ажіотажу у попиті на мед не помітила: перебоїв з його постачанням немає. Ніхто не бере його аврально через те, що «завтра може не бути». Та й ціни залишаються стабільними: за півлітрову банку «майського» меду просить 100 грн, акацієвий віддає за 160 грн.
А тим часом…
За три місяці 2024 року Україна продала за кордон понад 23 тисячі тонн меду на 44 млн доларів (у 2023 році - на 112 млн доларів). Високий попит на продукцію вітчизняних пасік зберігається у Польщі, Німеччині, Франції, Іспанії, Румунії, Греції. За рівнем експорту меду Україна входить до четвірки найбільших його виробників у світі - після Китаю (152,6 тис. т), Індії (98,7 тис. т), Аргентини (68,9 тис. т). Охоче український мед (в основному із соняшнику) купують у США, Туреччині, Великій Британії, Японії, Швейцарії, Канаді, Катарі, Йорданії.