Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Біль у попереку сигналізував про загрозу життю

У Першому медоб'єднанні Львова врятували пацієнта з аневризмою черевної аорти. Чоловіка прооперували у найменш травматичний спосіб

Операція тривала 2,5 години. На третю добу пацієнта виписали з лікарні. Фото Першого ТМО м. Львова
Операція тривала 2,5 години. На третю добу пацієнта виписали з лікарні. Фото Першого ТМО м. Львова

65-річний Сергій Чубарев (на фото — посередині) тривалий час відчував біль у поперековому відділі хребта. Невролог скерував хворого на комп’ютерну томографію. Результати обстеження показали аневризму, тобто розширення черевного відділу аорти. Про випадок повідомили у пресслужбі Першого територіального медичного об'єднання Львова.

Розширення черевного відді­лу аорти — серйозна патологія. Че­ревна аорта є найбільшою судиною у черевній порожнині. Коли якась її ділян­ка розтягується і стінки аорти тоншають (це і називають аневризмою), така су­дина може розірватися будь-якої миті, спровокувавши масивну кровотечу Жит­тя людини висить на волосині. Потрібно негайно оперувати!

У медзакладі, куди звернувся чоловік, пояснили, що операцію йому проведуть у звичайний спосіб — розрізавши черевну порожнину. Пан Сергій відмовився, тож його скерували у Лікарню Святого Луки, хірурги якої мають успішний досвід про­ведення ендоваскулярних операцій — без великого розрізу, через маленькі проко­ли. Під час таких втручань лікарі «захо­дять» у судини через мінідоступи на стег­нах. Цей метод є найменш травматичним і значно пришвидшує процес відновлен­ня пацієнта. У чоловіка була супутня па­тологія коронарних артерій, і він уже пе­реніс хірургічне втручання зі стентування цих судин. Тому відкрита операція у його випадку була небажаною.

Через два мінідоступи у стегнах — по 2 см кожен — медики завели в аорту стент-систему та встановили стент-граф — ен­допротез. Цей пристрій фактично замінює собою судину у розширеній ділянці й по­вністю виключає аневризму із загально­го кровотоку, унеможливлюючи її розрив.

Як розповів заступник медичного ди­ректора з ангіографічної роботи Пер­шого ТМО Олександра Голуба, якби хірурги провели операцію відкрито, то хво­рого вони змогли б перевести з реанімації у палату лише на третій день. А так на тре­тю добу чоловіка вже виписали з лікарні.

Такі хірургічні втручання в Україні про­водять вкрай рідко. Вони складні та до­рого коштують. Крім того, в Україні їх проводить не так багато центрів. У Пер­шому ТМО така операція вже третя.

Через місяць після ендопротезування пацієнт пройшов контрольне КТ. Дослі­дження підтвердило: хірургічне втручан­ня виявилося успішним, життю пана Сер­гія нічого не загрожує.

Схожі новини