Передплата 2024 «Добра кухня»

Детокс — міфи і правда про очищення організму

Кілька років тому у США популяризували стратегію очищення організму, омолодження, зниження ваги в домашніх умовах. Вона отримала гучну назву «детокс» (або детоксикація)

Спочатку здавалося, що ось він, чудовий шанс для оздоровлення організму. На жаль, детокс — більше маркетингова стратегія, ніж корисний метод оздоровлення. Так, існує медичний термін «детокс», детоксикація організму. У медицині він означає лікування людини, в організмі якої дуже багато наркотичних речовин, алкоголю, отрут, в тому числі важких металів. Детоксикацію проводять у лікарнях, коли є реальна небезпека для життя людини, але ніяк не в домашніх умовах. Лікарі виводять з організму людини шкідливі речовини — токсини.

Рекламовані детокспро­грами для очищення орга­нізму пропонують спеціальні «цілющі» таблетки, добавки, кок­тейлі, соки холодного віджиму, смузі, мигдальне молоко, десер­ти без цукру тощо. Як правило, ці продукти коштують дорого, але споживачі, попри це, їх купують. У тому числі і тому, що їх рекла­мують за допомогою медичного терміну «детоксикація». Що таке «токсини», що буває, коли вони потрапляють в організм людини і що з ними взагалі треба робити?

Твердження перше: організм людини акумулює токсини. Чому людина вважає, що їй необхідна детоксикація? Можливо, це відго­мони давніх часів, коли наші пред­ки постійно вдавалися до різних ритуалів очищення.

Здається, ідея того, що ми отруюємо себе, що потрібно спо­кутувати свої гріхи, є суттю люд­ської натури. Ці мотиви лежать в основі всіх світових релігій, в тому числі, звичайно, і християнства. З часом людство накопичувало знання, і з’явилася теорія ауто­інтоксикації про те, що організм людини може сам себе труїти продуктами власного обміну ре­човин, отруйними залишками розкладання білків. Вважалося, що очищення кишечнику допо­може вилікувати будь-яку хворо­бу. До початку XX століття, коли людина стала краще розуміти анатомію, фізіологію, медицину, лікарі відмовилися від теорії «ау­тоінтоксикації». Однак до неї, як і раніше, вдавалися представники нетрадиційної медицини.

Головна ознака детоксу — за­мовчування конкретних «ток­синів», які будуть видалятися в процесі «очищення організму». Прихильники детоксу запевня­ють, що в прямій кишці людини накопичується багато шкідливих шлаків, в яких розмножуються па­разити та грибкові інфекції. Але чи так це насправді? Твердження друге: хвороби виникають через токсини.

Маркетологи детоксу, описую­чи симптоми хвороб, пов’язаних з токсинами, часто говорять про загальні симптоми, які людина відчуває за деяких захворювань: головний біль, втома, безсоння. Згадується і про симптоми дуже серйозних захворювань, напри­клад, раку. Але ніколи в марке­тингових матеріалах засобів де­токсикації не йдеться про те, які конкретно токсини викликають симптоми і якої саме хвороби. Різниця між стратегією детокси­кації і наукою очевидна. Наука за­вжди намагається з’ясувати, як конкретна речовина впливає на організм, які симптоми вона може викликати. Але стратегія детокс, стверджуючи про «розмаїття ток­синів», ніколи не каже, який кон­кретно токсин викликає ті чи інші симптоми певної хвороби.

Людина з раннього дитинства піддається впливу великої кіль­кості природних і штучних хімічних речовин. Але це не означає, що ці хімічні речовини обов’язково завдають нам шкоди. Важливо, в якій кількості вони потрапля­ють в організм. До речі, у великій кількості шкідлива навіть вода. У процесі еволюції організм лю­дини розвинув потужну захисну систему від шкідливих природних хімічних речовин. Величезну роль в цій захисній системі відіграють печінка, нирки, лімфатична систе­ма, шлунково-кишкова система. Прихильники стратегії детокси­кації стверджують, що в нирках і печінці накопичуються токсини, і тому їх потрібно періодично «очи­щати». Але насправді ці органи так не працюють.

Печінка не зберігає токсинів, оскільки вона постійно самоочища­ється. Вона їх перетворює на речо­вини, які потім усуваються в жовчі і нирках. Своєю чергою, нирки ви­водять відходи життєдіяльності, а якщо вони погано працюють, то шкідливі речовини потрапляють у кров. Тобто і в нирках не накопи­чуються токсини. Коли хтось гово­рить, що будь-який орган організму людини потребує «очищення», це означає, що він абсолютно не зна­йомий з фізіологією, метаболізмом та токсикологією.

Твердження третє: детокс ви­даляє токсини. На сьогодні немає переконливих доказів, що кап­сули, добавки та інші засоби де­токс-програм взагалі корисні для організму. Також немає доказів, що кавові клізми, «надзвичайно ефективний метод оздоровлення і очищення», допомагають деток­сикації організму і покращують роботу печінки.

Останнім часом для детокси­кації стали часто використовувати вітамінні ін'єкції. Але й вони теж не приносять відчутної користі і не чинять позитивного впливу на ро­боту нирок і печінки. Не виявлена користь і від хелатних ін'єкцій. У лікарнях у випадках отруєнь у де­яких випадках використовують хе­лати (металоорганічні комплекси, що являють собою сполуки амі­нокислот з іонами мінералів). Од­нак в детокс-програмах від хелат­них ін'єкцій немає ніякої користі, оскільки цей метод не ґрунтується на наукових принципах.

Чи може детоксикація за­вдати шкоди? Якщо детокси­кація не приносить реальної ко­ристі, то постає питання, чи може вона зашкодити людині? Коли для очищення організму рекомен­дують дотримуватися певного раціону харчування, то в цьому, судячи з усього, немає нічого по­ганого. Їсти більше овочів, не за­хоплюватися обробленими про­дуктами — це розумні поради для будь-якої людини, яка хоче мати здорове харчування. Однак деякі «складні» методи очищення ор­ганізму можуть завдати шкоди. Так, нашкодити можуть кавові клізми (зареєстровані випадки потрапляння бактерій у кров і на­скрізного пошкодження стінок товстого кишечнику), і тому їх слід уникати.

Вітамінні ін'єкції в принципі нешкідливі, але головне, щоб до­тримувати стерильності. Часто прихильники натуропатичної ме­дицини не дбають про стериль­ність. Тому, перш ніж вдатися до вітамінних ін'єкцій, задумайтеся про те, чи потрібні вони вам?

Про набори детоксикації. Вони зазвичай мають два види ін­гредієнтів.

1. Рослина розторопша (Silibum marianum). Ця рослина є найпопулярнішим продуктом для поліпшення роботи печінки. Од­нак немає наукових доказів, що розторопша очищає печінку. Роз­торопшу вчені вивчали, щоб оці­нити її здатність лікувати людей з гепатитом В і С і з алкогольною хворобою печінки, але вона не приносила якоїсь реальної корис­ті. Немає доказів, що ця рослина очистить ваш організм від токси­нів.

2. Послаблювальні (магнію гідроксид, трава сени, крушина американська, ревінь та ін.). Ці інгредієнти в наборах детокси­кації надають ефект, який можна відчути. Але якщо до рослин, що володіють проносним ефектом, ставитися без обережності, то це призведе до зневоднення і елек­тролітного дисбалансу. Лікарі не рекомендують більшості до­рослих регулярно вдаватися до проносних на основі трави сени і крушини, бо це може викликати звикання і знизити кількість елек­тролітів (натрій, калій). Ці спо­луки використовуються зазвичай перед будь-якою медичною про­цедурою, коли потрібно очистити кишечник, або у випадках силь­ного запору. Якщо регулярно ви­користовувати такі проносні, то товста кишка до них звикає, і коли ви відмовитеся від них, почнуться запори.

Після закінчення детоксикації можуть тривати побічні ефекти — нудота та діарея. Прихильники «детоксу» називають ці побічні ефекти «очисною реакцією» і за­певняють, що це «токсини вихо­дять з тіла». Насправді наукове пояснення нудоти і діареї полягає в тому, що це реакція організму на очищення, за якого практично зу­пинився процес травлення і було завдано сильної шкоди мікрофло­рі кишечнику. Після детоксикації може минути багато часу, перш ніж організм повернеться до сво­го нормального стану. Особливо, якщо використовувалися рос­лини, що викликають проносний ефект. Тоді часто буває значна втрата ваги. Але це не за рахунок спалювання жирів, а через зне­воднення і втрату м’язової маси. Поступово організм знову набере звичної ваги.

Висновок. Немає наукових доказів, що лікування за допомо­гою методу «детокс» допомагає організму людини виводити шкід­ливі речовини. Навпаки, є наукові свідчення, що детоксикація може завдати шкоди. Шкідливих наслід­ків, викликаних поганим харчуван­ням, нестачею фізичної активнос­ті, курінням, недостатнім сном, вживанням алкоголю або нарко­тиків не можна позбутися, про­сто «очистивши» організм. Нирки і печінка людини не потребують детоксикації. Тож якщо вам пропо­нують «очистити» організм, краще проігнорувати таку пропозицію.

Підготував Руслан Сергієнко.