Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Колектив Львівського онкоцентру перерахував денний заробіток на підтримку «Госпітальєрів»

Так вирішили в онкоцентрі відзначити День медичного працівника

Фото: Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр
Фото: Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр

27 липня в Україні святкують День медичного працівника. Ще донедавна люди у білих халатах, які одного разу присягнули клятвою Гіппократа рятувати життя інших, відзначали це свято у третю неділю червня, тому День медика не мав сталої дати. Так було до 2023-го. Торік президент України Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким було встановлено сталу дату — 27 липня.

Зворушливо підійшли до свята у Львівському онкоцентрі. Напередодні Дня медичного працівника, аби висловити повагу, шану та велику вдячність колегам — бойовим парамедикам, колектив Львівського онкологічного регіонально-діагностичного центру вирішив перерахувати заробітну плату за один день на потреби Медичного добровольського батальйону «Госпітальєри».

"Ми, цивільні лікарі та медсестри, робимо усе можливе, аби добре дбати про здоров’я українців. Але ми точно знаємо, завдяки кому все це можливо. Напередодні Дня медичного працівника, аби висловити свою повагу, шану та велику вдячність нашим колегам — бойовим парамедикам та парамедикиням, колектив нашого Львівського онкоцентру перерахує заробітну плату одного дня на потреби «Госпітальєрів» — це понад 165 тисяч гривень! Дякуємо вам за кожне врятоване життя! Пам’ятаємо кожного полеглого медика-добровольця!", — написано на сторінці Онкоцентру у соцмережах.

Як розповіли журналістці «ВЗ» в онкоцентрі, добровольчу організацію «Госпітальєри» було засновано 2014 року. Гаслом цієї добровольчої організації парамедиків є «Заради кожного життя».

А кількома днями раніше у Львівському онкоцентрі усіх потішила ще одна гарна новина. Медичний заклад отримав 100 флаконів дороговартісного препарату Онівайд (Міністерство охорони здоровʼя України отримало ці ліки у якості гуманітарної допомоги і розподілило їх в онкологічні заклади), а це означає, що пацієнти відтепер зможуть отримати безкоштовне лікування.

Що це за препарат, хто зможе скористатися цією рятівною соломинкою, журналістці «ВЗ» розповів в.о.генерального директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олег Дуда.

— Даний препарат є дуже дороговартісним, тож наразі держава не має можливості забезпечити ним медичні заклади за державний кошт. Тому дуже важливо, що є такі ініціативи і проєкти, коли ми можемо отримати цей препарат безкоштовно і допомогти нашим пацієнтам. Рак підшлункової залози — є надзвичайно агресивним захворюванням, яке часто розвивається непомітно у перших стадіях. Тому часто пацієнти звертаються до лікарів уже в занедбаних випадках, коли лікування є надзвичайно тривалим і дуже складним. Онівайд призначають тим пацієнтам з раком підшлункової залози, у яких не було досягнуто ефекту під час першого етапу лікування!

За словами завідувача хіміотерапевтичного відділення Львівського онкоцентру Ярослава Шпарика, препарат діє, атакуючи та знищуючи ракові клітини, через це пухлина зменшується, а метастази не поширюються по організму. Важливо й те, що під час лікування цим хіміопрепаратом у пацієнтів зменшується дискомфорт та біль, пов’язані із захворюванням, а сам препарат майже не викликає побічних реакцій. «На одне введення пацієнту потрібно 2−3 ампули препарату (це залежить від параметрів хворого). Зазвичай, для одного хворого потрібно приблизно 20 ампул препарату. Курс лікування цим препаратом призначають пацієнтам у занедбаних стадіях раку підшлункової залози, в яких перше лікування було неефективним», — розповів Ярослав Шпарик.

Схожі новини