Передплата 2024 «Добра кухня»

Погана поведінка? Залишишся на другий рік!

Новий старий італійський закон — наслідок учнівської агресії проти вчителів, випадки якої почастішали у школах

Італійських школярів, які матимуть з поведінки менш ніж 6 балів (із 10 можливих), залишатимуть на другий рік, навіть якщо матимуть задовільні оцінки з усіх предметів. Фото theguardian.com (ілюстраційне)
Італійських школярів, які матимуть з поведінки менш ніж 6 балів (із 10 можливих), залишатимуть на другий рік, навіть якщо матимуть задовільні оцінки з усіх предметів. Фото theguardian.com (ілюстраційне)

Закон про освіту, який ухвалив парламент Італії, дозволяє не переводити до наступного класу школярів, які мають погану оцінку з поведінки. Уряд пояснює, треба якось боротися з учнівською агресією… Схожа норма існувала в Італії за часів фашистського диктатора Беніто Муссоліні, нагадує британське видання The Guardian.

Жорсткі правила, пов’язані зі шкільними оцінками за поведінку, уряд Муссоліні запровадив 1924 року, інформує The Guardian. І от рівно через сто років нечемних італійських школярів знову до­водиться «репресувати»…

Нові норми закону про осві­ту, ухваленого парламентом Італії, дозволяють шкільній ад­міністрації не переводити до наступних класів учнів, які по­гано поводяться на уроках і пе­рервах. Згідно з новим законом, учнів загальноосвітніх шкіл, які матимуть з поведінки менш ніж 6 балів (із 10 можливих), за­лишатимуть на другий рік, на­віть якщо ті матимуть задовільні оцінки з усіх предметів. А шко­лярі, які матимуть з поведінки 6 балів, складатимуть додатковий тест — із громадянської освіти.

The Guardian цитує міністра освіти Італії Джузеппе Валдіта­ра, який заявив, зокрема, таке: «Реформа оцінювання поведін­ки школярів повертає важли­вість особистої відповідальнос­ті, ставить у центр уваги повагу до людей і громадського блага, а також відновлює авторитет учи­телів». А прем'єр-міністр країни Джорджа Мелоні наголосила, що новий освітній закон «відновить повагу» в італійських школах.

Чому до поведінки школя­рів у Італії прикуто настільки ве­лику увагу? Як інформує The Guardian, нові законодавчі нор­ми стали наслідком збільшен­ня кількості випадків агресії учнів проти вчителів. Від почат­ку 2024-го таких інцидентів, по­рівняно з тим самим періодом минулого року, побільшало на Апеннінах аж на 110%.

«Поведінкові» норми нового закону про освіту подобаються далеко не всім. Ідеться не лише про шкільних хуліганів. Зокре­ма, представник італійської сту­дентської спілки Томмазо Мар­теллі заявив, що в такий спосіб уряд прагне «зміцнення авто­ритарної і каральної культури». Мовляв, «можливість бути від­рахованим… означає, що оцінки за поведінку можуть бути вико­ристані як іще один інструмент репресій у наших школах».

Схожі норми, запроваджені сто років тому урядом Муссолі­ні, діяли в Італії аж до середини 70-х років минулого століття. По­тім, після учнівських протестів, ті правила почали змінювати, аж поки 2000 року не скасували зо­всім, нагадує The Guardian. Але «відлига» тривала недовго…

Схожі новини