Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Найефективніший метод профілактики грипу — вакцинація

Які віруси спричиняють щорічний спалах грипу, кому слід бути особливо обережними в епідемічний період, які особливості перебігу цього захворювання у діток і як захистити себе та рідних від інфікування, — на ці та інші запитання відповідає педіатр дитячої поліклініки «Веселка» Олена Тимочко-Розмаїта

— Які існують типи грипу, скільки триває інкуба­ційний період захворювання та як довго людина мимоволі заражає інших?

— Сезонний грип — щорічне захворювання в епіде­мічний період, викликане типовими вірусами грипу, які циркулюють серед людей. Найчастіше хворобу ви­кликають віруси підтипів H1N1i H3N2 (у деякі сезони H2N2), рідше — віруси грипу Б (у середньому 20% за­хворювань). Вірус грипу, А вирізняється значною анти­генною мінливістю, що створює ризик захворювання кожного року та необхідність щорічного оновлення складу вакцин. Переносниками вірусу грипу, А та Б є люди, а також деякі тварини. Поширюється вірус по­вітряно-крапельним шляхом у випадку близького пе­ребування біля інфікованого — на відстані до 1,5−2 м. Можливе також зараження контактним шляхом через дотики інфікованими руками до ділянок рота, носа, очей чи контакт із зараженими предметами, а також через недостатню гігієну рук.

Інкубаційний період триває 1−7 днів (у середньому — 2 дні). Період заразливості у дорослих — 1 день перед і до 5 днів після по­яви симптомів (іноді навіть до 10 днів), а у малих дітей — кілька днів перед і приблизно 10 днів після появи симптомів. Хворі з тяж­кими порушеннями імунітету можуть виді­ляти вірус протягом декількох тижнів.

— За якими симптомами людина може запідозрити, що у неї грип, а не просто застуда? Та якими ускладнення­ми він небезпечний?

— Для грипу характерні раптова поява гарячки, ознобу, слабкості, болю у м’язах (міалгії), головного болю, симптомів інток­сикації та погане загальне самопочуття; а також біль у горлі, нежить, кашель, нудота, блювання, діарея. У літніх осіб може бути значна слабкість та можуть виникати пору­шення свідомості. Захворювання зазвичай самостійно минає до 7 днів, але кашель та відчуття розбитості можуть тривати до двох тижнів. Вірус грипу рідко коли буває легким чи малосимптомним, а частіше має важ­кий перебіг і зумовлює швидкий розвиток ускладнень: симптоми вираженої інтокси­кації, слабкості та зневоднення, симптоми ураження дихальної та/або серцевої не­достатності чи ураження центральної нер­вової системи. Найчастішим і головним проявом ускладнень є первинна грипозна вірусна пневмонія чи вторинна — бактерій­на (викликана Streptococcus pneumoniae, Saureus або H. Influenzae). А також ризик виникнення небезпечного менінгіту та ен­цефаліту, енцефалопатії, поперекового мієліту, синдрому Гієна-Барре, міозиту, ар­триту, міокардиту, перикардиту, сепсису та поліорганної недостатності.

— Які особливості та небезпеки за­хворювання на грип у дітей?

— Через вікову незрілість імунної систе­ми чутливість до вірусу грипу у дітей вчет­веро вища, аніж у дорослих, тож хворіють діти втричі частіше. Перебіг захворювання у діток має більше хвилеподібний характер. Особливо небезпечний грип для наймен­ших — віком до 5 років, оскільки у цій віковій категорії частота ускладнень сягає 80−90%.

Дитина віком до року, яка перебуває на грудному вигодовуванні, отримує захисні антитіла з молоком матері, і тому має мен­ше шансів захворіти. Але якщо мати грудної дитини захворіє, то часто заражається й немовля. При цьому дитинку не треба від­лучати від грудей, малюк швидше одужає, отримуючи грудне молоко, — материнський організм боротиметься з вірусом за двох і передаватиме новоутворені антитіла дитині.

Єдиний найдієвіший спосіб уберегти дитину від грипу — вакцинація, а ще краще усіх членів сім'ї - створюючи так званий «кокон». Стратегія «кокона» є рекомендо­ваним протоколом ВООЗ щодо захисту дитини від небезпечних вакцинокерова­них інфекцій. Вона полягає у вакцинації матері, батька і найближчих родичів, щоб скоротити ризик інфікування найнебез­печнішими і важкими у перебігу інфекці­ями — тими, від яких є змога захиститися шляхом вакцинації. Особливо важливо вакцинувати дітей, що мають будь-яке хронічне захворювання (органів дихання, серцево-судинної, сечовидільної сис­теми, цукровий діабет тощо), адже грип може призвести до загострення цих за­хворювань і розвитку смертельно небез­печних ускладнень.

Сприяє поширенню вірусу холодна во­лога погода, недостатня кількість сонця, скупчення людей, погана санітарія. Тому за жодних обставин хвора на грип дитина не повинна йти в дитячий садок чи школу. Створіть для малюка комфортні умови вдо­ма для пришвидшення одужання — мікро­клімат приміщення, де перебуває дитина, з регулярним провітрюванням та достат­ньою вологістю і прохолодою. Давайте дитині багато пити. Особливо це важливо, коли малюк температурить. Нестача ріди­ни сприяє зневодненню, а ще на тлі висо­кої температури організм швидше втрачає свої захисні функції, і це посилює ріст пато­генної флори та, як наслідок, створює ви­сокий ризик приєднання бактерійної флори і ще вищий ризик ускладнень.

Харчування дітей має бути раціональ­ним, повноцінним за своїм складом, відпо­відати віку дитини, містити велику кількість необхідних мікроелементів та природних вітамінів.

— Кому в епідеміологічний період по­трібно бути особливо обережним?

— У зоні підвищеного ризику — діти віком до 1,5 та до 5 років і дорослі від 65 років; вагітні жінки (особливо ІІ та ІІІ триместр) та породіллі у перші 2 тижні після пологів. У ва­гітних жінок підвищений ризик ускладнень грипу; особи, у яких діагностовано ожирін­ня; хронічні захворювання легень (ХОЗЛ, бронхіальна астма), серця (коронарна хво­роба, застійна серцева недостатність), ни­рок, печінки; метаболічні (цукровий діабет та ін.); гематологічні (у т. ч. гемоглобінопа­тії); імунодефіцити (первинні, інфікування ВІЛ, імуносупресивна терапія), які порушу­ють функцію дихальної системи або еваку­ацію виділень із дихальних шляхів.

Окрім того, існують професійні групи ризику:

  • медичні працівники
  • вчителі й вихователі
  • продавці
  • водії громадського транспорту
  • усі, хто працює в людних місцях.

Для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю та профілактики грипу.

— Ваші фахові рекомендації щодо профілактики грипу…

— Для профілактики грипу та ГРВІ варто дотримуватись простих правил:

Уникайте близького контакту з хво­рим

Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, у яких є нежить або ка­шель. Якщо захворіли ви, то тримайте дис­танцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від хвороби.

Часто мийте руки

Якщо поруч немає води та мила, ви­користовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

Не торкайтеся обличчя руками

На руках дуже багато мікробів. Таким чи­ном ви збільшуєте їхні шанси потрапити в організм через очі, рот та ніс.

Мікроклімат приміщення

Регулярно провітрюйте приміщення, зберігайте прохолоду та вологість, робіть вологе прибирання. Це особливо важливо, якщо у приміщенні перебуває хворий.

Ізолюйте хворого

Упродовж 7 днів від появи симптомів або якщо вони тривають більш ніж 24 год після регресу лихоманки та гострих симптомів з боку дихальної системи.

Носіть маску

Необхідно носити лицеву маску у ситуа­ціях близького контакту з хворим, а також маску повинен носити хворий, щоб змен­шити ризик зараження інших. Маску необ­хідно часто замінювати на нову.

Подбайте про себе!

Повноцінне раціональне харчування з включенням вітамінів (перш за все, сві­жі фрукти і овочі та зелень) та посилений питтєвий раціон (акцент саме на вживан­ня води); достатня тривалість сну; фізична активність; регулярне чергування праці та відпочинку, загартовування.

Інші правила гігієни під час епідемічного сезону грипу: слід прикривати рот однора­зовим носовичком під час кашлю та чхання, потім викинути його у смітник і старанно вимити руки (у випадку відсутності одно­разового носовичка рекомендовано при­кривати рот передпліччям, а не долонею, тобто кашляти «у зігнутий лікоть»); уникати контакту з іншими особами обличчям до обличчя; уникати натовпу.

І найважливішим на сьогодні специфіч­ним методом захисту є ВАКЦИНАЦІЯ.

Так, вакцинація — основний та найефек­тивніший метод профілактики захворювання на грип. Протигрипозна вакцина містить, як правило, антигени трьох-чотирьох штамів ві­русу грипу, які циркулюють у світі на момент проведення щеплення цією вакциною, і епі­деміологи прогнозують їх циркуляцію протя­гом наступного сезону. Вакцинація особливо показана в групах ризику. Оптимальний час введення вакцини — початок осені (вересень-жовтень) до моменту виникнення спалаху. Ра­зом із тим, щеплення рекомендовано робити і в більш пізні терміни — впродовж всього се­зону грипу, доки збудник циркулює. Всупереч поширеному міфу, вакцинація не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу. Імунітет після введення вакцини фор­мується через 7−14 днів, і у вакцинованого є великі шанси внаслідок контакту не захворіти взагалі або перехворіти у малопомітній формі та без ускладнень. Вакцинувати діток можна з 6-місячного віку життя.

Тому зверніться, будь ласка, до педіатра чи свого сімейного лікаря і захистіть себе та своїх близьких ще до початку спалаху сезонного грипу. А у разі захворювання не займайтесь самолікуванням, не нехтуйте своїм здоров’ям.

Схожі новини