Передплата 2024 «Добра кухня»

Хата під стріхою, а на стрісі - лелеки, що дітей приносять

Майстриня з Полтавщини Ольга Павлик створює композиції у мініатюрі

Фото з альбому Ольги Павлик
Фото з альбому Ольги Павлик

Майстриня Ольга Павлик із Полтавської Решетилівки створює у мініатюрі стародавні українські хати. Цілі композиції - наприклад, старовинну хату з двором, домашніми тваринами й квітами. У тій хатині є піч, яку можна запалити мініатюрною свічкою, і помешкання наповниться ароматом… Як і коли почала робити такі українські мініатюрки, майстриня розповіла журналістці «ВЗ».

— Моїй старшій дитині - сім років (у 26-річної Ольги Павлик троє діток. — Авт.). Коли вона народилася, тоді я й почала робити щось цікаве. Я сама з багатодітної ро­дини, найстарша донька. Мій тато вмів гарно малювати й ліпити з пластиліну. І спочатку мене навчив робити ці­каві фігурки, а потім усіх дітей нашої родини. А тепер і я своїм прищеплюю любов до творчості.

— Батько навчив вас працювати з пластиліном. А з чого ви робите мініатюри?

— Ой, тепер так багато матеріалів — полімерна гли­на, порцеляна, гончарна глина, можна і з гіпсу щось зробити чи навіть з дерева. Я колись для своїх дітей робила магніти на холодильник. Літери і цифри в різ­них кольорах, щоб дитина вчилася розрізняти кольо­ри і букви. Потім з літер перейшла на тваринки і кві­точки. А згодом зробила перший підсвічник — пічку, яка колись була у старій глиняній хаті. І коли у нас по­чали вимикати електрику, ми запалювали цю «пічку». Було дуже затишно.

Коли Ольга виставила у соцмережах свої мініатюр­ні роботи, люди почали цікавитися, чи можна й собі за­мовити таку красу. Зробила один-другий підсвічник, по­тім хтось замовив ціле обійстя з хатою під стріхою (а на стрісі - лелеки, що дітей «приносять»), а ще — плетений тин, кури і гуси на подвір'ї… Ну і як у селі без котика, що гріється на сонечку під стріхою?

Ольга Павлик та старовинна хата з двором, домашніми тваринами і квітами – спогад із дитинства.
Ольга Павлик та старовинна хата з двором, домашніми тваринами і квітами – спогад із дитинства.

— Який розмір ваших виробів?

— Якщо це піч з трубою, то не вище за 15−16 сантиме­трів. Ширина — 12 сантиметрів.

— А скільки коштує така піч, щоб замовити?

— Від 500 гривень. Але якщо до печі додати ще якісь окремі елементи, буде дорожче.

— Як довго працюєте над створенням складної композиції?

— От недавно робила на замовлення про воїнів УПА, криївку, посуд, лави… Ляльки і одяг на них дала замов­ниця, все решта — мої мініатюри. Над хатою і криївкою я працювала два тижні.

Воїни УПА, криївка, посуд, лави – усе в мініатюрі.
Воїни УПА, криївка, посуд, лави – усе в мініатюрі.

— Помічників у своїй роботі маєте?

— В основному все роблю сама. Діти забирають мініатюри, які їм подобаються. Розмальовують на свій смак. І доводиться робити нову мініатюру. Але хіба я можу від­мовити своїм дітям?