Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Пішов на посаду завідувача Олеського замку насамперед як господарник»

Ігор Зінкевич хоче відновити кімнату тортур

Фото автора та Ігоря Зінкевича
Фото автора та Ігоря Зінкевича

З експерта-поліцейського та лідера громадської організації «Варта-1» — у лави музейників. Така карколомна кар'єрна трансформація трапилась з Ігорем Зінкевичем, депутатом Львівської міської ради, який віднедавна став завідувачем Олеського замку. Багато хто сприйняв це кадрове призначення із, мʼяко кажучи, здивуванням, мовляв, який з колишнього поліцейського музейник…

Я зустрілася з Ігорем Зінкевичем на його новому місці праці, тобто в Олеському замку, аби поговорити про те, як йому працюється в новій іпостасі та що планує змінити в замку.

«Реформа поліції себе не виправдала, багато речей залишилося з радянських часів»

Ігор Зінкевич працював в міському управлінні поліції за часів Юрія Гладуна та покійного генерала Дмитра Загарії. З 2014 року впроваджував реформу поліції. Як керівник громадської організації «Варта-1» допомагав поліції швидше розкривати злочини завдяки тому, що опублікована на сторінці в соцмережах інформацію про різні злочини. Люди активніше писали коментарі, відтак швидше знаходилися свідки різних подій, бо довіра до діяльності активіста була у рази більшою, ніж до поліції.

У 2019 році пан Зінкевич пішов з поліції, бо розчарувався в реформі. Чимало речей у роботі поліцейських залишилося з радянських стандартів… Вважав, реформа поліції не зовсім себе виправдала і йому час рухатися до нових горизонтів.

Раптом Ігор Зінкевич отримав дзвінок від заступниці директора Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького Оксани Качмарик. Сказала, що їм потрібен такий працівник, як Зінкевич.

«Я десять секунд нічого не міг відповісти на те, бо чим досі займався, зовсім інші речі, — пригадує Ігор Зінкевич. — Уточнив, чим можу вам допомогти. Почув від пані Оксани фразу: ми не тільки науковці, знавці історії, знавці культури та фондосховищ. Є питання забезпечення пожежної безпеки. Це моє. Мені запропонували допомогти з цим. Два дні вагався. Моє завдання — забезпечити пожежну охорону, відеоохорону, вести протокол внутрішньої безпеки (спілкування з кандидатами на роботу, аби відсіяти зайвих). З 2019 року я співпрацюю з галереєю. Офіційно я був помічником генерального директора галереї мистецтв імені Бориса Возницького — до 1 вересня 2024 року. Я відповідав за замки „Золотої підкови“. Тепер Тарас Возняк вирішив зробити кадрові ротації, аби уберегти від застою. Запропонував мені стати завідувачем відділення заповідника Олеського замку. Посада не потребує конкурсу».

Дитячі квести, щоденні екскурсії, кімната тортур

… Враження від знаменитого Олеського замку неоднозначні. Неозброєним оком видно, що тут бракує господаря. На фасаді замку все обсипається, сходи понищені.

З початку широкомасштабного вторгнення рф замок не приймає туристів. Нині туристичні дні тут лише тричі на тиждень — п’ятниця, субота та неділя. І то пускають на територію довкола пам‘ятки. Там є на що подивитися: від історичного фруктового саду та монастиря Капуцинів до креативних скульптур. Монастир, як складова комплексу Олеського замку, оповитий містичними історіями. Тут у 1759 році помер знаний авантюрист Марцін Поляновський — син власника одного з сіл в околицях Коломиї.

З жовтня цього року, каже Ігор Зінкевич, на розкішній історичній території замку відновлять екскурсії. Будівлю ще не відкриють для відвідувачів, бо є заборона у зв‘язку з воєнним станом. Екскурсії будуть довкола замку. Вартість квитка — 50 гривень. У замку уже відновили дитячі квести, запровадять також функцію аудіогідів. Замок відвідують ВПО (безкоштовно), туристи з різних куточків України. На день — 500 відвідувачів (переважно це або в суботу, або в неділю). Для порівняння, в Підгорецькому замку значно більше відвідувачів.

«Меліорація озер не проводилася давно»

«Хочу змінювати концепцію замку, — відзначає Ігор Зінкевич. — Чекаю на відповідні погодження з Києва. Бо усі знають про Олеський замок, але мало знають про п‘ять озер та величезний парк скульптур. Відновлю приміщення для конференцій у замку. Прибрати, почистити — не проблема. В мене є господарський відділ. Залишається питання з озерами, які зараз без води. Меліорація озер не проводилася дуже давно. Канали, які живили озера водою, засмічені. Немає подачі води. Спілкуюся про відновлення озер із старостівною Олесьчанщини Ольгою Король, з обласною владою. Озера хочу відновити не лише для краси, вони мені потрібні і для пожежної безпеки. Жителі Олеська побачать озера з водою навесні 2025 року».

Ігор готує Олеський замок до зими в умовах відімкнення світла та відповідно відсутності тепла. Запевняє, замок буде належно підготовлений до зими альтернативними джерелами енергії, потужним генератором, опалення теж буде. Аби забезпечити в замку клімат-контроль для історичних експонатів.

«Нас чекає важка зима, пішов на посаду завідувача Олеського замку насамперед як господарник, — зауважив мій співрозмовник. — Яку матиму зарплату? Ще не знаю».

Серед планів пана Зінкевича — відновити в замку кімнату тортур. Колись в Олеському замку уже була така атракція для туристів, які полюбляють викид адреналіну. «Тут раніше були шибениці, ланцюги, — каже Ігор. — Кімната тортур — буде приваблювати туристів. Також хочу відновити в замку виставку карет. В замку мають бути такі атракції».

Схожі новини