Передплата 2024 ВЗ

«Ви — ситі, а хтось зараз голодний і у холодному окопі»

У Львівській волонтерській кухні гостро бракує продуктів та робочих рук

Фото зі сторінки Львівської волонтерської кухні в ФБ.
Фото зі сторінки Львівської волонтерської кухні в ФБ.

Львівська волонтерська кухня, яка готує їжу для військових ЗСУ, на грані продовольчої кризи. Бракує продуктів, щоб готувати страви тривалого зберігання для військових на передовій. Волонтери закликають львів'ян приносити свіжу зелень (кріп, петрушку), селеру, моркву, буряк, картоплю, крупи, сухофрукти… Продукти потрібно приносити на кухні за двома адресами — вул. Тютюнників, 49 та проспект Чорновола, 45-А, корпус 13.

Окрім продуктів, Львівська волонтерська кухня потребує робочих рук, які будуть готувати сухпайки на фронт.

«Ви — ситі, а хтось зараз голодний і у холодному окопі. Подбаймо разом за харчування для тих, хто захищає нашу країну!», — розповіла волонтерка кухні Зоряна Фартушок про проблеми кухні на своїй сторінці у фейсбуці.

Моя співрозмовниця — Оксана Мазар, голова Львівської волонтерської кухні. Жінка волонтерить з 2014 року, головою кухні стала торік. Каже, проблем багато, містяни забувають про те, що воїнам на передовій потрібні харчі. Така ситуація, каже Оксана, майже по всій Україні. У багатьох містах волонтерські кухні закрилися… А львівська, попри кадрову та продовольчу кризу, готує страви. Смак страв зі Львова хвалять захисники.

«Аби волонтерська кухня вижила, доводиться продавати деякі товари (випічку, набори сухих супів) та сувеніри на благодійному ярмарку біля гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла. Збираємо гроші, бо потрібно оплачувати за комунальні, за користування приміщеннями, — продовжує розмову пані Оксана. — Випічку продаємо по 100 гривень, сувеніри — 20, пакетики борщу — 200. Показуємо людям, що відправляємо на фронт нашим захисникам і заодно пропонуємо приносити продукти, серед яких овочі».

Запитую про витрати кухні. Оксана Мазар каже, минулого місяця за електроенергію кухонь за двома адресами заплатили 102 тисячі гривень, за зношення приміщення — 500 гривень (оренда — за символічну вартість). На закупівлю сухофруктів з яких виготовляють енергетичні батончики — 30 тисяч.

Переважно страви волонтерської кухні - засушені овочі упаковані у пакети різної ваги — для приготування в казані на п‘ять сім літрів першої страви, або це індивідуальні порції, які треба залити в чашці гарячою водою та настояти п‘ять хвилин. На передову відправляють гороховий суп, борщ, ліниві голубці, солодкі каші… На десерт — медівники, рогалики, мед з перетертими горіхами та імбирем.

Схожі новини