Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львівські медики врятували відомого художника, у якого стався інфаркт

  • 19.09.2024, 10:15
  • 685

Відомий львівський художник, архітектор та дизайнер Орест Скоп пережив інфаркт

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

72-річного митця врятували фахівці Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб'єднання Львова, виконавши операцію через прокол на руці.

«У мене раптово з’явився біль за грудиною, який віддавав у руку. Разом із дружиною ми вирішили викликати швидку. У Лікарні Святого Пантелеймона мені одразу зробили ЕКГ і взяли аналіз на тропоніни — характерний показник інфаркту. Аналіз показав високий рівень. Це був інфаркт міокарда!», — розповів Орест Скоп історію свого звернення за медичною допомогою.

У пацієнта під час огляду дві коронарні артерії у його серці були звужені аж на 99%. Оперувати треба було негайно. Втручання з розширення просвіту судин інтервенційні кардіохірурги виконали через мінідоступ. Вони зробили маленький прокол на руці чоловіка і через променеву артерію, за допомогою спеціальних мікрокатетерів, завели два стенти для розширення просвіту звужених судин. Таким чином, наші спеціалісти повністю відновили кровообіг.

Після успішної операції пан Орест відновлював сили у Центрі медичної реабілітації в Брюховичах. Заняття з фізичним терапевтом були спрямовані на відновлення роботи серцево-судинної системи. Вони включали як дихальні вправи для покращення легеневої функції, так і фізичні - для зміцнення м’язів і підвищення витривалості. Паралельно художник повернувся до улюбленого заняття і відразу у нашому реабілітаційному центрі продовжив створювати свої полотна.

«Я зрозумів, що не можу жити без своїх картин! На щастя, мені дозволили привезти кілька робіт, над якими я працював раніше. Тут така тиша і спокій: білочки бігають, пташки співають, а вранці - півні. Малюю з величезним натхненням! Багато пацієнтів підходять і ми спілкуємося про творчість — це наче терапія для них», — зазначив художник. Він додав: «Один захисник, який відновлюється у цьому ж центрі після важкої контузії, взагалі не розмовляв. Та віднайшов у собі сили знову заговорити саме під час наших з ним бесід».

Для захисників, які перебувають на реабілітації у Брюховичах, Орест Скоп навіть влаштував персональну виставку — просто на терасі Центру медичної реабілітації. Відновлення художника вже завершилося. Його виписали через 2 тижні після операції.

Схожі новини