Передплата 2024 «Добра кухня»

«Не впевнений, що зможемо до початку зими забезпечити школи сонячними і вітровими станціями …»

Міносвіти рекомендує закладам освіти шукати альтернативні джерела енергії

Сонячну електростанцію, яка розміщена на одному з дахів закладу освіти, передали на баланс ЛКП "Львівсвітло"
Сонячну електростанцію, яка розміщена на одному з дахів закладу освіти, передали на баланс ЛКП "Львівсвітло"

Міністерство освіти і науки надіслало до закладів освіти України листи з вимогою встановити об'єкти сонячної (вітрової) генерації. «У максимально короткі строки в закладах освіти встановити об'єкти сонячної (вітрової) генерації та устаткування зберігання енергії, забезпечивши безперебійну діяльність закладів освіти», — йдеться, зокрема, у наказі Міносвіти.

Як саме навчальні заклади мають втілити таку вказівку та за які кошти, у МОН не пояснюють.

Я зателефонувала до пресслужби Міносвіти, там повідомили, що такі листи мають рекомендаційний характер. Наразі міністерство розробляє план дій щодо того, як функціонуватимуть заклади освіти у разі блекаутів.

Нагадаємо, новий навчальний рік цього року розпочнеться не 1 вересня, а 19 серпня. Ще тривають канікули та відпустки, але питання, чи матимуть діти електрику під час навчання, тепло, чи забезпечать школи дітей гарячими обідами, на сьогодні стоїть гостро…

Я зателефонувала до начальника міського управління освіти Андрія Закалюка, аби запитати, що він думає про такий наказ міністерства освіти?

— Цей документ показує напрямок розвитку енергозбереження у навчальних закладах, — каже Андрій Закалюк. — Я не впевнений, що ми маємо такі механізми, що зможемо в найкоротший термін, особливо до початку цієї зими, забезпечити школи сонячними станціями, і вітровими, тим паче. Але те, що це напрямок і візія в освіті, це добре!

Ми надіємося, що надалі будуть роз’яснення, як це зробити. Тому що дуже багато є уточнюючих запитань, починаючи від якихось юридичних аспектів, хто буде їх обслуговувати тощо.

Окрім того, сонячні станції - це не зовсім дешева річ. У Львові 128 шкіл, якщо на кожну школу поставити установку, яка буде коштувати орієнтовно 2−3 млн грн, це великі кошти. Напевно, що громада міста Львова може поставити собі за мету протягом якогось періоду це виконати, але давайте будемо відверті, не усі громади мають таку потугу. Тому до цього питання треба підходити креативно… І ставити собі за мету — максимальну кількість днів вчити дітей за партами!

Коли настане блекаут, місячний, наприклад, ми зможемо встановити канікули. Коли ситуація в енергетиці налагодиться, діти вийдуть і продовжать навчатися. Ми вже вчимося не з 1 вересня, а з 19 серпня, тож маємо запас часу.

— Дистанційне навчання під час блекауту і не вийде проводити. Бо в кожному районі електрику вимикають у різний час… Чи закуповуватимуть школи генератори?

— Кожна школа і кожен садочок у Львові мають генератор. Більшість з них — мають два пристрої.

Що найважливіше у функціонуванні школи? У листопаді, коли не буде електрики, і на вулиці швидко темнітиме, важливо забезпечити електрику в укритті (якщо буде тривога). У світловий день навчання може проходити спокійно. Тут ми менше прив’язані до електрики.

Школи мають індивідуальні теплові пункти (ІТП). Якщо немає електрики, навчальні заклади підключать генератори до ІТП, і школа матиме опалення.

Також генератор потрібен, аби забезпечити школи і садочки гарячим харчуванням. Тобто генератори дадуть можливість у час блекауту забезпечити основні речі. Безперечно, якщо у місті Львові місяць не буде електрики, чи місяць не буде тепла, це вже інша ситуація… Звичайно, що ми зараз розглядаємо різні варіанти, у тому числі використовувати газ для приготування їжі, щоб діти не чекали півдня на обід.

Маємо підходити до усіх питань нестандартно. Дотримуючись усіх норм, ми нічого не вирішимо, а відповідальність ляже на громаду.

— Ви будете додатково виділяти кошти на генератори, чи заклади освіти мають самі викручуватися у цій ситуації?

— Школи мають кошти, їх достатньо, щоб забезпечити роботу генераторів. Також у Львові передбачено 2 млн грн на закупівлю великих (потужніших) генераторів. «Львівтеплоенерго» і «Львівводоканал» отримають по 150 млн грн кредиту для модернізації свого обладнання. За це рішення проголосували на сесії ЛМР. Отже, навчальні заклади матимуть тепло і не буде жодних проблем. Заклади освіти не є відірвані від міста, і це дуже важливо.

Завдання номер один, щоб діти вчилися за партами з вчителем! Місто робить все, щоб цього досягти.

— Хочу повернутися ще до цього наказу Міносвіти, яке рекомендує встановлювати сонячні панелі на школах. Чи реально це взагалі зробити?

— Реально! На даху школи № 68 у Львові встановлена сонячна електростанція. Зараз ЛКП «Львівсвітло» її доопрацьовує для того, щоб школа мала живлення (електростанція на балансі у «Львівсвітло», вони її обслуговують).

Як повідомили журналістці «ВЗ» в ЛКП «Львівсвітло», електростанцію, яка розміщена на одному з дахів закладів освіти, нещодавно передали на баланс ЛКП. «Зараз фахівці підприємства проводять аудит системи, щоб знайти оптимальне рішення використання електроенергії, згенерованої сонячною електростанцією», — каже керівник ЛКП «Львівсвітло» Андрій Панас.

Схожі новини