Десятеро людей їдять консерву, а захворіє один-двоє…
Від початку року вже сьомий хворий потрапив у лікарню Львівщини з підозрою на ботулізм
/wz.lviv.ua/images/interview/_cover/516485/timko.jpg)
В одній з лікарень Львівщини перебуває хворий з підозрою на ботулізм. Причина — вживання м’ясної консерви домашнього виготовлення.
Чому саме в консервах часто чатує небезпека? Чим небезпечний ботулізм і як від нього вберегтися? На ці та інші запитання відповідає Генеральна директорка Львівського обласного центру профілактики хвороб Наталія Іванченко-Тімко.
— Отож, Наталіє Олександрівно, чому саме консерви найчастіше стають причиною таких небезпечних недуг?
— Збудник ботулізму має одну із форм, яка вкрита товстою капсулою (спора). Якщо вона потрапила на м’ясо, рибу, гриби чи овочі, то вбити її може лише автоклав! Саме автоклави є на підприємствах, і тому ми довіряємо консервам промислового виробництва. Домашні автоклави — рідкість. Бабусині рецепти консервування чудові, але… комусь може не пощастити.
Коли ми відкриваємо баночку, то збудник, змінивши форму існування, виділяє сильний токсин, значно сильніший від ціаністого калію. Хтось може сказати, що ми жартуємо. Але насправді — ні. Цей токсин розташований мозаїкою.
— Які перші симптоми захворювання, на які слід звернути увагу?
— Це виражена м’язова слабкість, двоїння в очах, нечіткість зору, мерехтіння «мушок», сухість в ротовій порожнині (язик до піднебіння прилипає), порушення мови, порушення ковтання. Може настати порушення дихання і серцебиття. Час іде на години!
— Чим ця хвороба небезпечна?
— Можна померти, якщо несвоєчасно ввести сироватку проти ботулізму у лікарні.
— Як вберегтися?
— Перша і категорична відповідь — відмовитись від консервацій домашнього виготовлення. Якщо все ж ризикуєте їх споживати — вміст консерви проварити, просмажити або пропекти у духовій шафі. Можливо, зміниться смак, але точно мине небезпека.
Також радимо не споживати сушену, в’ялену рибу невідомого походження, бо теж існує ризик захворіти, а її не просмажиш і не пропечеш.
— Оскільки зараз надворі спека, яка спричиняє багато хвороб, то хотілося б, щоб ви дали кілька порад нашим читачам, як не зіпсувати здоров’я влітку?
— Не залишайте м’ясо, птицю, яйця, готові страви, нарізані шматочками свіжі фрукти та овочі за кімнатної температури більш ніж на дві години (на одну годину, якщо температура навколишнього середовища перевищує 32 граду-си).
— Приготовані страви тримайте гарячими (понад 60 градусів) аж до подачі на стіл.
— Не розморожуйте продукти за кімнатної температури: їжа повинна зберігатися за безпечної температури під час розморожування, щоб уникнути розмноження шкідливих мікроорганізмів. Є три способи розморожування: у холодильнику; холодній воді та мікрохвильовій печі. Продукти, розморожені у холодній воді чи мікрохвильовій печі, слід негайно приготувати.
Залишки готових страв можна зберігати в холодильнику не довше ніж чотири дні. Сире м’ясо чи птицю можна зберігати один-два дні. Якщо холодильники часто не працюють — то зберігайте не більше доби!
Не перевантажуйте холодильник, повітря в ньому має вільно циркулювати, щоб забезпечувати потрібну температуру.
Мити фрукти, овочі і зелень слід завжди безпечною водою!
— Бережіть себе і рідних!