Передплата 2024 «Добра кухня»

Десятеро людей їдять консерву, а захворіє один-двоє…

Від початку року вже сьомий хворий потрапив у лікарню Львівщини з підозрою на ботулізм

Наталія Іванченко-Тімко
Наталія Іванченко-Тімко

В одній з лікарень Львівщини перебуває хворий з підозрою на ботулізм. Причина — вживання м’ясної консерви домашнього виготовлення.

Чому саме в консервах часто чатує небезпека? Чим небезпечний ботулізм і як від нього вберегтися? На ці та інші запитання відповідає Генеральна директорка Львівського обласного центру профілактики хвороб Наталія Іванченко-Тімко.

— Отож, Наталіє Олександрівно, чому саме консерви найчастіше ста­ють причиною таких небезпечних не­дуг?

— Збудник ботулізму має одну із форм, яка вкрита товстою капсулою (спора). Якщо вона потрапила на м’ясо, рибу, гри­би чи овочі, то вбити її може лише авто­клав! Саме автоклави є на підприємствах, і тому ми довіряємо консервам промисло­вого виробництва. Домашні автоклави — рідкість. Бабусині рецепти консервування чудові, але… комусь може не пощастити.

Коли ми відкриваємо баночку, то збуд­ник, змінивши форму існування, виділяє сильний токсин, значно сильніший від ці­аністого калію. Хтось може сказати, що ми жартуємо. Але насправді — ні. Цей токсин розташований мозаїкою.

— Які перші симптоми захворюван­ня, на які слід звернути увагу?

— Це виражена м’язова слабкість, дво­їння в очах, нечіткість зору, мерехтін­ня «мушок», сухість в ротовій порожнині (язик до піднебіння прилипає), порушення мови, порушення ковтання. Може настати порушення дихання і серцебиття. Час іде на години!

— Чим ця хвороба небезпечна?

— Можна померти, якщо несвоєчасно ввести сироватку проти ботулізму у лікар­ні.

— Як вберегтися?

— Перша і категорична відповідь — від­мовитись від консервацій домашнього виготовлення. Якщо все ж ризикуєте їх споживати — вміст консерви проварити, просмажити або пропекти у духовій шафі. Можливо, зміниться смак, але точно мине небезпека.

Також радимо не споживати сушену, в’ялену рибу невідомого походження, бо теж існує ризик захворіти, а її не просма­жиш і не пропечеш.

— Оскільки зараз надворі спека, яка спричиняє багато хвороб, то хотілося б, щоб ви дали кілька порад нашим чи­тачам, як не зіпсувати здоров’я влітку?

— Не залишайте м’ясо, птицю, яйця, готові страви, нарізані шматочками сві­жі фрукти та овочі за кімнатної темпе­ратури більш ніж на дві години (на одну годину, якщо температура навколиш­нього середовища перевищує 32 граду-си).

— Приготовані страви тримайте га­рячими (понад 60 градусів) аж до по­дачі на стіл.

— Не розморожуйте продукти за кімнат­ної температури: їжа повинна зберігатися за безпечної температури під час розмо­рожування, щоб уникнути розмноження шкідливих мікроорганізмів. Є три способи розморожування: у холодильнику; холод­ній воді та мікрохвильовій печі. Продукти, розморожені у холодній воді чи мікрохви­льовій печі, слід негайно приготувати.

Залишки готових страв можна збері­гати в холодильнику не довше ніж чотири дні. Сире м’ясо чи птицю можна зберігати один-два дні. Якщо холодильники часто не працюють — то зберігайте не більше доби!

Не перевантажуйте холодильник, пові­тря в ньому має вільно циркулювати, щоб забезпечувати потрібну температуру.

Мити фрукти, овочі і зелень слід завжди безпечною водою!

— Бережіть себе і рідних!