Передплата 2024 «Добрий господар»

Найкорисніші запахи

Одним із п’яти відчуттів, які відповідають за сприймання нами навколишнього світу, є нюх. Аромати або сморід, різкі або ледь помітні запахи — з усім цим ми стикаємося щодня

Фото pexels
Фото pexels

Проте мало хто пам’ятає, що запахи мають сильний терапевтичний ефект. Одні сприяють схудненню, допомагають сконцентруватися або навіть омолоджують, а інших треба остерігатися.

Якщо хтось наполегливо рекомендує «випробувати цю чудову олійку», а вам не­приємний запах — рішуче відмовляйтеся від таких експериментів. Подрузі запах ефірної олії справді міг «відкрити друге дихання», а ось вам він може завдати го­ловного болю. Якими б цілющими власти­востями не володів аромат, у разі, якщо він неприємний людині, користі від нього не буде.

Завдяки апельсинам навіть люди, що не вживають алкоголю, можуть відчути щось схоже на сп’яніння. Аромат цитру­сових плодів сприяє розслабленню, до­помагає почуватися розкуто, також має розігріваючий ефект.

Лаванда — сильний антидепресант. Запах цих милих квітів допомагає впора­тися з депресією, навіть коли інші засоби альтернативної медицини безсилі.

Запах шоколаду сприяє утворенню ендорфіну, який ще називають гормоном щастя. Ендорфіни не тільки відповідають за добрий настрій, вони також допомага­ють подолати біль і посилюють сексуаль­ний потяг.

Запах лимона сприяє концентрації уваги. Це є серйозним аргументом на ко­ристь чашки чаю з лимоном на робочому місці. Вживання такого ароматного напою під час роботи за комп’ютером допоможе знизити кількість помилок більш ніж на 50%.

Аромати дуже сильно «прив'язують» спогади про якісь події. Достатньо відтво­рити запах, який супроводжував приємні моменти, — і пам’ять послужливо поверне нам все, що ми відчували в ту мить. Таку властивість запахів можна використову­вати не тільки для подорожей у минуле, а й для лікування різних недуг.

Відповідно до одного з міфів, Гера взя­ла в Афродіти чарівний пояс з особливим ароматом, щоб спокусити Зевса. Спи­раючись на сучасні знання про ароматерапію, можна припустити, що споку­сити верховного бога Олімпу допомогли аромати-афродизіаки. До них, зокрема, належать іланг-іланг, гвоздика, мускатний горіх, рожева ваніль і жасмин.

Якщо страждаєте від головного болю і не маєте можливості випити знеболю­вальне — скористайтеся ефірною олією грейпфрута.

Жасминова олія може допомогти вагітній жінці зрозуміти, чи справді вона скоро народить. Під час переймів досить нанести на тіло декілька крапель олії жас­мину. Якщо організм тільки готується до пологів і виникли тренувальні перейми, незабаром після використання олії вони вщухнуть.

Схожі новини