Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Помідори активують мозкову діяльність та покращують пам’ять

Помідор — один із найпопулярніших продуктів у нашому раціоні. Як приємно приготувати ароматний салат з помідорів! Ця страва, напевно, одна з найулюбленіших у цей період

До того ж цей овоч здатний не тільки надавати смак і колір кулінарним шедеврам, а й приносить користь здоров’ю. Плоди томатів — справжня знахідка для людей з надмірною вагою. Помідори не тільки поповнюють потребу організму у вітамінах, а й застосовуються з лікувальною метою.

Хімічний склад

Помідори містять легкозасвоювані вуглеводи, пектинові речови­ни, багаті вітамінами і є цінним харчовим продуктом. Вони міс­тять калій, магній, залізо, цинк, кальцій, фосфор, велику кількість органічних кислот, необхідних на­шому організму для нормальної роботи.

Також у томатах міститься до­сить багато вітамінів В1, В2, В3, В6, В9, Е, але найбільше в них вітаміну С. 100 грамів стиглих помідорів на чверть покривають добову потре­бу в ньому дорослої людини.

Томати не тільки сприятливо впливають на організм, а й на наш настрій. У них є органічна речови­на тирамін, яка в організмі пере­творюється в серотонін. Завдяки цьому вони піднімають настрій і допомагають боротися зі стресо­вими станами.

Корисні та лікувальні властивості

Вживаючи плоди томата ре­гулярно, можна зміцнити імунну систему, поліпшити роботу серця, налагодити травлення, знизити кількість холестерину у крові. Але не тільки в цьому полягають ко­рисні властивості помідорів.

Перше, що варто відзначити, це те, що помідори належать до червоних овочів, які мають пози­тивний вплив на склад крові. Вони не тільки поповнюють кров усіма корисними речовинами, а й бо­рються з утворенням тромбів.

Безсумнівна користь помі­дорів у випадках захворювання серцево-судинної системи, адже ці плоди покращують кровообіг і перешкоджають розвитку атеро­склерозу, нормалізують серцевий ритм і знижують підвищений ар­теріальний тиск.

Томатний сік і свіжі помідори радять вживати в разі погіршення пам’яті, загального занепаду сил, гіпертонії, анемії, астенії і гастри­тів. Обмінні процеси під впливом томатів швидко нормалізуються, також активується мозкова ді­яльність, налагоджується робота печінки і статевих органів. У похи­лому віці потрібно їсти помідори, щоб зберегти зір.

Корисні помідори за хвороб шлунково-кишкового тракту, особливо гастриту зі зниженою секреторною функцією і атонії кишечнику, стимулюючи секре­цію і перистальтику. У випадку виразкової хвороби краще вжи­вати їх в обмежених кількостях і поза загостренням, переважно в тушкованому вигляді (з дода­ванням вершкового масла або рослинної олії) і у вигляді соку (тоді можлива шкода помідорів мінімальна).

До інших корисних властивос­тей томатів відносять здатність покращувати апетит, поліпшувати адаптацію тіла до низьких темпе­ратур повітря, вони мають анти­бактеріальні, сечогінні, протицин­готні, протизапальні і проносні властивості.

Крім того, лікопен — пігмент, що надає томатам червоного ко­льору, знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, простатиту, деяких видів раку. Найкраще лікопен засвоюється з термічно оброблених продуктів, однак і свіжими томатами не вар­то нехтувати.

Дуже помітна користь помідо­рів для курців. Завдяки деяким його речовинам регулярне вжи­вання помідорів допомагає орга­нізму у процесі розщеплення ні­котинових смол і токсинів, а також виводить їх із легенів. Також вони допоможуть зубам позбутися тю­тюнового нальоту і нормалізувати смакові якості.

Як вже зазначалося, помідори містять велику кількість антиокси­данту лікопіну, а як відомо, завдя­ки регулярному його вживанню зменшується ймовірність виник­нення раку простати у чоловіків. Також вживання помідорів пози­тивно впливає на роботу чолові­чих статевих залоз, тому в момен­ти інтимної близькості чоловіки будуть почуватися на висоті.

Якщо ви страждаєте від вугро­вої висипки, ваша шкіра лущиться або часто запалюється, значить, настав час звернутися по допомо­гу до соковитого «лікаря». Можли­во, вам потрібно поповнити запас вітаміну В2, що відповідає за реге­нерацію клітин шкіри. Вітаміни Е і А, що входять до його складу, до­поможуть вашій шкірі. Вона стане рівною, гладкою та еластичною. Помідори чудово виводять ток­сини з клітин епідермісу, надають м’яку антисептичну і протиза­пальну дії.

Протипоказання

Вживання помідорів потрібно виключити зі свого раціону лю­дям, що мають харчову алергію. Також варто обмежити вживання цього продукту тим, хто хворіє на артрит, подагру, жовчнокам’яну і сечокам’яну хвороби. Вони можуть спровокувати ріст ка­менів і їх вихід з жовчного міхура.

Підготувала Галина Вербицька

Схожі новини