Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Військові облігації - інвестиція у перемогу України

Придбати цінні папери можна у банках, ліцензованих брокерів та в додатку «Дія». Прибуток від інвестиції - до 19,5% річних

Фото Мінцифри
Фото Мінцифри

Пасивні доходи воєнного часу — військові облігації. Зробити свій внесок у поразку ворога можна у різний спосіб. Один з них — купити державні військові облігації. Ці гроші (мінімальний внесок — тисяча гривень) підтримають Збройні Сили України та забезпечать військових зброєю, набоями, технікою, їжею, медикаментами… Кожна куплена військова облігація — інвестиція в поразку росії, а приємним бонусом стане прибуток до 19,5% річних.

«Українці зараз активно скуповують військові облігації, — розповів економічний експерт Андрій Гнатович. — Придбання облігацій має велику роль не лише у допомозі ЗСУ. Це також підтримка економіки у воєнний час, щоб працювали підприємства та виплачувались зарплати, пенсії, соціальні виплати. На військових облігаціях можна гарно заробити, практично нічим не ризикуючи».

Військові облігації схожі до банківських депозитів, лише гарантом виплат виступає Мінфін. Це як депозит, тільки не для банку, а для армії. У гривні прибуток становитиме від 14,7% річних до 18,35% (сума відсотків залежить від терміну розміщення — рік, півтора роки чи два роки). У доларовій валюті відсотки традиційно нижчі - 4,8%, у євро — 3,15−3,25% річних.

Військові облігації можуть придбати підприємства, представники бізнесу, приватні особи та іноземні інвестори. Для цього не потрібно підтверджувати доходи чи джерела походження грошей. Серед переваг — з військових облігацій не потрібно сплачувати податок (йдеться про податок на нараховані відсотки).

Які нюанси придбання облігацій в «Дії»?

Облігації у застосунку «Дія» відрізняються датами виплат та відсотком фактичного доходу (орієнтовно 16%). Вклад розрахований на рік-півтора.

Облігації тут названі на честь тимчасово окупованих територій — Криму, Донецька, Луганська, Маріуполя, Енергодару, Бердянська, Херсона…

«Придбавши облігації, ви наближаєте ці території до звільнення», — анонсують в «Дії». Прибуток від облігацій вкладник отримає на картку Є-підтримка, для оформлення потрібно мати цифровий підпис.

Які переваги та ризики цінного паперу — облігації?

«Військові облігації можу назвати єдиною надійною альтернативою депозиту в сучасній країні, — розповів для „ВЗ“ експерт з банківських питань Віктор Гальчинський. — Найголовніша перевага — дохід від військових облігацій не оподатковується. Наприклад, з банківського депозиту вкладник сплачує податок на доходи фізичних осіб — 19,5% від суми. Також можна заробити на різниці в ціні. Облігації мають фіксований номінал у тисячу гривень. На аукціоні облігацію часом можна придбати дешевше за номінал. Розміщення на аукціонах може привести до вищої вартості, їх продає Мінфін. Ще одна перевага — відсоткова ставка облігацій вища, ніж у звичайному банківському депозиті».

— Чи є ризики, що через якийсь форс-мажор власник облігацій втратить кошти?

— Гарантом цих облігацій виступає держава в особі Мінфіну. Зараз усі банківські депозити на військові облігації захищені в повному обсязі (до кінця воєнного стану). Нагадаю, раніше були обмеження — захищеною була сума у 200 тисяч гривень.

Якщо щось трапиться — фонд гарантування вкладів виплачує вклади. Військові облігації - це державні цінні папери. Держава повністю гарантує усі виплати. Залишитися при розбитому кориті можна лише тоді, коли в країні шалена криза. Сьогодні так не є.

Схожі новини