Передплата 2024 ВЗ

У Львові обіцяють якісну роботу мобільного Інтернету при відімкненні світла. Коли саме?

У Ратуші створили робочу групу, аби «працювати» з мобільними операторами

Фото "Знай.Ua"
Фото "Знай.Ua"

У Львівській територіальній громаді - 58 локацій, де при відімкненні світла не працює мобільний Інтернет, або працює з перебоями чи на малій швидкості. Це неабиякий виклик для львів'ян, які залежні від мобільного Інтернету: по кілька годин немає змоги перевірити пошту тощо.

Один з найбільш проблемних районів — Сихівський. Коли вимикають електрику, Інтернет зникає. Тут найбільша кількість споживачів і є велике навантаження на станції мобільного зв’язку, коли їх переводять на альтернативні джерела живлення.

Щоб по всьому Львову Інтернет працював, як швейцарський годинник, у Львівській міській раді створили робочу групу, куди увійшли усі мобільні оператори мобільного зв‘язку. Що з цього вийде — покаже час.

Як розповіла для «ВЗ» заступниця директора департаменту економічного розвитку з питань цифрової трансформації Львова Олена Гунько, станом на середину липня усі мобільні оператори мають на своїх станціях резервні джерела живлення. Зазвичай це акумулятори, які постійно потрібно підзаряджати. Розглядають також варіант генераторів, але тут є питання до закупівлі та зберігання пального (бюрократичні правила).

Акумулятори при високому навантажені виходять з ладу, їх мобільні оператори купують за кордоном. Проблем з коштами оператори не мають. Однак є низка факторів, які не дозволяють вчасно забезпечити станції новими акумуляторами, аби у львів'ян був якісний Інтернет.

«Оскільки акумулятори привозять з-за кордону, то досі була проблема з розмитненням товару, — наголошує Олена Гунько. — І лише від учора на державному рівні спрощено процедуру розмитнення, тепер акумулятори прибуватимуть швидше. Чим довше у Львові немає світла, тим потрібен довший період для зарядки акумулятора. Акумулятори працюють по чотири години, ще стільки часу потрібно для їх зарядження. Серед проблем мобільних операторів — складнощі з погоджувальними процедурами від „Львівобленерго“ (погодження більших потужностей). Також впливає фактор мобілізації. Чимало технічних працівників, яких мобільні оператори наймають на підрядні роботи просто можуть не доїхати до вишок, бо можуть будь-коли бути по закону мобілізовані».

Запитую про часові рамки покращення роботи мобільного Інтернету у Львівській територіальній громаді. Олена Гунько каже, за оптимістичними прогнозами це трапиться найближчим часом. Коли саме — мобільні оператори не кажуть, мовляв, справа не у коштах, а у низці факторів, які від них не залежать.

«Жоден мобільний оператор не береться говорити за скільки часу покращиться ситуація з Інтернетом. Хоча до цього вони готувалися заздалегідь і купували обладнання. Але воно постійно виходить з ладу», — підсумувала моя співрозмовниця.

Схожі новини