Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Таксист запропонував мамі випити соку. Через деякий час втратила свідомість…»

Що трапилося з пані Валентиною у Мукачево, правоохоронці так і не з’ясували

Фото з сайту pexels
Фото з сайту pexels

«Місто, у якому ти можеш загинути, — написала на своїй сторінці в Instagram Тетяна. — Що трапилося з моєю мамою у Мукачево?». Ця дивна історія трапилася з пані Валентиною з Авдіївки (Донецької області), колишньою вчителькою. Її донька, Тетяна, описала у соцмережах, що відбувалося того дня.

27 червня пані Валентина приїхала потягом у Мукачево з Дніпра (у Дніпрі разом з чоловіком мешкала з початку повномасштабного вторгнення). Звідти мала їхати автобусом до своєї доньки в Італію (донька виїхала за кордон від початку війни). З вокзалу жінка викликала таксі компанії «Лого». На виклик приїхав водій Юрій.

Рідні звернулися у поліцію з заявою про зникнення людини

«Водій відвіз маму в заздалегідь заброньований готель „Червона гора“, що у Мукачево, — написала у соцмережах Тетяна. — Був привітний, навіть заніс сумки у номер. Мамі Юрій сподобався і вона запитала, чи може звернутися до нього, якщо їй знадобиться ще таксі, бо вона в місті вперше. Юрій дав свій номер мобільного».

Зі слів Тетяни, після обіду мама викликала Юрія, щоб з'їздити в магазин, за тим, що попросила купити сестра, а також по продукти в дорогу. Юрій приїхав. Після того, як мама все купила, вона попросила водія відвезти її назад у готель. Таксист сказав, що йому треба відвезти одну передачу, заодно він їй покаже краєвиди Закарпаття… Мама, добра душа, погодилась.

Отже, Юрій везе пані Валентину у Сваляву (за 40 км від Мукачево). Зупиняються біля якогось магазину. Юрій віддає комусь гроші (про це мати розповіла доньці). Жінка у цей час чекає у машині. З магазину Юрій виходить з соком та цукерками, які пропонує пасажирці. Від цукерок жінка відмовляється, а ось сік п'є… Далі вони їдуть до джерела. Водій миє банку від соку і набирає у неї джерельної води. По дорозі назад починається сильний дощ. Вікна у машині запотіли, і водій, каже Тетяна, вмикає… гарячий обігрів. Через деякий час мама втрачає свідомість…
На зв’язок з рідними пані Валентина не виходить з 17.00. Її телефон розривається від дзвінків, але ніхто не бере слухавки. Рідні звернулися у поліцію з заявою про зникнення людини.

Пані Валентина не могла ні ходити, ні розмовляти…

Що відбувається у цей час у таксі? Водій непритомну пані Валентину везе не до лікарні, а до … іншого готелю. Там її селить, оплачує номер у готелі «Норд» за власні кошти (вартість номеру — 800 грн). Після цього Юрій залишає готель, і повертається туди лише після 23.00… Забирає пані Валентину і везе назад у готель «Красна гора», у якому вона поселилась, коли приїхала у Мукачево, і де власне були усі її речі. Звідти її забирає «швидка». Пані Валентина не може ні ходити, ні розмовляти…

Тетяна вирішує провести власне розслідування. Запитань у неї більше, ніж відповідей…

У Мукачівському управлінні поліції донька потерпілої жінки поспілкувалась зі слідчими. А також з самим водієм (є диктофонний запис цих розмов).

Заяву від потерпілої слідчі прийняли. І навіть провели певне розслідування. Але пояснити, що ж сталося з пані Валентиною, слідчі так і не змогли…

Правоохоронці повідомили, що провели тест на вміст основних наркотичних речових у крові пані Валентини, але заборонених речовин не виявили. Зі слів слідчих зрозуміло, що таксиста Юрія вони добре знають (звертаються до нього на «ти»). «У готель „Норд“ водій привіз жінку, — каже слідчий. — Під наглядом адміністратора заніс сумки у номер і вийшов. Нічого поганого він не вчинив…».

Правоохоронцям водій розповів, коли вони поверталися до готелю, жінці стало зле… Він побачив, що вона «клює», тобто дрімає…

Адміністраторці готелю водій сказав, що забере її о четвертій годині ранку, тому що о п’ятій годині у неї мав бути автобус.

«Ми перевірили готель, і місце, куди її госпіталізували, і таксиста… Диспетчери сказали, що «людина, здається, адекватна, скарг від клієнтів на нього не надходило», — каже слідчий у розмові з донькою потерпілої жінки.

Утім від правоохоронців Тетяна дізнається, що у 2014 році цей водій притягався до відповідальності (справа пов’язана з наркотиками). «По запобіжці» він відсидів два місяці", — каже слідчий. Який загалом отримав термін, правоохоронець не уточнив.

Слідчий також розповів, що був випадок у Мукачево, коли у поліцію подзвонив чоловік і сказав, що не може знайти свого брата. Потім з’ясувалося, що зниклий чоловік був немісцевий, водій таксі повіз його в інше село… Чоловік начебто погано пояснив таксисту, куди йому треба їхати. За словами слідчого, таксист привіз його назад. З ним все в порядку.

«Люди часто телефонують у поліцію, що зникла людина, — продовжує розмову правоохоронець. — В основному у людей розряджається телефон, тому не виходять на зв’язок. Потім телефон заряджають і знаходяться… А ось найбільша кількість злочинів у нас, коли у людей зникають кошти з карток…».

До відділу поліції приходить таксист Юрій. Каже, що у таксі працює три роки. З розмови стає зрозуміло, що ніякої вини за собою не відчуває.
Розповідає, що жінка сама попросила, щоб він показав їй краєвиди… Відтак мав справи за містом, тому вирішив поїхати разом з пасажиркою. Щоправда, таксист не пояснив, чому не сказав пасажирці, що лічильник увімкнений… Лише згодом з’ясувалося, що за цю подорож пані Валентина мала заплатити водієві 1200 грн. У відділку водій сказав, що не брав за проїзд повну вартість, адже мав справи за цим маршрутом. Клієнтка на це погодилась.

Де таксист купував сік і цукерки, він не пам’ятає…

Далі водій розповів, мовляв, пасажирка сказала, що у тому готелі, де вона поселилась, клопи і комарі, брудна білизна, пліснява… Вона навіть накупила в магазині різних засобів від комах. І попросила, щоб водій знайшов для неї кращий готель.

Коли Тетяна розпитує, що саме водій відвозив за місто, той стає агресивним. Мовляв, він не на допиті, а прийшов по-людськи про все розповісти. «Я гроші віз, — каже водій. — Але вас це не стосується».

Слідчі просять, аби водій заспокоївся і розповів, що далі відбувалося. Він спершу відмовляється, але згодом все ж погоджується.
На уточнюючі питання Тетяни, де водій купував сік і цукерки, каже, що не пам’ятає… Натомість таксист розповідає, що пасажирка казала, що дуже хоче їсти, але йти у кафе відмовилась.

Чи не підтасовує водій факти?

Не міг таксист до ладу пояснити, чому просушував вікна у машині гарячим повітрям, а не холодним?

«Видимість була нульова, — каже таксист. — Я їхав повільно, щоб не розбитись. Вона (пасажирка. — Авт.) щось говорила-говорила, а потім затихла… Я почув, як вона сказала: «Я дуже хочу спати…».

На запитання Тетяни, чому не відвіз маму у лікарню, водій відповів: «У мене був випадок, коли я знайшов на вулиці непритомного чоловіка і відвіз його у лікарню… Потім сказали, що це я його побив. У лікарні мене тримали допоки той чоловік не прийшов до тями. Лише коли з’ясувалося, що я непричетний до бійки, мене відпустили. Я питав жінку, чи потрібно їй викликати „швидку“? Вона відповіла, що ні».

«Таксист сказав, що жінка п’яна і її треба поселити у готель».

Водій також розповів, що у «Червоній горі» до номера треба було підніматися на другий поверх.

«Я з нею говорив, але йти вона не могла, — каже водій. — Тому і повіз жінку до іншого готелю. І навіть сам заплатив за її номер…». До речі, Тетяна поспілкувалася з працівниками готелю «Норд». За їхніми словами, таксист сказав, «що жінка п’яна і її треба поселити».

«Чому ви заплатили за номер свої кошти?» — запитує Тетяна у водія. «Я був впевнений, що вона віддасть. Вона казала, що має кошти, не переживайте».

Чому коли пані Валентина прийшла до тями у готелі «Норд», то була роздягнута? Відповіді на це питання Тетяна наразі не отримала. Так само, не зрозуміло, чому жінка була уся мокра…

Водій жодного разу не підняв слухавку, хоча рідні пані Валентини дзвонили весь час. У відділку таксист пояснив, що не чув дзвінка… Почув дзвінок лише у готелі, і одразу про це сказав жінці.

Тетяна підозрює, що маму хотіли пограбувати.

«У сумці все було перерите, — каже Тетяна, коли розпитую її, чи зрушилося слідство у цій справі. — Усі речі були не на своїх місцях. Мама не могла ходити, розмовляти… Після спілкування зі слідчими у мене залишилося багато запитань. Чому готель поселив непритомну людину? У слідства немає відповіді на це питання, так само, як і у працівників готелю.

Ми приїхали у Київ, у лікарні мама пройшла усі обстеження. У неї є, звісно, вікові відхилення, але в основному все в порядку, лише піднявся цукор (раніше проблем із цукром не було). Алкоголю вона давно не вживає, має проблеми з нирками.

Мама дуже довірлива, це правда. Все життя жила в Авдіївці, де всі одне одного знають та довіряють. Слідчі кажуть, ми цього водія знаємо, він не спроможний на щось таке… Хоча судимість у водія — за збут наркотиків. Але що могло спричинити такий важкий стан?

— Попри те, що пані Валентина була у непритомному стані, її все ж не пограбували…

— Думаю, що її стан був занадто важкий. Можливо, він подумав, що з нею може щось гірше трапитися… У будь-якому випадку водій мав завезти її до лікарні, але не зробив цього. Повіз її за місто і не попередив, що працює лічильник. Мама мала заплатити йому 2 тисячі грн (за таксі й готель). Крім того, мама не хотіла змінювати готель, у якій поселилася! З працівниками готелю вона спілкувалася, все було добре.

Таксист видалив усю переписку з мамою (Cлідчі перевіряли телефон водія, але нічого дивного у ньому, за їхніми словами, не знайшли. — Авт.). Якщо людина невинна, то навіщо це робити? Наскільки мені відомо, той чоловік і надалі працює таксистом у цій компанії. Кримінального провадження поліція не порушила. Хоча правоохоронці і розповідали, що у Мукачево трапляються випадки, коли люди зникають, і опиняються у зовсім іншому місці…

Схожі новини