Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Петро Порошенко повісить у кабінеті фото України з космосу,

яке йому подарувала генерал-губернатор Канади Жулі Пайєтт

У четвер, 18 січня, у львівському палаці Потоцьких відбулися переговори генерал-губернатора Канади Жулі Пайєтт із президентом України Петром Порошенком.

«Сьогодні ми започаткували плідний діалог, який зробить наші народи ще ближчими, а співробітництво між нашими країнами – ще більш продуктивним. Це свідчення інтенсивності політичного діалогу між нашими державами та відданості спільним цінностям», – заявив Петро Порошенко під час брифінгу, який відбувся після офіційних переговорів.

Президент акцентував увагу на тому, що це перший візит Жулі Пайєтт до України. Вона подарувала Порошенкові фотографію території України, яку зробила з космосу (Жулі Пайєтт - колишній астронавт НАСА). Президент України подякував Канаді за тверду позицію підтримки суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави, яку вона висловлює з перших хвилин російської агресії. Канада активно сприяє зміцненню оборонного потенціалу України.

Порошенко нагадав про підписання торік Угоди про вільну торгівлю між Україною і Канадою, яка створює кращі умови для розвитку торгівлі та інвестицій. Як наслідок, двосторонній товарообіг зріс на 60%. Президент подякував Канаді за включення України до списку країн, яким дозволено постачати оборонну зброю (в координації з відповідним рішенням президента США Дональда Трампа). «Це відкриває нам нові можливості для поліпшення оборонного потенціалу нашої армії», - заявив Петро Порошенко.

Жулі Пайєтт під час спільної прес-конференції першу фразу виголосила українською. «Я тут, щоб іще раз підкреслити канадську відданість і підтримку вашій суверенності, безпеці й територіальній цілісності. Наша країна залишиться дуже близьким союзником України, включаючи цей рік, протягом якого ми будемо головувати у «Великій сімці», - наголосила генерал-губернатор.

На Яворівському полігоні канадські військовослужбовці беруть участь у навчаннях.
На Яворівському полігоні канадські військовослужбовці беруть участь у навчаннях.

Після переговорів у палаці Потоцьких Петро Порошенко та Жулі Пайєтт відбули у Міжнародний центр миротворчості та безпеки на Яворівщині, де канадські та українські військовослужбовці проводять спільні навчання.

Під час візиту на Яворівський полігон Петро Порошенко передав військовослужбовцям Львівського гарнізону та їхнім родинам 20 квартир. Серед новоселів – родина загиблого полковника Віктора Калитича, який добровольцем став на захист Вітчизни та по-геройськи загинув під час виконання бойового завдання.

Глава держави нагородив українських військовослужбовців державними нагородами. Це два десятки українських воїнів, серед них і кіборги, які обороняли Донецький аеропорт.

Схожі новини