Меню для чоловіка
Риба, буряк, зелень — замість «віагри»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/516802/kharchuvannia.jpg)
Інтерес до продуктів, що підвищують рівень тестостерону, пов’язаний із сумною статистикою — упродовж останніх десятиліть у світі спостерігається погіршення як сексуального (здатність до повноцінних інтимних взаємин), так і репродуктивного (здатність до зачаття) здоров’я чоловіків.
За свідченнями вчених, рівень тестостерону — показник, який дуже швидко реагує на зміни в харчуванні. Буквально за кілька днів можна покращити вироблення головного чоловічого гормону, підвищити якість сперми. Однак для досягнення стабільно хороших показників сексуального здоров’я важливо дотримуватись повноцінного харчування на постійній основі. Вживання риби, овочів, фруктів допоможе забезпечити організм магнієм, який розширює кровоносні судини та покращує кровопостачання статевої системи клітковиною, необхідною для нормалізації рівня холестерину та виведення токсинів, вітамінами та мінералами, а також великою кількістю антиоксидантів.
Жирні сорти риби, такі, як палтус, оселедець, севрюга, скумбрія, камбала, сьомга, сардина, вугор, містять поліненасичені жирні кислоти (омега-3) і вітамін D, необхідні для підтримування гормонального балансу в організмі та синтезу тестостерону.
Найкраще запекти рибу в духовці або приготувати на грилі.
Буряк вчені називають «новою віагрою»: він є найбагатшим джерелом оксиду азоту. Ця сполука сприяє розширенню кровоносних судин та покращенню кровотоку в статевій системі, збільшенню концентрації тестостерону у крові. Також буряк багатий на антиоксиданти, що захищають статеві залози від агресії вільних радикалів.
Курячі яйця — один із найдоступніших і найкорисніших для чоловічого здоров’я продуктів. Вони допомагають підтримувати правильний баланс жирів в організмі та є джерелом доброго холестерину, субстрату, з якого синтезується чоловічий гормон.
Яйця багаті на селен, необхідний для чоловічої репродуктивної системи, вітаміни групи В, вітамін D і холін, що підтримує здоров’я нервової системи, також це джерело високоякісного білка. Вживання 10−12 яєць на тиждень покращує серцево-судинне здоров’я, сприяє профілактиці атеросклерозу, інфарктів та інсультів.
Цибулю у багатьох культурах використовують для підвищення лібідо. Вживання цибулі допомагає підвищити рівень тестостерону в організмі чоловіків, а високий вміст антиоксидантів сприяє підтримуванню молодості статевих залоз навіть у зрілому віці.
Імбир стимулює синтез гормонів, які впливають на рівень чоловічого статевого гормону, регулює обмін ліпідів у крові, забезпечуючи надходження у яєчники «правильного» холестерину, посилює кровотік у сім'яниках, покращуючи цим обмінні процеси, захищає статеві залози від окислювального стресу. Достатньо вживати імбир двічі-тричі на тиждень, додаючи його до салатів, смузі, пити імбирний чай.
Гранат та гранатовий сік — популярний народний засіб для покращення потенції. Якщо впродовж 2 тижнів щодня з'їдати один гранат або випивати склянку гранатового соку, значно підвищиться рівень тестостерону в слині, стінки артерій стануть більш еластичними, покращаться показники артеріального тиску.
Часник — один із найефективніших засобів для покращення потенції. Аліцин — речовина, що надає часнику різкого запаху — сприяє регенерації (відновленню) у яєчках клітин, в яких виробляється тестостерон. Для зміцнення чоловічого здоров’я слід щодня з'їдати два зубчики часнику.
Зелень та капуста. Найважливіша умова для підвищення рівня тестостерону та підтримання здоров’я чоловіка — вживання великої кількості зелені (броколі, петрушки, шпинату, кропу, кінзи…) та свіжої капусти (білокачанної, броколі, пекінської, брюссельсь-кої).
Риба у буряковому маринаді
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/07/%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B0.jpg)
1 скумбрія, 1 морквина, 1 буряк, 50 г борошна, 3 дрібки солі, 50 мл олії, 1 ріпчаста цибулина, 1 дрібка чорного меленого перцю, 100 мл гарячої води, 1,5 ст. ложки оцту 6%.
Рибу очистити, промити і випатрати, зрізаючи голову, плавці та хвіст. Овочі очистити від шкірки і також промити. Нарізати рибу порційними шматками завтовшки 2 см. Посолити і запанірувати кожен шматочок у борошні. Обсмажити рибу в олії на пательні впродовж 6−10 хв з кожного боку до золотистої скоринки.
Натерти моркву та буряк на грубій тертці. Цибулю нарізати дрібними кубиками і обсмажити в олії до рум’яності. Додати на пательню натерті овочі та обсмажувати ще 5−6 хв, помішуючи. Влити воду, оцет, всипати чорний мелений перець, тушкувати овочі 3−5 хв. Потім додати рибу і тушкувати ще 3−5 хв, вимкнути. Викласти рибу під маринадом на тарілку і подавати.
Кіш з капустою та яйцем
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/07/%D0%BA%D1%96%D1%88.jpg)
Для основи: 150 г борошна, 90 г вершкового масла, сіль — до смаку, 0,5 ч. ложки розпушувача.
Для начинки: 350 г білокачанної капусти, 80 г вершків 10%, свіжа петрушка, 20 г вершкового масла, 1 сире яйце, 2 варені яйця, 2 ст. ложки олії, сіль — до смаку.
Основа. З'єднати всі інґредієнти у глибокій мисці (вершкове масло має бути м’яким, кімнатної температури) та швидко замісити тісто, воно має зібратися у кулю.
Тісто розподілити у формі діам. 20 см. Обов’язково сформувати бортик заввишки близько 4 см. Форму прикрити та поставити у холодильник.
Начинка. Два яйця завчасно зварити, замість петрушки можна використати іншу свіжу зелень.
Капусту нашаткувати дрібною соломкою, трохи посолити.
Розігріти вершкове масло на середньому вогні і тушкувати в ньому капусту до м’якості близько 15−20 хв, періодично помішуючи. Трохи остудити начинку.
У глибокій мисці з'єднати сире яйце, вершки та дрібно нарізану зелень. Перемішати до однорідності. Можна трохи посолити заливку до смаку.
Розкласти начинку на пісочній основі. Зверху прикрасити кружальцями варених яєць.
Залити пиріг вершково-яєчною масою. І обов’язково щедро змастити кружальця яєць олією, інакше під час випікання вони дуже висохнуть. Випікати кіш із капустою та яйцем у завчасно розігрітій до 180°С духовці 40 хв.