Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Наша мужня орлиця полетіла на небо»

У Гарнізонному храмі почався парастас, де львів'яни моляться за душу Ірини Фаріон: квіти, живий коридор

Фото ЛМР
Фото ЛМР

У Гарнізонному храмі Петра і Павла почався парастас-прощання з мовознавицею, громадською діячкою Іриною Фаріон. У цю п‘ятницю, орієнтовно о 19.30 годині, невідомий злочинець (поліція досі шукає особу виконавця та замовників) здійснив смертельний постріл у голову пані Ірини. У цей час вона чекала біля свого дому на таксі. Жінка збиралася їхати до своєї дочки в гості в інший кінець міста.

Чин похорону стартує в понеділок, 22 липня, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла. Поховають Ірину Фаріон на Личаківському кладовищі поруч з могилою Володимира Івасюка.

… На прощальний парастас люди почали сходитися до храму ще за годину до початку, несли квіти, свічки, лампадки. Перед храмом, де дорогою мали привезти труну з тілом покійної Ірини Фаріон, створили живий коридор. Прийшло понад тисячу людей, аби вшанувати пам‘ять мовознавиці та патріотки.

Фото авторки
Фото авторки

Труну з тілом біля храму зустрічали священники різних конфесій. Парастас очолив владика Венедикт Алексійчук. Перед труною три портрети покійної Ірини Фаріон несли дочка Софія з внуками, хрест доручили зятю Василю Особі, який приїхав з фронту.

Фото Яна Доброносова
Фото Яна Доброносова

У людей досі не вщухає шок від того, що трапилося. Судячи із закулісних розмов, людей гнітить, що вбивць досі не знайшли, бояться, що так і не знайдуть.

Спілкуюся з людьми, які прийшли на парастас. «Сумно, що коїться, — розповідає колишній студент НУ „Львівська Політехніка“ Олег. — В мирному Львові посеред білого дня вбивають жінку, яка захищала рідну мову, яка дбала про національну іскру єдності. Досі не знайдено, хто це скоїв. Дивно… По місту багато камер, невже досі не можна було присікти злочинця? Наша мужня орлиця полетіла на небо. Нехай їй там будуть легкі хмаринки. А ми пам’ятатимемо цю прекрасну жінку-воїна».

«Це був смертельний постріл не в Фаріон, а в усе українське, яке захищала мовознавиця та професорка, — розповідає громадський активіст Назар Король. — Пані Фаріон мріяла про країну без блазнів, політичних повій. Хотіла бачити її вільною та незалежною — без ярма рф».

Фото Яна Доброносова
Фото Яна Доброносова

Львівський політик від «Свободи» Любомир Мельничук розповів для «ВЗ», що однопартійці хочуть гідно вшанувати пам‘ять про Ірину Фаріон — назвати у місті Лева вулицю на її честь, встановити пам’ятник. Каже, про місце для монумента ще не говорили, бо займаються організацією похорону. Її дочка Софія Особа пропонує місце розстрілу — біля будинку, де багато років жила мовознавиця. «Не вкладається в голові ця жахлива трагедія». — продовжує Любомир. — Будемо продовжувати справу Ірини. Спершу гідно вшануємо пам‘ять".

Справу Ірини Фаріон публічно пообіцяв продовжити міський голова Івано-Франківська, «свободівець» Руслан Марцінків. У своєму відеоблозі пообіцяв навести лад з російською мовою у столиці Прикарпаття (невідомо, що мав на увазі - російською спілкуються переселенці, чи місцеві).

Колишня студентка НУ «Львівська Політехніка» Орися Гірна каже, Фаріон мала прекрасне почуття гумору, красиво сміялася, була лояльна зі студентами: якщо знаєш — отримаєш високу оцінку. Якщо ні, то потрібно довчитися. У викладачки був свій підхід до навчання студентів, не навантажувала зайвим. Патріотизм був для неї на першому місці, подавала цікаві історичні факти, аби розвіяти міфи.

Студентка НУ «Львівська Політехніка» Орися Гірна. Фото авторки
Студентка НУ «Львівська Політехніка» Орися Гірна. Фото авторки

Люди згадують і те, що Ірина Фаріон хоч і була часом різкою у своїх висловлюваннях, але її козир — далеко не жіноча безстрашність. Ніхто з політиків та відомих діячів не боявся говорити неприємні речі про те, що відбувається в державі, особливо у мовній сфері.

«Говорила гостро, різала, як мечем, — розповідає пані Марія, яка теж прийшла на парастас, аби провести в останню дорогу покійну мовознавицю. — Мова це ґрунт нації, шкода, що багато хто не розумів посилів Фаріон для суспільства. Називали розкольницею, навіть проплаченою».

Нагадаємо, торік Ірина Фаріон в одному з інтерв'ю різко розкритикувала українських військових з «Азову», які продовжують спілкуватися російською мовою. Назвала їх не українцями… Конфлікт згодом вичерпався. Командир бригади «Азов» Богдан Кротевич засудив убивство Фаріон: напад на беззбройну жінку назвав мерзенним вчинком.

«Мені подобалася невтомність Фаріон та її висока самооцінка. Хто б не критикував, покійна Ірина сприймала це все з насмішкою і демонструвала, що орлиці не будуть зважати на думку гієн, — розповів львів‘янин, військовий Орест. — Серед останніх добрих вчинків орлиці Ірини Фаріон — купила на відсуджені гроші дрони та біля пам’ятника Бандери, закликала всіх донатити. Бо хребтом УПА також був народ».

А тим часом…

Депутат Львівської міської ради, засновник ГО «Варта-1» Ігор Зінкевич анонімно збирає у львівських водіїв записи із відеореєстраторів. Також годяться записи відеокамер з під'їздів сусідніх будинків та вулиць.

Якщо хтось близько 20-ї години проїжджав по вулицях Масарика, Варшавській та Панча, то на відео можна буде побачити втечу злочинця, який стріляв в Ірину Фаріон. Сусіди, які стали свідками злочину кажуть, хлопець віком 20−25 років три тижні стежив за будинком, де мешкає Фаріон, ні з ким не розмовляв, був одягнений дивно. А перед самим вбивством одягнув червоні рукавички, підбіг до Фаріон та вистрелив в скроню. За кілька годин мовознавиця померла в лікарні, медицина виявилась безсилою.

Схожі новини