Передплата 2024 «Добрий господар»

Звички, які руйнують хребет

Хребет — один із найважливіших органів нашого тіла, від здоров’я якого залежить стан не лише спини, а й багатьох внутрішніх органів. Защемлення або викривлення різних відділів хребта може призвести до порушення кровообігу — і в підсумку обернутися хворобами серця, погіршенням роботи головного мозку, травлення і розвитком інших захворювань. Перевірте, чи немає у вашому арсеналі звичок, які непомітно, день за днем, руйнують хребет, — і негайно позбудьтеся їх!

Фото pexels
Фото pexels

Куріння погано впливає не тільки на нашу серцево-судинну систему, а й на хребет і може викликати перед­часну дегенерацію хребетних дис­ків. Річ у тім, що ця звичка перешко­джає циркуляції крові і лімфатичної рідини в дисках, що призводить до їх зневоднення і браку необхідних по­живних речовин, а пізніше — і до руй­нування. Тому чим довше ви курите, тим гірше вашому хребту.

Не слід відмовлятися від мо­лочних продуктів. Для здоров’я кісток важливий кальцій — особливо після 45−50 років. Найпростішим і доступним джерелом цього корис­ного елемента залишаються молоч­ні продукти — відмовляючись від них, ми ставимо під загрозу міцність кіс­ток і підвищуємо ризик розвитку ос­теопорозу у старшому віці. Але якщо ви змушені відмовитися від лакто­зи з медичних причин, вам варто збільшити споживання листових зе­лених овочів і консервованої риби. Пам’ятайте, до 50 років ми повинні щоденного отримувати не менш ніж 1000 мг кальцію, а після 50-ти — 1200 мг і більше.

Звичка сутулитися. Чим стар­ші ми стаємо, тим важче тримати спину прямо, але саме в старшому віці нам особливо важливий прямий хребет — адже в іншому випадку іс­тотно збільшується навантаження на внутрішні органи. Тому після 30 років варто регулярно займатися йогою та іншими практиками, спрямовани­ми на розтягування хребта.

Залежність від смартфона. Занадто часта і тривала робота зі смартфоном також може погано позначитися на стані хребта: коли ми розмовляємо, затиснувши теле­фон плечем, або просто проводимо багато часу, схилившись над екра­ном, ми збільшуємо навантаження на верхній відділ хребта. Згодом це може призвести навіть до зміщення дисків і серйозного викривлення.

Сидяча робота. Якщо ваша ро­бота пов’язана з необхідністю про­водити багато часу, сидячи за пись­мовим столом, вам обов’язково потрібно подбати про свій хребет. По-перше, щогодини слід робити невеликі перерви для гімнастики і розминки. По-друге, варто кілька разів на день виконувати вправи для профілактики болю в шийному і ко­мірцевому відділах хребта.

Кава — чудовий напій і може принести велику користь нашому здоров’ю, але важливо пам’ятати, що кофеїн буквально «вимиває» кальцій з наших кісток, підвищую­чи ризик переломів. Якщо ви часто п'єте каву, подбайте про те, щоб у вашій дієті було достатньо продук­тів, що містять кальцій.

Якщо ви звикли підбирати до сво­їх нарядів великі сумки, ваш хребет може бути у небезпеці. Чим більша сумка, тим вища спокуса заповнити її різними потрібними предметами — і тим вище навантаження на хребет. Замініть її меншою моделлю — або переходьте на рюкзаки.

Високі і тонкі каблуки — вороги для хребта. Якщо ви не готові по­вністю відмовитися від взуття на високих підборах (хоча лікарі ра­дять зробити саме це тим, хто по-справжньому турбується про своє здоров’я), хоча б скоротіть частоту його носіння. А в більшості часу від­давайте перевагу туфлям і череви­кам на зручній підошві або на зовсім невеликому і стійкому каблуці.