Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львівське дзвонарство внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України

  • 27.07.2024, 10:30
  • 253

Міністерство культури та інформаційної політики внесло до Національного переліку елементів культурної спадщини України традицію дзвонарства у Львові

Фото: МКІП
Фото: МКІП

Про це розповіли у МКІП.

Дзвони у Львові використовували для різних потреб, зокрема для оповіщення про найважливіші події в місті, заклику на релігійні служби, під час весіль, похоронів та інших церковних обрядів.

Серед мелодій, які внесли до переліку нематеріальної спадщини, є такі:

  • «Благовіст» — його виконують щодня перед церковними службами;
  • «Передзвін» — виконується на Великдень під час освячення пасок, під час святкування Вербної неділі, а також під час різних процесій, вінчання, хрестин;
  • мелодія для похорону;
  • мелодія тривоги, оповіщення про стихійне лихо чи напад ворога.

«Дзвони перетворилися з простого засобу спілкування на вираження живої спадщини, а дзвонарство та традиції шанування дзвону стають проявом колективної ідентичності міста Львова. Особливістю традиції дзвонарства у Львові є соціальна та міжконфесійна злагодженість, адже дзвонарі сповідують принцип рівності та виконують свої обов’язки у різних конфесіях, формуючи толерантне середовище», — наголошують у МКІП.

Раніше, у червні, до переліку нематеріальної спадщини України внесли танець «Сербен», який виконують місцеві жителі села Чортовець на Івано-Франківщині.

Схожі новини