Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Співробітництво на паузі: як політична ситуація у Словаччині заморозила проєкт з Україною

Ще два роки тому Україна та Словаччина були на порозі створення першого спільного Європейського об'єднання територіального співробітництва (ЄОТС). Закарпаття з української сторони, та Кошицький і Пряшівський краї з боку Словаччини розробляли план дій, прем'єри обох країн — Едуард Хегер та Денис Шмигаль — особисто підтримали цю ініціативу. Однак зараз процес — на паузі. Яка ж практична користь від ЄОТС і що пішло не так у процесі створення такого об'єднання з нашим західним сусідом?

ЄОТС — це об'єднання територіального співробітництва, що були створені Європейським парламентом та Радою Європи у 2006 році. Вони є юридичною особою, що дає змогу їх учасникам (державам, регіонам, громадським організаціям та іншим зацікавленим сторонам) працювати разом над спільними проєктами. З часу створення ЄОТС, їхня кількість постійно зростає. Якщо у перші три роки таких об'єднань було лише 17, то на початку 2017 року їх уже 65. У 2024 році Європа налічує понад 70 таких об'єднань, і їх число продовжує зростати.

Такі об'єднання дозволяють розв’язувати питання на рівні місцевих громад і урядів кількох країн, що робить їх дуже ефективними для розвитку прикордонних регіонів. Представники всіх сторін такої структури входять у наглядову раду, яка є мобільним керівним органом ЄОТС. Окрім розв’язання соціально-економічних проблем, ЄОТС активно займаються розвитком інфраструктури, транспортної мережі, захистом довкілля та сприяють культурному обміну. Наприклад, сфери туризму (39 ЄОТС), екології (29), культури та спорту (35), а також транспорту й інфраструктури (31) є пріоритетними для таких об'єднань.

Уроки ЄОТС «ТИСА»

Закарпаття перша і наразі єдина область України, яка створила ЄОТС з країною ЄС. У жовтні 2015 року було створено перше ЄОТС за участі України — ЄОТС «Тиса». Це об'єднання охоплює Закарпатську область з української сторони та угорську область Саболч-Сатмар-Берег з угорської сторони. Об'єднання стимулювало зміни у законодавстві України, відтак 4 вересня 2018 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Закону України про транскордонне співробітництво», яким легалізовано створення таких об'єднань.

Нині ЄОТС «Тиса» охоплює територію близько 20 000 квадратних кілометрів (12 777 км² в Україні та 5936 км² в Угорщині) з населенням приблизно 2 мільйони людей (1,258 мільйона — в Україні, 577 тисяч — в Угорщині). Штаб-квартира ЄОТС розташована у місті Кішварда (Угорщина), а офіс знаходиться в Ужгороді. Бюджет об'єднання — 40 000 євро, і його діяльність регулюється угорським законодавством.

Основними завданнями об'єднання є розвиток інфраструктури, розбудова нових пунктів пропуску на кордоні, боротьба з паводками та модернізація системи водоочисних заводів.

Об'єднання дозволило обом країнам спільно розв’язувати важливі питання на рівні регіонів. Це не тільки сприяє розв’язанню конкретних проблем, наприклад, таких як захист від паводків, але й стимулює розвиток економічних зв’язків і культурного обміну.

Словаччина відсторонилася…

У Словаччині після зміни уряду ситуація змінилася. Якщо раніше ініціатива ЄОТС, як частина більшого плану транскордонного співробітництва, мала активну підтримку уряду, то тепер, за словами Едуарда Бураша, засновника Днів України в Кошице, радника колишнього прем'єр-міністра Словаччини з питань України, влада країни відсторонилася.

«У Словаччині неозброєним оком можна помітити зменшення підтримки з боку уряду ініціатив, спрямованих на розвиток України. Уряд не виступає відкрито проти таких ініціатив. Він стоїть осторонь і нейтрально спостерігає. Але будь-які серйозні економічні, екологічні чи якісь інші спільні утворення у Словаччині потребують якщо не підтримки, то хоча б верифікації уряду. Так само сталося із ЄОТС, яке ми планували створити з Україною, а саме із Закарпатською областю. Був чіткий план дій, за яким ми рухалися, але це — процес не одного дня, тому до самого створення ЄОТС, на жаль, дійти не встигли. Зараз, бачимо, що цей процес заморожено і країна швидше зможе реалізувати такий механізм співробітництва з Румунією, ніж зі Словаччиною…», — підсумовує пан Бураш.

ЄОТС формату Хеґера вже не буде…

В Україні не всі поділяють песимістичний погляд на ситуацію. Андрій Шекета, перший заступник голови Закарпатської обласної ради, вважає, що зміна уряду у Словаччині не мала кардинального впливу на саму ідею створення ЄОТС. Однак, погоджується, що ключова проблема залишається: без схвалення уряду Словаччини цей проєкт не зрушить з місця.

«Не можу однозначно сказати, що зміна уряду у Словаччині різко вплинула на процес створення ЄОТС між нашими державами. Як на мене, зміни є у тому форматі, в якому може постати майбутнє таке утворення. Адже попередньо два роки тому прем'єри Хеґер та Шмигаль домовлялися, що до цього утворення певним чином долучаться й уряди Словаччини. Такий формат документа, принаймні, презентував помічник тодішнього словацького прем'єр-міністра Олександр Дулеба. Нині мова йде про створення ЄОТС на три регіони: Кошицький та Пряшівський краї з боку Словаччини та Закарпаття — з боку України. Раніше до об'єднання мали приєднатися й Львівська та Івано-Франківська області. Однак, такий формат не прижився.

До речі, нещодавно під час візиту на Дні України в Кошице ми (делегація Закарпатської облради) мали зустріч із керівником Кошицького краю Растіславом Трнкою і я не помітив якогось заперечення з його боку щодо створення ЄОТС. Але для того, щоб створити таке об'єднання, однозначно треба погодження словацького уряду", — каже пан Шекета.

Чому Словаччина не стане партнером України по ЄОТС?

Володимир Чубірко, засновник першого в Україні європейського об'єднання територіального співробітництва «ТИСА» між Закарпаттям та областю Саболч-Сатмар-Берег Угорщини у 2015 році, голова Закарпатської облради VI та VIII скликань переконаний, що створення ЄОТС зі Словаччиною залишиться у суто декларативній площині. Таку думку він аргументує суттєво відмінним від Угорщини ставленням до проекту з боку уряду Словаччини й різними стартовими умовами.

«Щодо ситуації з ЄОТС, то було природним, що тодішній прем'єр Словаччини Едуард Хеґер, який займався розбудовою Словаччини, а не політикою, прийняв ідею створення такої структури. Він розумів, що цей інструмент не лише стане підтримкою для Закарпаття, але й оживить дещо занепавші східні регіони Словаччини. Тож ми почали рухатися вперед. Це відбувалося за мого керівництва в облраді навіть попри те, що голова Кошицького краю ховався від такої ініціативи й не охоче йшов на контакт. Але зараз ЄОТС зі Словаччиною не буде реалізованим. Розповім на прикладі створення ЄОТС з Угорщиною, яке діє вже девʼять років поспіль і залучило в область мільйони євро на різного масштабу проєкти. Тоді у процесі побудови об'єднання нас супроводжували представники угорського уряду. Вони підтримували нас і в Брюсселі, і в Будапешті, були присутніми на всіх наших переговорах. Це було важливим для уряду Угорщини, бо вони розуміли, що роблять це для Закарпаття, де проживає чимала угорська спільнота.

Братислава має дізнатися про взаємовигідність ЄОТС

Тож, враховуючи ці всі фактори, можна сміливо казати, що ЄОТС зі Словаччиною перетворюється на суто декларативну річ, на кшталт створення переходу між Закарпаттям та Польщею, про який говорять уже 20 років.

«Попри всі складнощі, таке об'єднання зі Словаччиною нам дуже потрібне і не лише нам, а й іншій стороні. Тому, попри політичну обстановку, ми повинні шукати шляхи до Братислави і говорити про ці плюси. Багато залежатиме і від голови Закарпатської обласної ради, адже це — серйозна міжнародна робота, а не просто один-два візити для фотосесії. І треба розуміти, що це робота, результати якої будуть уже після каденції діючого голови, як було у моєму випадку. А оскільки ми прагнемо у ЄС, то цей інструмент є невід'ємною складовою нашої інтеграції на регіональному рівні», — вважає ексголова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко.

Схожі новини