Передплата 2024 «Добрий господар»

«За скаргу били палицями та принижували»

У справі щодо можливого сексуального та психологічного насилля над дітьми у Великолюбінському навчально-реабілітаційному центрі розпочалося слідство

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець зробив резонансну заяву на своїй сторінці у Фейсбуці: «Насилля над дітьми в навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині».

«Я отримав відомос­ті щодо можливого здій­снення фізичного, психо­логічного та сексуального насилля щодо дітей ди­ректором навчально-реабілітаційного закладу на Львівщині. У терміновому порядку ініціював прове­дення моніторингового ві­зиту, до якого долучилися представники Національ­ної соціальної сервісної служби України та парт­нери — психологи з Бла­годійного фонду «Голоси Дітей», «СОС Дитячі Міс­течка» й Офіс дітей та мо­лоді «ДійМО».

Заклад, який ми відвідували, розміщує най­вразливіші категорії: дітей-сиріт; дітей, позбав­лених батьківського пі­клування; дітей, які пе­ребувають у складних життєвих обставинах, та дітей з особливими освіт­німи потребами. Зафіксо­вано свідчення дітей про те, що директор закладу здійснював дії сексуаль­ного характеру стосовно дівчат-вихованок закла­ду, публічно принижував, а також погрожував по­биттям та поміщенням до психіатричної лікар­ні за «погану поведінку» чи порушення розпоряд­ку дня…".

Дмитро Лубінець також повідомив, що впродовж року діти та інші особи в їхніх інтересах звертали­ся із заявами до поліції, місцевої служби у спра­вах дітей та департаменту освіти, проте не отримали жодного реагування…

«Навпаки, за кожну скаргу на умови утриман­ня чи поведінку праців­ників закладу отримува­ли побиття палицями та приниження. На сьогодні всі діти, які надавали свід­чення, були переміщені із закладу та перебувають у безпеці», — додав пан Лу­бінець, який взяв цю спра­ву під особистий контроль.

Отже, нині ведеться розслідування щодо мож­ливих фактів сексуального та психологічного насилля у навчально-реабілітацій­ному центрі. Чи вдасть­ся слідству знайти дока­зи злочину? Чи вдасться довести справу до суду? Не секрет, що у таких за­кладах працюють люди, пов’язані між собою ро­динними зв’язками, там діє кругова порука, а жертв зазвичай заляку­ють.

«27 вересня до поліції звернулась представниця Уповноваженого Верхо­вної Ради України з прав дитини із заявою про те, що працівники одного з навчально-реабілітацій­них центрів у Львівській області вчиняють насиль­ство щодо малолітніх та неповнолітніх вихованців закладу, — повідомили у поліції Львівщини. — У вка­заний центр негайно виї­хали слідчі, ювенальні по­ліцейські та співробітники інших служб поліції Львів­щини.

Слідчі територіально­го підрозділу поліції роз­почали кримінальне про­вадження за ч. 3 ст. 153 (Сексуальне насильство) Кримінального кодексу України. Санкція статті пе­редбачає покарання — по­збавлення волі на строк до семи років.

Кількох вихованців цен­тру вже переселили в інші заклади, також правоохоронці зробили подан­ня щодо відсторонення від виконання службових обов’язків керівника за­кладу.

Інформація про відсут­ність реагування поліцією на заяви і повідомлення протягом пів року не від­повідає дійсності - адже інших звернень про про­типравні дії, вчинені щодо вихованців вказаного на­вчально-реабілітаційного центру, у 2024 році до по­ліції Львівщини не надхо­дило.

У 2023 році була про­ведена перевірка за звер­ненням представника гро­мадської організації щодо незаконних дій керівни­цтва закладу. Під час пе­ревірки була створена комісія за участі представ­ників департаменту осві­ти і науки ЛОДА та інших представників, але описа­ні у зверненні факти під­твердження не знайшли. Розслідування триває та перебуватиме на контролі керівництва поліції Львів­ської області".

У понеділок, 30 ве­ресня, у Львівській ОВА відбулась нарада щодо цього питання. Як дізна­лася журналістка «ВЗ», 64-річний керівник «Ве­ликолюбінського багато­профільного навчально-реабілітаційного центру» Степан М. на нараду не з’явився (очолює навчаль­ний заклад близько 20 ро­ків). Повідомили, що він — на лікарняному.

Управління майном спільної власності Львів­ської обласної ради (при­міщення реабілітаційно­го центру є комунальною установою ЛОР) вида­ло наказ про проведення службового розслідуван­ня у період з 30.09.2024 по 30.11.2024 р. та ство­рення спеціальної комісії. Її склад також затвердже­ний. Голова комісії - за­ступник директора, на­чальник управління освіти та інновацій департаменту освіти і науки ЛОДА Оле­на Урдей. Заступник го­лови комісії - завідувач кафедри практичної пси­хології КЗ ЛОР «Львів­ський обласний інсти­тут післядипломної освіти педагогічної освіти» Ігор Корнієнко.

Також відсторони­ли з 30.09.2024 р. на пе­ріод проведення служ­бового розслідування від виконання повнова­жень директора закладу, — йдеться у наказі управ­ління майном спіль­ної власності ЛОР. — Обов'язки директора на час відсторонення Степа­на М. покласти на вихова­теля закладу Cтепанію Бі­локур".

Нині з дітьми працюють психологи. Сподіваємося, що слідство розставить усі крапки над «і».

Директор департамен­ту освіти і науки ЛОВА Олег Паска на телефон­ні дзвінки журналістки «ВЗ» не відповів. Так само не брав слухавки керів­ник Служби у справах ді­тей ЛОВА Володимир Лис. Хоча, за моєю інформа­цію, Олег Паска збирав­ся писати пост про мож­ливий злочин на своїй сторінці у Фейсбуці… Але цей пост наразі так і не з’явився.

Додам, що у люто­му 2023 р. у «Високому Замку» вийшла публіка­ція «Система усиновлен­ня вкрай корумпована, а в дитячих будинках про­цвітає насильство». Гро­мадська активістка тоді відверто розповіла про факти насилля у центрах соціально-психологіч­ної реабілітації, які більше схожі на дитячі в’язниці… За словами громадської активістки, на жаль, май­же всі (є одиничні винятки) працюють за однією і тією ж схемою: ізоляція, психо­логічне, фізичне, іноді сек­суальне насилля… У таких центрах, по суті, діють тю­ремні закони.

А тим часом…

Міністерка соціальної політики Окса­на Жолнович доручила Національній со­ціальній сервісній службі перевірити всі заклади, в яких цілодобово живуть діти.

«Повідомлення про можливі фак­ти насильства, яке відбулось в одній із спеціальних шкіл на Львівщині, шокує, — написала на своїй сторінці у Фейсбу­ці Оксана Жолнович. — У зв’язку з цим я доручила Нацсоцслужбі провести пере­вірки в усіх таких закладах, де цілодобо­во живуть діти, з метою виявлення мож­ливих фактів насильства щодо них чи порушення інших прав. Для цього служ­ба розробила спеціальний опитуваль­ник, щоб виявляти такі порушення, не травмуючи почуття дітей.

Найкраще, щоб усі діти в Україні, на­віть якщо вони мають особливі освітні потреби, змогли навчатися найближче до своїх домівок та щовечора поверта­тись додому. На жаль, наразі таких дітей змушені відправляти у спецшколи, яких лише декілька в області. Я закликаю збільшувати кількість сімейних форм виховання в громадах та розвивати ін­клюзивні класи і спеціальні класи в за­гальних школах, щоб по освітню послу­гу не треба було звертатися далеко від дому".

Схожі новини