Передплата 2024 «Добрий господар»

Орбан хоче замиритися з Україною…

Але навряд чи привіз до Києва план миру у війні з росією, кажуть експерти

Віктор Орбан веде переговори із Володимиром Зеленським у Києві. Фото Х.
Віктор Орбан веде переговори із Володимиром Зеленським у Києві. Фото Х.

Справжня політична сенсація: після 12-річної паузи до Києва прибув деструктивно налаштований до України (і позитивно — до росії) угорський прем'єр Віктор Орбан. Останнім високопосадовцем, з яким глава угорського уряду зустрічався на берегах Дніпра, був його тезко — Янукович. З усього видно, тепер Віктор Орбан має намір навести мости з Володимиром Зеленським і заявити про себе світові не як скандаліст, популіст, а як миротворець.

Напередодні в інтерв'ю національному інфор­маційному агентству MTI прем'єр-міністр Угорщи­ни заявив, що хоче зробити «перші кроки для сприяння миру в Україні». Якими бу­дуть його ініціативи — можна лише здогадуватися. Але, не виключено, перед відбуттям із Будапешта до Києва свої «дружні поради» угорському прем'єру давала москва. Як робила це не раз…

Такою емоційною була розмова Орбана із Зеленським тиждень тому, під час саміту Європейської ради в штаб-квартирі ЄС у Брюсселі 27 червня 2024 року. Фото «Радіо Свобода».
Такою емоційною була розмова Орбана із Зеленським тиждень тому, під час саміту Європейської ради в штаб-квартирі ЄС у Брюсселі 27 червня 2024 року. Фото «Радіо Свобода».

Не без того, що Орбан і сам хоче замиритися з Укра­їною, до якої давно демон­струє зверхнє, відверто не­дружнє ставлення, і на яку вилив не одне відро бруду. Це Орбан блокує зближення України з НАТО, гальмує наші євроінтеграційні процеси, надання військової допомо­ги, робить інші недружні кро­ки. Усі пам’ятають, у грудні минулого року лідери інших єврокраїн попросили Орбана вийти із зали і випити кави, а за цей час проголосували за надання Україні 50 мільярдів євро фінансової допомоги.

Схоже, настав час збира­ти каміння. До перемовин з українськими лідерами Віктора Орбана могли підштов­хнути в Євросоюзі, де вкрай роздратовані обструкціоніст­ською політикою Орбана. До того ж угорський прем'єр ро­зуміє, що наплодив багато опонентів у себе вдома (чи не головний з них — лідер опо­зиції Петер Мадяр), тож між­народна активність Орбана, можлива її результативність допоможуть йому залишати­ся на політичному плаву.

Кілька днів тому глава угорського кабміну бачився з президентом України на зу­стрічі лідерів ЄС у Брюсселі. Там, очевидно, і домовилися про київське рандеву. Подей­кують, стимулювала приїзд Орбана згода Києва задо­вольнити деякі із 11 прохань Будапешта щодо підтрим­ки угорської меншини на За­карпатті. (Найскандальніші з цих прохань, інформує «Єв­ропейська правда», — авто­матично визнати «традицій­но угорськими» усі населені пункти Закарпаття, навіть ті, в яких угорці історично ніко­ли не жили; гарантувати полі­тичне представництво угор­ців у парламенті; скасувати законодавчу вимогу, щоб усі обрані посадовці знали дер­жавну мову, виступали нею). В обмін на це президент України може отримати ло­яльність Угорщини, яка у най­ближчі пів року головуватиме у Раді ЄС.

Коментар для «ВЗ»

Ігор РЕЙТЕРОВИЧ, політолог

Несподіваний візит Орбана до Києва має кілька причин. Перша — формальна: головування Угорщини у Раді Євросоюзу. Його хочеться розпочати на мажорній ноті. А оскільки з боку багатьох європейських країн є претензії до Угорщини щодо її відносин з Україною, Орбан ви­рішив зробити такий хід конем — показати, що він відкритий до спілку­вання. Що готовий вирішувати ті проблеми, які виникають між нашими країнами. Вирішувати у загальноєвропейському контексті. Орбану тре­ба продемонструвати своїм критикам, що Угорщина — країна адекват­на, здатна на перемовини, компроміси, на ухвалення спільних рішень…

Є ще один інтерес Орбана. У Києві він підніматиме питання угорської меншини в Україні. Говорить про це постійно. Зараз склалася така ситу­ація, що угорському прем'єру на цьому полі потрібна хоч якась інфор­маційна перемога. Про що йдеться? Для партії Орбана були дуже не вдалими вибори до Європарламенту. Тож йому треба зараз якось пере­бити цей негатив, простимулювати внутрішній електорат, який його під­тримує.

Я переконаний, що всі гострі питання під час візиту до Києва Орбан зніме. Буде досягнуто компромісу в ключових моментах. А це дозво­лить Орбану заявити, що він проблему вирішив, інтереси закарпатських угорців відстояв. Відтак, мовляв, залишається ефективним прем'єром. Як на мене, це ключовий момент поїздки в Україну — задовольнити певні зовнішньополітичні очікування й вирішити свої внутрішньополітичні пи­тання.

Який наш інтерес у цьому візиті? Ми зацікавлені у тому, щоб Угорщи­на жодним чином не блокувала процеси європейської інтеграції Украї­ни. Зрозуміло, зараз, коли Угорщина очолила Раду ЄС, зробити це вона реально не зможе. У неї немає таких повноважень. Тим більше, реаль­ні перемовини між Україною і ЄС щодо євроінтеграції розпочнуться піс­ля нового року, коли буде створено всі робочі групи, і вони розпочнуть свою роботу. Але в Угорщини все одно залишається можливість блоку­вати певні рішення, які затримуватимуть євроінтеграційні процеси. Тому нам треба вирішити ключові розбіжності з угорцями, щоб Будапешт на­віть формально цих перешкод не робив.

Чи не привезе Орбан «план миру» від путіна? Ні. Орбан — не та фігу­ра. Не посередник, не гонець від москви. Якщо ж спробує щось там таке озвучити, це для нього погано закінчиться. Буде відповідна реакція і від Євросоюзу, і від президента України. Мирні плани доносять, як прави­ло, за зачиненими дверима.

Схожі новини