Передплата 2024 ВЗ

Вдівець Ярослав Базилевич заснував в УКУ стипендіальну програму

Щоб допомогти талановитим студентам отримувати стипендії та оплатити навчання

Фото УКУ
Фото УКУ

Львів'янин Ярослав Базилевич, який 4 вересня через ракетний удар по Львову втратив дружину та троє доньок, заснував в Українському католицькому університеті стипендіальний фонд імені Євгенії, Ярини, Дарії та Емілії Базилевичів. Програму стипендій реалізовують разом з організацією «Пласт», до якої належали деякі покійні жінки з сім‘ї.

Як повідомив для «ВЗ» Орест Базилевич (батько вдівця Ярослава Базилевича), мета програми — назбирати 100 тисяч доларів, завдяки яким щороку студенти УКУ зможуть отримувати стипендію, щоб наслідувати ті ідеали й принципи, які засвідчили своїм життям сестри Базилевич та їхня мама, його дружина. Усі вони були активними пластунками. Кожен охочий може пожертвувати на цю стипендіальну програму.

Орест Базилевич сказав, що зараз Ярослав потрохи входить в життєвий ритм, думає над різними соціальними проєктами.

«Ярослава рятує підтримка батьків, родини, друзів. Намагається зайняти себе будь-якою роботою, аби хоч трохи переключитися», — наголосив Орест Базилевич.

«Ще не маю ніяких планів, що робити далі, — сказав у коментарі для „ВЗ“ Ярослав Базилевич, чоловік, який втратив внаслідок прильоту російської ракети свою сім‘ю. — Крок за кроком щось роблю… Стипендіальна програма в УКУ мені цікава. Я донатив і надалі буду донатити на армію. Оголошу невдовзі збір для потреб знайомих військових. Зараз в мене такий період, що мені, наче, треба бути публічним. Ніколи не хотів бути публічним. І не знаю чи хочу. Виходжу в люди тільки заради того, щоб вшанувати пам‘ять про моїх дівчат».

В УКУ додали, що завдяки стипендіальній програмі університет зможе покривати витрати на навчання для талановитих студентів, які через складні життєві обставини не мають змоги оплатити свою освіту.

Такі стипендії є в багатьох університетах США, Канади та Європи. Заснування стипендіального фонду дозволяє зберегти та увіковічнити пам’ять про людину. Так з початком повномасштабної війни, УКУ заснував десять стипендіальних фондів на честь військовослужбовців — студентів та випускників університету, які загинули на війні.

«Сьогодні маю найкращі, найщасливіші, найпрекрасніші спогади — все решта ампутовано, — написав Ярослав у своєму Фейсбуці. — То ж прошу кожного допомоги у створенні сталого стипендійного фонду імені Євгенії, Ярини, Дарії й Емілії Базилевич, щоб світ пам’ятав їхні імена».

Схожі новини