Передплата 2024 ВЗ

«Ліцей Героїв Крут — це ваш трамплін для зростання і досягнення мети»

У вівторок, 1 жовтня, 201 ліцеїст склав Присягу

Фото ліцею
Фото ліцею

У вівторок, 1 жовтня 2024 р., у Львівському ліцеї імені Героїв Крут склав Присягу 201 ліцеїст. Про ритуал Присяги журналістці «ВЗ» розповіли у військовому навчальному закладі.

Серед новачків — 59% ліцеїстів зі Львова та області. З західних областей — 76%, з центральних — 14%, зі східних та південних областей України — 10% ліцеїстів. Загалом ліцеїсти представляють 23 області України.

У військовому навчальному закладі кажуть: «У десятьох першокурсників батьки загинули під час бойових дій, пропали безвісти, або перебувають у полоні (всього у ліцеї таких 23 ліцеїсти). Дев’ять ліцеїстів — внутрішньо переміщені особи з Донецької, Херсонської, Запорізької, Харківської, Київської областей та АРКриму. Четверо — діти-сироти. 20,3% - з багатодітних сімей. У 39% ліцеїстів батьки проходять службу у Збройних Силах України, або підрозділах сектору оборони, абсолютна більшість — учасники бойових дій.

Особливість цьогорічного вступу — перший прийом на навчання у 10-й клас дівчат, для яких було створено відповідні умови проживання".

«Попри високі вимоги до вступників, навчання із додатковою програмою та окремими обмеженнями, в ліцеї постійний конкурс на вступ, — повідомило керівництво ліцею. — Цього року, попри воєнний стан, конкурс складав 1,5−2,5 особи (залежно від класу) на місце серед хлопців та 5 осіб на місце серед дівчат.

Для вступу до ліцею абітурієнти складають іспити з української мови, математики, англійської мови та нормативи з фізкультури, проходять психологічний тест та медичну комісію.

Після завершення ліцею випускники вступають у вищі військові навчальні заклади міністерства оборони України. Серед випускників 2024 року понад 70% вступили до вищих закладів освіти сектора оборони і безпеки. Якраз в ці дні частина із них у своїх закладах освіти складають Військову Присягу.

Станом на 26 серпня 2024 року понад 250 випускників ліцею за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність Військовій присязі відзначені державними нагородами. А кількість відомчих відзнак навіть неможливо порахувати. Інформація неповна, оскільки багато із випускників проходять службу у спецпідрозділах, а тому інформація про їхні відзначення не оприлюднюється. Також серед випускників ліцею: семеро Героїв України!".

«Цього року участь у ритуалі складання Присяги 2024 року брали наші побратими — кадети із закордонних закладів подібного типу: Кадетського ліцею імені генерала Повіласа Плехавічуса (місто Каунас, Литва) та Головної військової школи «Гусар» (місто Вроцлав, Польща), — розповіли у військовому ліцеї. — Почесним гостем ритуалу був випускник ліцею 1993 року, Герой України полковник Леонід Хода.

Текст Присяги ліцеїста читала ліцеїстка Анастасія Пожога, уродженка Харківщини. З початком повномасштабної фази війни її батько став на захист України, але минулого року батько загинув у боях на Луганщині".

За словами начальника ліцею ім. Героїв Крут Юрія Гусара, сьогодні Україна стала сильнішою на понад 200 юнаків і дівчат. Пам’ятаймо, що їхній подальший поступ — наша спільна відповідальність. Вже завтра у них продовжиться навчання, заняття спортом і фізкультурою та здобуття навичок із основ спеціалізованих військових предметів.

«Прийняттям Присяги ви берете на себе додаткові обов’язки та відповідальність. І на вашому шляху рівень відповідальності буде тільки зростати, як і рівень рішень, які ви будете приймати. Тому ліцей Героїв Крут — це ваш трамплін для зростання і досягнення мети», — звернувся із промовою до ліцеїстів Юрій Гусар.

Схожі новини