Передплата 2024 «Добра кухня»

Угорщина та Словаччина проти дозволу для України на удари по росії західною зброєю, — джерело

  • 30.08.2024, 19:15
  • 270

Угорщина та Словаччина не схвалили дозвіл для України на удари по рф західною зброєю

Фото ілюстративне DEFENSE EXPRESS
Фото ілюстративне DEFENSE EXPRESS

Високий представник ЄС Жозеп Боррель після прибуття до будівлі Ради ЄС у Брюсселі закликав зняти обмеження щодо використання Україною західної зброї для ударів по росії.

«Зброя, яку ми передаємо Україні, має бути використана в повному обсязі, і обмеження повинні бути зняті, щоб українці могли націлюватися на місця, звідки рф їх бомбардує. Інакше зброя марна», — додав він.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба також закликав міністрів ЄС дозволити уражати об'єкти на території росії західною зброєю, додавши, що це не можна вважати ескалацією.

Заклики Борреля та Кулеби підтримали Франція, Швеція, Латвія, Нідерланди та Польща.

Однак Угорщина та Словаччина висловилися проти.

За даними джерела, відносини між Угорщиною та ЄС були непростими довгий час, але різко погіршилися після того, як країна почала головування в Раді ЄС у липні. Кілька глав МЗС ЄС бойкотували запропоновану зустріч у Будапешті, вирішивши натомість здійснити власний саміт із закордонних справ у Брюсселі.

На запитання журналістів, чому зустріч пройшла в Брюсселі, а не в Будапешті, Боррель сказав: «Тому що я так вирішив. Я вважав, що набагато доречніше зробити це в Брюсселі, оскільки деякі позиції, виражені угорським урядом, прямо суперечать спільній зовнішній політиці та політиці безпеки. Набагато краще було б зробити це вдома».

Схожі новини