Передплата 2024 «Добра кухня»

«Канари продали»… Місцеві жителі протестують

Через навалу туристів — захмарна вартість оренди житла. А готелі з басейнами погіршують ситуацію з прісною водою

Жителі Канарських островів, розлючені тим, що туристи «розганяють» вартість оренди житла, вийшли на протести. Фото bbc.com
Жителі Канарських островів, розлючені тим, що туристи «розганяють» вартість оренди житла, вийшли на протести. Фото bbc.com

Останніми роками розташовані в Атлантиці Канарські острови (Іспанія) стали дуже популярними серед туристів. Але чим їх більше, тим більше проблем створюють місцевим… Як наслідок, розлючені острів'яни протестують проти «надмірного», на їхню думку, туризму. Аби обстояти свою позицію, деякі канарійці… голодують.

Аби привернути увагу до проблеми «надмірного» туризму, на островах уже тиждень голодують представники гро­мадської організації «Канари прода­ли!». А у четвер, 18 квітня, до протес­тувальників приєднаються активісти Асоціації друзів природи Тенерифе й організації «Екологи у дії».

Що саме турбує протестувальників? Це, зокрема, зростання вартості житла — через наплив туристів на Канари. Як наслідок, для острів'ян оренда помеш­кань стає недоступною… «Популярні сайти бронювання апартаментів, Airbnb і Booking.com, схожі на рак, який посту­пово пожирає наші острови», — цитує обурених голодувальників Euronews.

Поза тим, на думку учасників ак­цій протесту, такі туристичні інвестиції, як будівництво полів для гри у ґольф й великих готелів із басейнами, погли­блюють і без того серйозну пробле­му — нестачу прісної води на Канар­ських островах… «У суботу, 20 квітня, вийдемо на вулиці, щоб вимагати здо­рового глузду. Треба взяти під контроль ситуацію, яка виганяє нас із на­шого дому», — заявили «Екологи в дії».

На тлі протестів громадськості ак­тивізувалися й місцеві чиновники. Гла­ва туристичного відомства Канарських островів Джессіка де Леон бачить ви­рішення проблеми у створенні спе­ціального комітету, до складу якого ввійдуть політики, експерти й пред­ставники місцевих громад. Цей комітет мав би знайти компроміс: як зробити так, аби туристи могли насолоджува­тися красотами Канарів, не створюючи проблем місцевим і не завдаючи шко­ди унікальній природі регіону?

Можливо, на Канарах візьмуть при­клад із Таїланду? 2018 року влада цієї азійської країни змушена була закрити для туристів знаменитий пляж Мая-Бей. Надмірна кількість відвідувачів призвела до знищення коралового рифу в зато­ці… Через чотири роки «інстаґрамний» пляж знову відкрили, але з певними об­меженнями. Туристи можуть відвідува­ти Мая-Бей тільки з 10-ї до 16-ї. До пірсу можуть одночасно пристати лише вісім катерів, а тривалість візиту туристичних груп — не більше години.

Схожі новини