Передплата 2024 «Добра кухня»

На заході України — гастротуризм, в центрі - гончарство та нові ідеї

Як в різних регіонах України розвивається туристична галузь, яка є складовою економічного розвитку громад

Спікери панельної дискусії про туризм - заради економічного розвитку громад. Фото автора
Спікери панельної дискусії про туризм - заради економічного розвитку громад. Фото автора

Туніс, Єгипет та Ізраїль успішно розвивають туризм попри військові дії в цих країнах. В Україні туристична галузь пригальмувалася десь на пів року повномасштабного вторгнення рф, далі все потрохи відроджувалося, аби галузь працювала та сплачувала податки для наближення перемоги.

Сьогодні туризм України — це не лише мандрівки. Це і спосіб демонстрації культурних надбань, презентація історії держави та незламності.

У Львівській області та на Тернопільщині розвивається гастротуризм, серед ініціаторів цього бізнесу — ветерани війни. Відкривають равликові ферми, розводять кіз та овець. На ферми водять туристів, продають сувеніри та смаколики з власних виробництв. Також ветерани війни мають пасивні доходи — здають туристам в оренду карпатські будиночки.

Про це зазначила під час Національного туристичного саміту заступниця виконавчого директора Українського ветеранського фонду Ніна Роговець.

Які світові туристичні тренди розвивають в Україні?

Тревел-блогерка Ольга Манько наголосила, що у Львові найкраще в Україні використовують світовий тренд в туризмі - емоційні враження. Чимало кав’ярень, окрім кухні, пропонують шоу. Приходиш в ресторан, а при вході гостей зустрічає чоловік у халаті і заводить у стару квартиру, та ще й пропонує почистити картоплю.

Це розвиває туризм міста за принципом «сарафанного радіо». Інші міста України поки що не створюють Львову конкуренцію в емоційності в туризмі.

Другий тренд, який набуває популярності в туризмі України, повільний відпочинок. Люди втомилися від міської метушні та новин війни, каже Ольга Манько, частіше їдуть в гори «без телефонів».

У Карпатах ростуть, як гриби після дощу, мінібудиночки, до яких треба добиратися півдня… Повільний туризм має попит.

Як туризм розвиває Полтавщина?

Голова Опішнянської селищної ради (Полтавська область) Микола Різник каже, що Опішня робить ставку на «сливовий туризм». Тут є єдиний в Україні тематичний фестиваль, бо смачні сливи в Опішні описував сам Котляревський у творі «Енеїда». У селищі розвивається зелений туризм Полтавщини, продають автентичну полтавську кераміку.

Опішня — відома столиця українського гончарства. Для дітей — майстер-класи з гончарства. Представники ЄС похвалили такі ініціативи туризму Опішні, єдиний мінус, який побачили — не надто хороші дороги…

«Ми не конкурентні з Карпатськими горами, але ми духовна столиця України, — наголошує пан Різник. — У нас ніколи не відкриють індустріальний парк, бо немає залізниці. Знаходимо свої фішки для туризму. Акцентуємо на розвитку гончарства, проводимо фестиваль слив. За два фестивальні дні до нас приїжджало 15 тисяч туристів. Заробили понад 4 мільйони гривень. Вчора побачив, що у Львові в ресторанах продають Опішнянську кашу та борщі по-полтавськи».

Микола Різник каже, що в селищі Опішні зведено вежу, яка притягує гостей. Монетизували вежу. Сюди часто навідуються родини військових та ветерани війни. Місцевий інвестор зводить в Опішні відпочинковий комплекс — 80 дерев’яних будиночків. Будівництво стартувало у 2021 році. Інвестора не зупинило те, що за 50 кілометрів до кордону Сумської області було вкрай небезпечно…

На гірськолижному курорті Буковель Івано-Франківської області у міжсезоння розвивають екстрим та піші маршрути. Керівниця туристичного центру Буковель Тетяна Гринюк повідомила, що у центрі допомагають гостям курорту скласти хороше враження про Буковель. Популяризують пішохідні маршрути: до яких визначних точок можна піднятися, серед яких — найвища гора країни Говерла.

Схожі новини