Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львівській області започатковують новий туристичний маршрут «Руська путь»

Син Данила Галицького король Лев Данилович використовував Карпатський перевал для військових походів

Фініш маршруту "Руська путь" - знаменита гора Пікуй висотою 1408 метрів над рівнем моря. Фото з сайту "Відвідай"
Фініш маршруту "Руська путь" - знаменита гора Пікуй висотою 1408 метрів над рівнем моря. Фото з сайту "Відвідай"

Туристична мапа Львівщини поповнилася ще одним маршрутом для гірських мандрівників — «Руська путь». Цей маршрут зараз ознаковують, аби він став офіційним. Маршрут «Руська путь» розрахований на поціновувачів гір і стартуватиме на Ужоцькому перевалі — на межі Галичини і Закарпаття (від Сянок до гори Пікуй). Довжина туристичного маршруту — 42 кілометри. Подорож горами розрахована на два дні.

Про це повідомив для «ВЗ» начальник управління туризму та курортів Львівської ОВА Тарас Лозинський.

«Для нового маршруту виготовляють інформаційні таблиці, ознакування. Також у маршрут додають елементи атракційності, історичні факти про Вододільний хребет, про „Руську путь“: що колись з'єднувало Закарпатську і Львівську області. Про „Руську путь“ відомо те, що вона тягнеться ще з часів неоліту. На новому маршруті розташований прихисток „Під Пікуєм“, якого планують відновити за гроші міжнародної технічної допомоги, — каже чиновник. — У рамках маршруту „Руська путь“ планується створити оглядовий майданчик „Під Пікуєм“. Там мальовничі краєвиди і можна буде побачити не тільки наш природний парк „Бойківщина“, а також можна буде побачити і Бещадський парк з його найвищою вершиною — гора Тарніца. Також можна буде побачити полонину Боржава, яка входить до смарагдової мережі».

Так званий Карпатський перевал має історичне значення: його тисячоліттями використовували для торгових зав’язків та воєнних походів. Перевал починався на Балканському півострові і йшов через Дунай, вздовж Тиси, через карпатський перевал аж до Київської Русі, звідки згодом і отримав назву «Руська путь».

«Коли князь Данило Галицький у 1269 році вирішив приєднати землі Закарпаття, то княжі війська використали перевал „Руська Путь“ як безпечний перехід до угорських земель, — розповідає історик Ігор Сулима. — Син Данила Галицького король Лев Данилович використовував цей перевал для воєнних походів. Під час Брусилівського прориву (в період Першої світової війни), перевал „Руська Путь“ використовувався російською армією для обходу ворожих укріплень. Під час Другої світової війни через перевал проходила угорська оборонна лінія — Лінія Арпада, яка стримувала наступ червоноармійців».

Схожі новини