Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Актор Шон Пенн інвестував 110 тисяч доларів у «Житло для ВПО» у Копичинцях на Тернопільщині

Вперше в Україні започаткували ремонт закинутих будинків та квартир, заселили туди вимушених переселенців

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

На Тернопільщині знайшли оригінальний спосіб пошуку житла для вимушених переселенців, які рятувалися від війни на теренах заходу України. У Копичинецькій територіальній громаді Тернопільської області знайшли 400 будинків, в яких тривалий час ніхто не живе: власники або за кордоном, або померли, або мешкають в інших регіонах України. За погодженням власників чи родичів відремонтували у громаді 30 будинків та квартир, заселили туди 130 ВПО. Умова поселення ВПО — на правах річної безкоштовної оренди. Якщо ВПО захочуть там жити довше, доведеться сплачувати орендну плату — від 8 тисяч гривень на місяць. Власник житла має право відмовити ВПО (після року безкоштовної оренди) і самі заселитися в оновлені квадратні метри.

Про це розповів міський голова Копичинецької територіальної громади Богдан Келічавий під час традиційного престуру Харківського пресклубу.

Міський голова Копичинецької громади Богдан Келічавий. Фото автора
Міський голова Копичинецької громади Богдан Келічавий. Фото автора

Станом на липень 2024 року, у Копичинецькій територіальній громаді - 850 ВПО. Левова частка ВПО інтегрована в життя громади, мають роботу в органах місцевого самоврядування, бізнесі.

Як правило, помешкання в сільських громадах, де давно ніхто не живе, важко продати. Така тенденція є в усіх регіонах України. Ціна таких будинків — 20−30 тисяч доларів. Та покупців немає, бо до обласного центру добиратися годину-півтори, а в селищах не густо з роботою.

У Копичинецькій територіальній громаді вирішили це житло відремонтувати за донорські кошти і віддати ВПО, аби вони не тіснилися у місцях компактного проживання, чи не орендували його за завищеною ціною.

Будинки та квартири, які пустують у Копичинцях ремонтували за двох кошти міжнародних донорів. Один з них — благодійний фонд американського актора Шона Пенна інвестував 110 тисяч доларів.

«Ми започаткували унікальний проєкт „Житло для ВПО“, про нього нещодавно розповідав на Urban форумі у Львові, — каже Богдан Келічавий у коментарі для „ВЗ“. — Податок на нерухомість в Україні низький (порівняно з країнами ЄС). Якщо хтось помер чи виїхав за кордон, то родичі чи співвласники нічого не роблять з будинком, він зазвичай пустує. Навіть в оренду не здають… Тому наша територіальна громада започаткувала проєкт, аби допомогти ВПО з квадратними метрами. Знайшли двох іноземних донорів, які погодилися зробити ремонт у будинках та квартирах, де ніхто не живе. Ідея — власники віддають свої будинки „під проєкт“, а донори роблять капітальний ремонт, насамперед це прокладення водопостачання, водовідведення та тепломережі. Після ремонту власники підписували договори про те, що погоджуються заселити у свої будинки переселенців. ВПО можуть мешкати у відремонтованому житлі рік і платити лише за комунальні».

Богдан Келічавий каже, мінус проєкту «Житло для ВПО» — ремонт просувався повільно, бо майстри наші, а не закордонні. Через мобілізацію зараз важко знайти майстрів, які знаються на прокладенні мереж каналізації та водовідведення. З майстрами, які проводять косметичний ремонт, трохи легше.

Попри мінуси, каже голова Богдан Келічавий, цей проєкт хороший, бо в громаді можна генерувати нових людей. ВПО замість того, аби витрачати ресурси на пошук житла, швидко працевлаштовуються у громаді, допомагають розвиватися бізнесу, соціальній сфері, сплачують на місці податки.

Схожі новини