Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені з’ясували, як захистити мозок від розвитку деменції

Якісний сон відіграє у цьому ключову роль

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

Вчені з Університету Монаша в Австралії виявили, що дефіцит повільнохвильового сну може значно збільшити ризик розвитку деменції та хвороби Альцгеймера, особливо серед людей похилого віку. Дослідження показало, що зниження кількості повільнохвильового сну на 1% на рік у людей, старших за 60 років, пов’язане з 27-відсотковим збільшенням ймовірності розвитку деменції.

Повільнохвильовий сон, який є однією зі стадій сну без швид­ких рухів очей, відіграє важли­ву роль у фізичному відновленні та консолідації пам’яті. Цей етап сну допомагає мозку вивести метаболічні відходи, включаючи білки, що накопичуються під час хвороби Альцгеймера.

Доктор Метью Пасе, який очолював дослідження, наго­лосив на важливості достатньої кількості повільнохвильового сну для підтримки когнітивно­го здоров’я. «Наше дослідження підтверджує, що повільнохви­льовий сон підтримує старію­чий мозок на багатьох рівнях», — сказав Метью Пасе.

Покращення якості сну може бути профілактичним заходом проти розвитку деменції. Реко­мендації щодо поліпшення по­вільнохвильової стадії сну вклю­чають дотримання регулярного графіка сну, створення сприят­ливого середовища для відпо­чинку та контроль рівня стресу.

Це дослідження є частиною Фрамінгтонського дослідження серця та охопило 346 учасників, за якими спостерігали з кінця 1990-х до 2018 року. Результа­ти дослідження свідчать про не­обхідність уваги до якості сну як важливого елемента у стратегі­ях запобігання деменції та по­кращення загального здоров’я населення.