Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За аудіосупровід під час прогулянки відповідальні зяблики, горихвістки та синички

Поблизу Шацька відкрили нову еколого-пізнавальну стежку

Озеро Чорне Велике. Фото автора
Озеро Чорне Велике. Фото автора

На території Шацького національного природного парку відкрити новий рекреаційний пункт «Парк». Це сучасний простір для знайомства з природою.

Рекреаційний пункт «Парк»
Рекреаційний пункт «Парк»

На невеликій ділянці у лісі облаштували місця для відпочинку, альтанки, дитячу зону. Все доволі просто, але по-сучасному, не бракує й інтерактивності: на території розміщені інформаційні банери та «розумні» пазли з зображеннями та описами флори та фауни, яку можна зустріти на Шацькому поозер'ї.

"Лісовий" пазл
"Лісовий" пазл
Інформаційні банери з qr-кодами
Інформаційні банери з qr-кодами

А от щоб ближче побачити та почути спів пташок, роздивитися розмаїття трав — вирушайте на лісову прогулянку екостежкою.

Промаркований кілометровий маршрут пролягає через сосновий ліс, а обабіч дороги розміщені інформаційні банери, які розповідають про красу Волині та Шацького парку.

Серед лісу розмістили «лісову школу». За задумом, тут учні з прилеглих шкіл, мають можливість навчатись любити рідну природу. Як пасує для навчальної аудиторії, працівники парку встановили навіть лекторську кафедру.

"Лісова" школа
"Лісова" школа

За аудіосупровід під час прогулянки екостежкою відповідальні зяблики, горихвістки та синички. Втім, на інформаційних стійках зазначають про біорізномаїття орнітофауни на території національного парку: тут нараховують 241 вид птахів, 42 з яких занесені до Червоної книги України.

Обачіч стежки розміщені інформаційні стенди з цікавою інформацією
Обачіч стежки розміщені інформаційні стенди з цікавою інформацією

Загалом у Шацьку є кілька екологічних стежок і всі вони, не залежно від того, де стартують, фінішують біля озера (на території парку — 23 озера). Нова дорога не стала винятком: виходимо до озера Чорного Великого. Прийти до берега цієї водойми можна з будь-якого кінця селища Шацьк, але саме цей «куток» в народі називають «Ковенька» (раніше тут був хутір, де мешкав дід на прізвисько Ковенька, і хоч ні діда, ні його хати тут нема понад 40 років, сільська назва лишилась).

Озеро Чорне Велике
Озеро Чорне Велике

Берег Чорного озера вкритий жовтими глечиками, але пік цвітіння, на жаль, ми пропустили. Чудову панораму можна споглядати на гігантській гойдалці, яка неодмінно стане популярною інстаграм-локацією. Адже хто відмовиться закарбувати у пам’яті такі чудові миті біля водного плеса?

Інстаграмне місце
Інстаграмне місце

За годину мандрівки новим екомаршрутом ми зустріли лише дві родини. Ні туристи, ні місцеві, ще не встигли запримітити унікальне місце для відпочинку на природі, а не лише у розрекламованих точках.

Втім, туристів на озерах не багато: чи то переймаються безпекою, чи чекають ліпшої погоди. До речі, будьте готові, що при в'їзді на територію парку, ви зустрінетесь з прикордонником, який перевірить ваші документи. А от для тих, хто хоче відвідати не лише Світязь, Пісочне чи Чорне, а «дикі» місця — доведеться зачекати завершення війни, адже для відвідування 5-тикілометрової зони поблизу білоруського кордону потрібно оформлювати перепустку.

Схожі новини