Передплата 2024 «Добрий господар»

«Обвинувачений обмовився, що зброю він заховав…»

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко зауважив, можливо, вбивство скоєне з переробленого пістолета

У четвер, 25 липня, президент Володимир Зеленський повідомив, що у Дніпрі, близько першої години дня, затримано підозрюваного у резонансному вбивстві відомої громадської діячки, колишньої народної депутатки, професорки НУ «Львівська Політехніка» Ірини Фаріон. Шукали його 139 годин! Спецоперація із затримання тривала шість з половиною днів.

Буквально за лічені хвилини стало відоме ім'я затриманого. Ним виявився 18-річний мешканець Дніпра, футболіст-юніор, студент-заочник Дніпровського державного університету внутрішніх справ В’ячеслав Зінченко. Про нього, зокрема, розповіли журналістам сусіди. Вони, щоправда, шоковані цією інформацією… Не вірять у те, що хлопець причетний до вбивства. Він — з порядної родини, спортсмен. Батько служить в ЗСУ, мама працює в одному з навчальних закладів.

Соцмережі вибухнули обурливими коментарями, що правоохоронці найвищого рангу уже назвали затриманого вбивцею (без жодного рішення суду).

У п’ятницю, 26 липня, до Львова прибув десант правоохоронців на чолі з міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком (з часу вбивства минув тиждень). В обласній поліції відбулась пресконференція для журналістів.

Фото поліції
Фото поліції

Була присутня на заході і донька Ірини Фаріон — Софія.

Міністр зауважив, що розслідувати цей злочин було нелегко. Нападник ретельного готувався до злочину. Утім міністр готовий відповісти майже на усі питання.

Журналістам продемонстрували записи з відеокамер, на яких видно, як нападник — у червоній футболці та у капелюху пересувається по Львову… Камери, зокрема, зафіксували підозрюваного 9 липня, на львівському залізничному вокзалі. Він приїхав до Львова потягом з Дніпра.
Поліція провела декілька слідчих експериментів щодо цього злочину. Міністр особисто був на місці злочину, бачив, де лежало тіло, де знаходився злочинець. За цей тиждень правоохоронці встановили хронологію подій із життя підозрюваного.

Сотні правоохоронців були залучені до цих заходів. Перевірили сто гектарів лісу, населені пункти. Опитали величезну кількість свідків, переглянули камери з «Безпечної Львівщини», а також приватні відеозаписи. Багато камер були відключені, тому було важко витягнути цю інформацію.

На місці злочину була знайдена гільза (9 на 18 мм). Гільза — спортивна. Вона зараз знаходиться на експертизі.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко зауважив:

«Нам відомо, що ці патрони поступали в Україну у 2017−2018 рр. у кількості одного мільйону штук. Специфічна куля, не бойова. Зараз ми маємо встановити, де ця куля була придбана, можливо, на чорному ринку. Зверніть увагу на окуляри, які закривають пів обличчя, — каже міністр. — Аналітикам було важко ідентифікувати особу. Дякуючи цій фотографії, ми змогли далі рухатися… Ця особа знаходилася у нерухомому положенні 2−2,5 години. Він нікуди не відходив. Ні на що не реагував. Навіть напередодні він бачив пані Фаріон, яка поверталася до свого під'їзду. Але він навіть не повернув голову (це підтвердили свідки)».

Загалом правоохоронці опитали близько 900 свідків. Переглянули понад 9 тисяч фотозображень з камер. Призначено 22 судові експертизи. Перевірили близько вісімдесяти осіб, які за зовнішністю були схожі на підозрюваного (робили це за допомогою спеціальною комп’ютерної програми).

Поліцейські розповіли, що підозрюваний перебував у Львові не один день. Проводив розвідку. Постійно переодягався (тобто маскувався). 9 липня він поселився у Львові в одній з квартир (є квитанція про оплату). Загалом змінив у Львові три квартири (обирав помешкання з балконами). 14 липня орендував другу квартиру. А на передодні вбивства, 18 липня, третю. В телефоні поліцейські знайшли підтвердження, що він бронював ці квартири та оплачував.

Цікаво, що речі, зокрема, одяг — панаму та велоокуляри, він переслав до Львова з Дніпра «Новою поштою». Їх купував з травня 2024 р. (замовляв у різних регіонах України).

«Ось сумка через плече, думаємо, що у ній зберігалася зброя, — зауважив міністр. — Він також постійно змінював шорти… Була придбана борода, але нею не користувався. Переодягатися почав на четвертий день перебування у Львові. Також ми проведемо експертизи щодо зміни його ходи».

Міністр розповів, що вбивство відбулося за рогом будинку. І камера не захопила моменту вбивства. Але камера захопила підхід підозрюваного за пів хвилини до скоєння вбивства.

«Він — у довгих червоних рукавицях (на відео видно цей момент), — каже міністр. — Заходить в арку… Звідти повертається і підходить до пані Фаріон… Вона очікувала таксі з валізою та сумочкою. Поводилася спокійно. Не очікувала, що хтось може підійти. Він був на відстані від пані Фаріон не більше двох метрів (експертиза встановить точну відстань).

Нападник виїхав зі Львова потягом, 21 липня, у день Парастасу. Ось відео з залізничного вокзалу. Бачимо його і рюкзак з яким він і приїхав до Львова. Також є відео з вокзалу у Дніпрі, коли він приїхав".

Затримував підозрюваного у Дніпрі спецназ. Наразі правоохоронці озвучують те, що дозволило слідство. У його телефоні є багато різних переписок. Зокрема, були знайдені документи «Секретні матеріали ЦРУ та КГБ». А також в телефоні багато посилань на сайти, які він читав.
Правоохоронці припускають, що після вбивства Ірини Фаріон, він готувався до нового злочину. Поліцейські назвали одне прізвище — це проросійський політик Макс Бужанський, яким цікавився підозрюваний…

Є також прощальний лист, який він підготував, але нікому не відправив. У ньому він у першу чергу переживає за батька…

На думку слідства, вбивство відбулося з переробленого пістолета. Після того, як відкрили його телефон, побачили, які були запити щодо переробленої зброї. Але слідчі ще не можуть встановити, де він брав набої. Відомо, що 14.05.2024 р. він забивав в пошук: «Стартовий пістолет «Сталкер».

Правоохоронці перевіряють його причетність до неонацистських угрупувань та його мотиви щодо злочину. Також встановлюють, де він брав кошти на підготовку до злочину.

Мамі, до речі, він сказав, що їде на відпочинок, але не до Львова. Тобто вона не знала точно, де перебуває і чим займається її син.

Правоохоронці також перевіряють, чи мав він спільників у Львові. Та які у нього були зв’язки з країною-агресором. А також, де навчався стрілецькій справі.

Міністр зауважив, що можливо, злочин скоєно з переробленої зброї. Наразі зброю не знайшли. Підозрюваний обмовився, що він її заховав.

«Зброя на сьогодні не знайдена. Я думаю, що це питання декількох днів», — сказав міністр внутрішніх справ.

Схожі новини