Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«На гортензію очікуємо на початку липня»

Коли заквітнуть рослини, залежить від погоди

Фото з архіву Юлії Волошинської
Фото з архіву Юлії Волошинської

Фейсбук нагадав мені, що три роки тому я побувала на лавандовому полі, що у селі Стрілки (це 25 км від кільцевої Львова). Тоді вперше для туристів відкрили «Казкові поля». Окрім лаванди, господарі висадили ще й різнокольорові гортензії! Краса неймовірна! Я вирішила поцікавитися у господарів поля, чи має попит квітковий туризм? У мене з того часу залишилися дуже теплі спогади.

— Це уже четвертий туристичний сезон, — каже Юлія Волошинська, яка разом з чоловіком Назаром Зіньком розвивають цей бізнес. — Ми продовжуємо вирощувати лаванду, гортензії та троянди. Цього року провели реконструкцію розарію. А також облаштували арки та висадили ґліцинії, які з часом розростуться, і будуть гарною фотозоною.

Цього року гортензія може заквітнути уже на початку липня.
Цього року гортензія може заквітнути уже на початку липня.

На відпочинковому майданчику висадили також дерева. Тепер там є затінок, альтанки. Є велика альтанка, де люди можуть організувати собі пікнік. Досить багато було проведено робіт. Вхідний квиток у квітковий парк коштує 150 грн (100 грн — дитячий/пільговий).

Арки з ґліциній стануть чудовою фотозоною!
Арки з ґліциній стануть чудовою фотозоною!

— Нині лаванда така, як торік була у липні, — продовжує розмову Юлія. — Раніше зацвіла, бо була рання весна. Гортензію теж очікуємо швидше. Іноді гортензія розцвітає у кінці липня, на початку серпня. Цього року, думаємо, що зацвіте у перших тижнях липня. Хоча все залежить від погоди, немає точної дати. Можуть, наприклад, зарядити дощі. Або, навпаки, буде суха погода. Погодні умови впливають на розвиток рослин.

— Чи садите ви у полі зовсім щось екзотичне, щоб привабити більшу кількість туристів?

— Садимо тільки ті рослини, які ростуть у наших широтах. Сподіваємося, що трояндові арки та ґліцинії, які цього року висадили вперше, туристам сподобаються. У перший туристичний сезон, це було ще до повномасштабної війни, до нас приїжджало дуже багато туристів, зокрема, з Саудівської Аравії. Їм дуже тут сподобалося. Їх привозили цілими автобусами. Поляки також приїжджали.

Цього року ми відкрили поле 15 червня. Наразі парк відвідав лише один турист — з Туреччини. Не кожен іноземець під час війни поїде мандрувати в Україну. Але сміливці, звичайно, є. Мобілізація впливає на внутрішній туризм та багато інших факторів. Але ми не можемо припинити роботу. Рослини потребують постійного догляду! Працюємо переважно з львівськими туристами.

Юлія розповіла, кількість лавандових полів в Україні, зокрема, і на Львівщині, за останні декілька років суттєво зросла. Утім їхнє лавандове поле у Львівській області і надалі залишається найбільшим — цілий гектар!

— Декоративні рослини займають у нас близько 20 гектарів площі, серед них чимало вічнозелених рослин (різних сортів). Квітучих — близько 3 гектарів. Торік поле з гортензіями стало більш популярне, ніж лавандове. Гортензія — це наша «фішка»! На заході України більше немає такої локації. Цього року теж очікуємо, що сезон гортензій приведе до нас туристів.

Розарій милує око туристів!
Розарій милує око туристів!

— Гортензія — вибаглива квітка?

— У нас усе поле — на поливі. Удобрюємо рослини. Зокрема, використовуємо добрива власного виробництва, а також нідерландських виробників. Це якісні суміші, які діють весь сезон. Це велика інвестиція, але за рахунок цього поле має чудовий вигляд. Не дивлячись на те, що цього року були ранні заморозки, і деякі кущі на полі не вижили (рослини не встигли приготуватися до зими). Знаю, що через різкі зміни погодних умов на деяких полях на Львівщині була втрачена лаванда. Наше лавандове поле, слава Богу, витримало! І зараз має гарний вигляд.

Юлія каже, лаванда - це не лише естетична насолода. Корисно вдихати аромат лаванди.
Юлія каже, лаванда - це не лише естетична насолода. Корисно вдихати аромат лаванди.

— Яких кольорів у вас гортензії?

— У нас є дванадцять найсучасніших сортів. Серед них є хамелеони, які спочатку розквітають як біла квітка. А ближче до піка свого цвітіння, набирають кольору від ніжно-рожевого до темно-бордового. Тоді поле наливається кольорами! На нашому сайті можна переглянути, як поле з гортензіями виглядало минулого сезону на початку, і як в кінці сезону — як рожеві хмаринки…

Власне за такою естетичною насолодою люди і їдуть. А також за позитивними емоціями. Це не лише естетична насолода, корисно також просто подихати ароматом лаванди. Це допомагає відновитись, перезавантажитись. З парку люди виходять натхненні, з вдячністю. Як сувенір туристи купують лаванду у горщику, висаджують, наприклад, на балконі. Лавандова кава має популярність (коштує 75 грн), а також лавандовий лимонад та лавандові тістечка.

Схожі новини